De ceva vreme, actuala administrație publică a comunei Bozieni vrea asfaltarea totală a localităţii. În acest sens, primarul Dănuț Arghiropol a anunțat că, după finalizarea proiectului finanțat de guvern, va mai avea doar drumul spre satul Băneasa, situat într-o zonă ferită privirilor celor care trec pe aceste locuri. În paralel, același primar vrea apă și canalizare la fiecare casă, plus alte obiective la nivel local, principalul fiind noul dispensar uman din centrul comunei. Sunt obiective pe care și le dorește fiecare cetățean al comunei, iar capătul de drum nu se vede prea departe.
– Ce va reprezenta pentru comuna Bozieni modernizarea unor drumuri din patrimoniul local?
Acest proiect aprobat de guvern va aduce comuna Bozieni la o normalitate pe care toți locuitorii o așteptă de foarte multă vreme. Pentru bugetul local, întreținerea drumurilor cu piatră este foarte costisitoare, mai ales acum, când prețul la motorină a ajuns unde a ajuns. Toate sunt scumpe și chiar materia primă, piatra, este scumpă. Dacă vom reuși să modernizăm cei 7 km de drumuri comunale pe care ni le-am programat prin proiect, cu o singură excepție, drumul spre satul Băneasa, în rest, totul va fi modernizat. Sunt sume enorme numai pentru balastare și întreținerea drumurilor neasfaltate. Cheltuielile le susține, în acest caz, numai bugetul local al comunei. Și mai este un element pe care trebuie să-l evidențiez, nu vom mai avea praf în comună. Am spus de fiecare dată oamenilor, dacă avem asfalt la poartă, un iluminat public bun, apă și canalizare, infrastructura este asigurată. Ca atare, în acest caz, intrăm în normalitate. După aceea, putem și noi să tindem spre alte modernizări, spre lucruri care să ne facă viața mai ușoară. Modernizarea, repet, este normalitate și păcat că această normalitate vine abia în 2022. Ea trebuia să fie de mai mult timp. Eu am idei puține, dar fixe. Dorințele mele sunt următoarele: asfalt, asfalt, asfalt. Am spus cândva că dacă se asfalta în fiecare an câte o uliță, acum era gata totul. Dar așa a fost situația atunci. De aceea, mi-am propus ca în fiecare an să modernizez câte o uliță. Anul trecut am avut bani, am făcut un capăt de drum. În acest an, nu am avut bani, dar am betonat o uliță în regie proprie, în cătunul Buda. Am participat și eu, cu betoniere, cu ciment, cu tot ceea ce a fost nevoie, cu plasă de Buzău, dar și cu experiența mea din construcții, unde am și lucrat. Am pus mâna la treabă și am făcut o stradă foarte bună.
– Ce lungime rea această uliță?
Are aproape 200 metri. Important este că am făcut-o. Totul a plecat de la o mașină a Ambulanței. Avem o persoană cu handicap, iar asistentul care a venit cu mașina mi-a spus: ”Fraților, puneți ceva aici, că nu putem intra. Faceți ceva și luați o măsură”. M-am supărat atunci și am spus oamenilor că de luni începem să betonăm ulița și așa a fost. Dacă vrei cu adevărat, poți. Din păcate, aceste investiții au nevoie de foarte multe avize, de foarte multe documente, care se obțin foarte greu.
– Au fost licitate drumurile care sunt în noul proiect?
Încă nu, și vom avea de lucru până când va începe, cu adevărat, noua asfaltare. Avem de lucru, dar sperăm să se materializeze într-un timp cât mai scurt. Le vom face pe toate la rând.
Dispensarul uman, proiect în curs de finanțare
– Ce se întâmplă cu drumul spre satul Băneasa?
Deocamdată, nu am găsit soluții, dar vom asfalta drumul, indiferent ce va fi. Cu siguranță, se va rezolva și acest drum. Problema este să-mi văd comuna pusă la punct. Dacă s-a terminat cu asfaltul, nu mai sunt probleme. Am avut un an secetos, dar am avut și inundații. Dar, când ai strada cu șanțuri, cu rigole, nu te mai trezești la ora două noaptea.
