Un proiect de investiție care are în vedre limitarea infecțiilor intraspitalicești a fost pregătit de conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și va fi depus la finanțare prin Programul Național de Reziliență și Redresare. Dacă va fi aprobată, investiția în valoare de 20,35 milioane lei fără TVA ar trebui să sporească protecția pacienților față de microbii existenți în spital și să se ajungă ca raportarea infecțiilor intraspitalicești să fie una reală.
Proiectul țintește toate cele 3 componente din ghidul de finanțare: înființarea unui compartiment în secția Infecțioase, cu 5 paturi, pentru tratarea pacienților care au contactat microbi pe timpul spitalizării – în valoare de 1,5 milioane lei, modernizarea și repararea blocurilor operatorii – 7 milioane lei, modernizarea Hemodializei – 620.000 lei, montarea instalațiilor de tratare a aerului la blocurile operatorii – 1 milion lei, dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie specializate – 1,5 milioane lei, achiziționarea de echipamente pentru reducerea infecțiilor nosocomiale – 5,88 milioane lei.
„Acest proiect pe care l-am întocmit împreună cu un consultant a fost deja transmis Consiliului Județean Neamț pentru a fi depus încă din 25 septembrie, prima zi a calendarului transmis de Ministerul Sănătății pentru aplicarea la fondurile disponibile prin PNRR. Sper să primim aprobare, pentru că sunt bani pentru doar 25 de spitale din țară”, declară Alexandru Filimon, managerul spitalului.
Cursa pentru finanțarea limitării infecțiilor intraspitalicești începe duminică, 25 septembrie, ora 10 și se încheie pe 30 noiembrie, ora 16. Valoarea maximă nerambursabilă este de 6 milioane euro fără TVA la un proiect, bugetul total fiind de 150 milioane euro pentru minim 25 de spitale, potrivit Ministerului Sănătății. Semnarea contractelor de finanțare cu minim 25 de spitale este 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor este 2 mai 2024, potrivit aceleiași surse.
Cristina Iordache