– Doamnă director, cum a debutat noul an școlar în comuna Boghicea?
Remarc faptul că pentru tot ce înseamnă binele educației din această comună există un parteneriat foarte important între școală și primăria locală. Domnul primar și-a dat interesul ca școlile noastre să aibă de toate. Zilele acestea, am avut control de la DSP Neamț, iar cei din echipă mi-au spus că acolo unde primarii au fost alături de directori se cunoaște. Remarc faptul că domnul primar şi domnul viceprimar au mers alături de mine. Noi am riscat, pentru că ne trebuiau spații pentru noul an școlar. Repet, am riscat împreună, pentru a deschide școala în condiții optime, în clădirile noi. Aveam ca rezervă spațiile căminului cultural, dar ar fi însemnat să lucrăm în două schimburi. Acolo nu funcționam cu autorizație, dar trebuia să ne continuăm activitatea. Era provizorie activitatea de acolo, dar asta a fost situația. Nu mai spun că acoperișul era deteriorat, iar într-o sală de clasă ploua înăuntru.
– Care este structura școlară, la acest început de an?
Avem acum, la Boghicea, nouă formațiuni în program de dimineață, iar asta înseamnă o grupă de grădiniță, patru clase la primar și tot atâtea la gimnaziu. Cele nouă formațiuni nu puteau să încapă în trei săli de la căminul cultural. Mai avem și spațiu pentru secretariat, contabilitate și birou director. Spațiile de acolo nu ar fi acoperit cerințele noastre, ca și spațiu școlar.
– Celelalte structuri funcționează?
Unitatea din satul Căușeni nu funcționează, elevii fiind transportați cu microbuzul școlar la unitatea din centru. Sunt trasportați 17 elevi la învățământul primar și 17 la cel gimnazial. Și mai avem 28 de elevi din satul Nistria, pe care îi aducem la Școala Gimnazială Slobozia. Important este că la Slobozia avem o grădinița nouă, care este gata de pe 3 martie. Dar, ca să fie totul legal, ne trebuia şi autorizație de la ISU. Domnul primar, împreună cu echipa domniei sale, a făcut toate demersurile pentru obținerea acestei autorizații. Cred că sunt școli din oraș, care nu au condițiile pe care le avem noi. Școala de la Boghicea a primit mobilier nou pentru toate spațiile, inclusiv pentru birourile administrative. Avem trei table interactive, șase calculatoare noi, un laptop, un videoproiector, nou-nouțe. Asta înseamnă că este mai mult decât strictul necesar. Totul este nou, pus la locul lui.
”Profesorii și-au făcut datoria”
– Sunt eforturi mari, pe care le fac primăria și statul român, dar acestea se regăsesc în calitatea actului educațional, a rezultatelor obținute de elevi?
Anul trecut, Școala Gimnazială Boghicea a obținut rezultate bune, în condițiile în care acestea se cumulează de la cele două unități gimnaziale, Boghicea și Slobozia. La Boghicea au fost foarte puțini elevi, care nu au obținut sub nota cinci. Mai mult, prima elevă, cu nota 8,60, este din Slobozia, apoi un elev de la Boghicea, iar a treia medie, 8,40, tot de la Slobozia. Însă, atâta timp cât avem măcar un elev care a reușit să ia la Liceul Roman Vodă, din municipiul Roman, este un suces notabil pentru noi. Anul trecut am avut doi elevi la acest liceu, ceea ce înseamnă că profesorii nu au dormit la clasă. Este adevărat, de la Slobozia doar trei elevi s-au înscris la liceu, apoi, patru ai căror părinți nu au dorit să-și înscrie copiii la liceu. Am avut 33 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, nu am avut niciun repetent sau corigent. La Slobozia este un amestec de etnii, dar vorbitori de limbă română. Noi avem profesori comuni, doar cei de limbă română și de matematică diferă. Sunt profesori calificați și într-un loc și în altul. Nu au fost suplinitori. Mai degrabă anul acesta a venit o profesoară de matematică, și care și-a dat demisia pe 22 august. Apoi, ne-a venit o profesoară necalificată de matematică, pe care ne-a trimis-o Inspectoratul. Așadar, avem o profesoară necalificată de matematică la Boghicea. Am vrut să o aduc pe cea calificată de la Slobozia, dar nu au fost de acord părinții. Au spus că îi transferă pe toți elevii de la Slobozia la Boghicea, dacă se întâmplă acest lucru. Din păcate, nu este resursă umană. Am vorbit cu domnul inspector Secară, de la ISJ Neamț, m-am rugat de dânsul, dar mi-a spus că nu avem profesor de matematică. A fost un timp când erau profesori de matematică, dar nu erau catedre, după care lumea a văzut că nu are loc în sistem, nu a mai urmat facultatea de matemartică. Nu sunt oameni. Nu există rea voință a inspectoratului. Vreau să vă spun că fata asta are master în matematică. A terminat facultatea de administrație publică, are master în matematică, iar acum este studentă în anul întâi la facultatea de matematică.