– Ce vești aveți despre investiția dispensar uman la Bozieni?
Noi credem că va fi finanțat acest obiectiv. La vechiul dispensar nu plouă înăuntru, funcționează în condiții normale în zilele noastre. Cu toate acestea, vrem un dispensar nou, pentru că actualul nu mai face față cerințelor. De asta, în viitorul obiectiv vreau să înființez un cabinet stomatologic. Aș fi avut, dar nu a fost un spațiu adecvat, pentru că necesită foarte multe condiții. Proiectul cu dispensarul nou este la Compania Națională de Investiții și va fi dotat cu săli de așteptare, săli pentru tratamente. Mai dorim și două incinte pentru cabinetul de asistență socială, pentru că avem tot felul de cazuri în comună. Avem nevoie de un pat curat, pentru că un blid de mâncare se găsește în această comună. Avem nevoie de o cămăruță unde să găzduim, pentru o perioadă limitată, un om, o familie aflată în situații critice.
– Peste câteva zile începe școala.
Important este că am reușit să branșăm la rețeaua de apă școlile. Spațiile sunt igienizate, iar la Bozieni am achiziționat o centrală termică nouă. A fost o investiție destul de mărișoară, dar copiii noștri sunt prioritatea noastră. Întâi ei, iar după, noi.
– Aveți copii acasă?
Am doi băieți, care sunt elevi la Bozieni și sunt cei mai mari critici ai mei. Dacă ceva nu funcționează, mă trimit imediat să rezolv problema. În final, se constată că aceste lucruri sunt constructive.
”Promit înființarea unui muzeu al comunei”
– Veți mai avea echipă de fotbal?
Îmi doresc așa ceva și am purtat o discuție cu membrii Asociației Sportive și le-am pus: ”La Ziua comunei am avut activitate sportivă. De aceea, doresc foarte mult să beneficieze de anumite premieri tinerii din comuna noastră”. Le-am propus acum ca echipa pe care o vom face să fie formată numai de-ai noștri. Nu mă interesează locul pe care îl vom ocupa, dar atunci când echipa intră pe teren, iar părinții vin să-și vadă copiii, iar eu să-mi văd foștii elevi, este altă poveste. Când ai jucători străini, oamenii nu se prea înghesuie la meciuri. Nu suntem în Cupa României sau în Superligă. Este vorba de o activitate sportivă și nimic mai mult în cadrul comunei. Și atâta timp cât putem face așa ceva și cu elementele noastre, este foarte bine. Avem copii foarte buni la liceele din Roman, dar și în alte locuri.
– A început refacerea drumului județean care traversează comuna dvs.?
Deocamdată, este în lucru un pod la Cuci, a început să se facă, dar nu este treaba mea, ci a Consiliului Județean Neamț. Treaba mea este doar să mai accelerez lucrurile, pentru că trece timpul și vom rămâne cu jumătate de sens pe respectivul pod și vine iarna.
– Remarcabilă activitatea grupurilor folclorice locale prezente la Ziua comunei.
De aceea, intenționez să acord în continuare atenție acestui aspect, pentru că vin acușica datinile și obiceiurile de iarnă, plus că acum avem câțiva artiști care ne-au rămas datori de Ziua comunei, pentru că a venit ploaia. A fost foarte mult așteptată. În seara spectacolului, unii pomeneau ploaia, care a oprit spectacolul, de parcă primarul ar fi comandat-o tocmai în acele momente. A doua zi după festival, m-am întâlnit cu oameni mai în vârstă, care au spus că ”a fost foarte frumoasă Ziua comunei, dar foarte frumoasă și ploaia. Tare mult am mai așteptat-o”.
– Nu credeți că ar trebui înființat un muzeu al comunei?
Avem nevoie de un spațiu, iar în cel mai scurt timp vom face și un astfel de obiectiv. (Rep.)