Situația Creșei Piatra-Neamț nu este clară nici la o lună de la noua organizare. Trecută de la Direcția de Asistență Socială în subordinea Consiliului Local Piatra-Neamț și dobândind personalitate juridică, instituția ce îngrijește 183 de copii a ajuns într-un impas privind salarizarea personalului.
Primarul Andrei Carabelea a declarat astăzi, 29 septembrie, în emisiunea „Cafeaua de dimineață”, că educatorii și directoarea creșei ar trebui să aibă contractele de muncă tot la Inspectoratul Școlar Neamț, fiindcă salariile vin de la Ministerul Educației. Edilul de Piatra-Neamț afirmă că IȘJ Neamț nu a făcut nimic în acest sens și vorbește de un război politic.
„Ieri a fost a doua oară când o persoană desemnată să conducă Creșa Piatra-Neamț – sunt 183 de copii într-o situație incertă pentru că astăzi Creșa Piatra-Neamt are un director demisionar pentru că nu are contract de muncă, fiindcă IȘJ nu a încheiat contractul. Directorul îl propune IȘJ, noi ne dăm acordul. Au fost două propuneri, una la începutul lunii septembrie, ne-am dat acordul, după două zile, văzând care este haosul și intuind la ce probleme se va ajunge, respectiv că IȘJ nu va răspunde la adresele noastre, nu va lua în considerare obligativitatea de a încheia contractul de muncă pentru director, cu siguranță nu are nici un sens să-și complice viața, dându-și demisia. Ajungem în aceeași situație cu a doua propunere. Personalul, salariile și activitățile didactice se finanțează din bugetul de stat, prin IȘJ, cheltuielile cu bunurile materiale și servicii sunt ale administrației locale. Dar IȘJ nici măcar n-a stabilit, prin adresă la ANAF, costul standard per copil. Este o anomalie care se întâmplă la Piatra-Neamț din cauza unui război politic fără sens”, consideră primarul Andrei Carabelea. Declaraţia integrală a primarului Carabelea o puteţi viziona AICI.
În replică, Florentina Luca-Moise, șefa IȘJ Neamț, afirmă că atribuțiile de încheiere a contractelor de muncă și salarizarea efectivă a personalului țin de Consiliul Local Piatra-Neamț, care tutelează Creșa Piatra-Neamț. „Legislația trebuie aplicată, domnul primar trebuie să-și asume. În momentul în care s-a decis ca această creșă să rămână cu personalitate juridică, se aplică legislația. Cadrele didactice sunt repartizate, au decizie, au participat la mobilitate, au primit posturi, deci avem resursă umană foarte bună repartizată de IȘJ Neamț, are director cu decizia inspectorului școlar general. Dar salarizarea și drepturile salariale și contractele de muncă le încheie cel care are personalitate juridică. Suntem într-un impas, nu le-a făcut încadrarea, nu le-a stabilit salariul. Aceste cadre didactice au posturile rezervate în învățământ, dar nu mai pot fi încadrate în Edusal, câtă vreme acum sunt repartizate la creșa cu personalitate juridică, ce aparține de Consiliul Local Piatra-Neamț. Nu pot fi angajate în continuare de IȘJ, nu mai sunt ai învățământului. Nu poți să ții acei oameni fără contract de muncă din 2 septembrie!”, susține șefa IȘJ Neamț.
Între timp, în ședința ordinară a Consiliului Local Piatra-Neamț de astăzi va fi introdus un proiect de hotărâre prin care se stabilește salarizarea directorului creșei și a câtorva angajați pe parte administrativă. Este „o variantă temporară, așa cum s-a întâmplat la Oradea”, potrivit primarului Andrei Carabelea.
Cristina IORDACHE