– Este posibil să aibă rezultate mai bune decât un calificat.
Nu știm. Vom vedea. Gândiți-vă că eu am riscat. Deși sunt director, fiica mea este elevă aici, la gimnaziul din Boghicea. Joc o carte, iar copilul meu va merge pe mâna acestor oameni. Adică, mi-am pus încrederea maximă în acești profesori, care vor educa tocmai copilul meu.
– În comuna dvs. sunt copii și de religie ortodoxă, dar și catolică. Au existat probleme? Sunt profesori de ambele religii?
Important este că profesorul de religie ortodoxă vine cu profesoara de religie romano-catolică, fiind 11 ore de religie ortodoxă și 5 de religie catolică. Mai mult, preotul ortodox este prieten cu preotul catolic. Apoi, eu sunt de religie ortodoxă, domnul primar de religie catolică, ne vizităm și nu este nicio problemă în comună. Mergem împreună la diverse evenimente la nivel local. Soțul meu este preot ortodox și sunt catolici care vin și bat în poarta sa. Mai mult, la începutul școlii, ambii preoți au oficiat o rugăciune împreună.
Ajutor din partea primăriei
– Se slujește la același stăpân, dar la porți diferite.
În această comună nu există nicio problemă legată de religie. Sunt căsătorii mixte, iar oamenii sunt foarte apropiați la bucurii și necazuri. La noi sunt probleme, dar de ordin social. Aceste necazuri își pun amprenta și pe calitatea sistemului educațional. Au părinții plecați în străinătate, copiii sunt crescuți de bunici, de rude. Este o problemă care nu ține nici de mine, nici de domnul primar. Este o problemă națională. Noi încercăm să-i susținem, să fim alături de ei doar până la un anumit punct.
– Colaborați cu primăria pe anumite paliere?
Cum să nu? Noi suntem preocupați, împreună cu domnul primar, și îi mulțumesc pentru colaborare. Vreau să-i mulțumesc public și din tot sufletul domnului primar și tuturor celor care s-au implicat, domnului viceprimar, domnilor consilieri locali, pentru că este nevoie de hotărâri ale acestui for local pentru diverse probleme. Au venit oameni din primărie care ne-au ajutat când ne-am mutat, cu arhivă, cu tot. Au pus umărul cu toții, pentru a ajuta școala. Au fost foarte multe lucruri de făcut într-un timp scurt. A fost făcută curățenia, au fost cosite spațiile, totul arată acum perfect. Repet, eu îi mulțumesc domului primar pentru toată implicarea. Anul trecut am avut șapte copii care au participat la faza județeană a olimpiadei de geografie, iar domnul primar i-a premiat. Sunt elevii prof. Gabriela Maiogan. A făcut pregătire cum a putut cu acești copii. Domnul primar a premiat performața lor. Apoi, tot dumnealui ne-a oferit ajutor ori de câte ori a fost nevoie, cu microbuzul școlar. Un domn învătător i-a dus pe elevi la Iași și a luat toată clasa. A mai oferit microbuzul pentru un spectacol la Butea, la un cămin de bătrîni. Am organizat excursii în vacanța de vară la Iași, Târgu Neamț, iar unde a fost nevoie domnul primar a fost alături de noi. Zilele acestea a fost nevoie să merg la Liceul Cartianu din Piatra Neamț, pentru a aduce manuale. Nu a fost nicio probelemă. De câte ori am bătut la ușa primarului, niciodată nu am fost refuzată. (Rep.)