Se pare că s-a încheiat activitatea comisiei mixte constituite nu prin unul, ci prin două Ordine ale Prefectului (nedate publicității), cu privire la inventarierea și evaluarea pagubelor produse de trăsnetul excepțional din 22 august la Turnul Clopotniță de la Curtea Domnească. Concluziile și măsurile propuse sunt așteptate a fi prezentate public cel mai devreme luni, 5 septembrie. Referindu-ne numai la acest monument istoric și strict la partea electrică, se știe că au fost distruse paratrăsnetul (instalația de protecție la trăsnet), instalația electrică interioară și cele de semnalizare și alarmare la efracție.
Neoficial, câteva date reconstituite și aspecte constatate sunt deja cunoscute și deschid perspectiva unor anchete serioase, de proporții.
O primă dificultate întâmpinată de comisie era de așteptat. Incredibil că se recunoaște, chit că după prea mulți ani. Din documentația tehnică pusă la dispoziție – țineți-vă bine, nu e glumă! – în legătură cu proiectarea, execuția, recepția la terminarea lucrărilor de construcții și recepția lor finală, plus cele despre efectuarea lucrărilor periodice de întreținere a instalațiilor și certificarea lor calitativă prin prisma utilizării și a materialelor folosite la instalațiile electrice, plus acte din care să rezulte respectarea reglementărilor tehnice valabile la execuția lucrărilor, nu se poate face o reconstituire la rigoare a istoricului intervenției. Trasabilitate i se spune.
Nu mai are de ce să mire că după recepția la terminarea lucrărilor, Primăria Piatra-Neamț, liderul asocierii de beneficiari din proiectul cu renovarea și punerea în valoare a Ansamblului Curtea Domnească, nu a predat cărțile tehnice ale construcțiilor proprietarilor de drept. (Parohia Sfântul Ioan Domnesc deține totuși un soi de documentație aproximativă, presupusă a semăna cu o carte tehnică a Turnului, însă preotul paroh Dan Ovidiu Cojan e sub interdicție mitropolitană de a la a da declarații publice sau a furniza vreun document altcuiva decât Poliției.)
Pentru a nu lungi povestea și suspansul, în acest moment se impun urgent următoarele sublinieri legate de modificarea proiectului inițial în timpul execuției lucrărilor de instalații electrice și a paratrăsnetului:
- s-a renunțat la realizarea celui de-al doilea conductor de coborâre (din bandă de oțel zincat) spre priza de pământ a paratrăsnetului;
- s-a renunțat la soluția ca fiecare coborâre să fie conectată la o priză de pământ realizată din câte trei electrozi din țeavă care să fie interconectate și conectate la priza de pământ existentă;
- priza de pământ a fost amplasată în interiorul turnului pe un traseu comun cu coloanele circuitelor de iluminat și prize;
- existau circuite electrice suspendate, fără a avea un marcaj corespunzător;
- s-a renunțat la montajul unor siguranțe diferențiale.
Inutil de precizat că nu s-au găsit documente, altfel musai de găsit cu de la lege citire, care să ateste verificarea calitativă a lucrărilor de instalații electrice interioare potrivit unui program de control prestabilit și obligatoriu.
În concordanță cu obiectul activității comisiei, o propune naturală este expertizarea în regim de urgență a soluției tehnice și a calității lucrărilor de instalații electrice interioare și a instalației de împământare și protecție la trăsnet. Identificarea cauzelor ce au produs distrugerea instalațiilor cade în sarcina expertului. Expertiza e în lucru și fără concluzia comisiei.
De asemenea, vine ca de la sine efectuarea de inspecții tehnice extinse asupra tuturor clădirilor de la Curtea Domnească prinse în proiectul cu finanțare europeană. Ideea e de a limita posibile „incidente tehnice” viitoare cauzate de deficiențe și neregularități din proiectare, execuție și recepție. De dorit ar fi o extindere a extinderii și asupra altor clădiri, de pildă la Direcția pentru Asistență Socială a Primăriei, unde „au decedat” niște calculatoare.)
În așteptare, lesne de reconstituit este cine a solicitat modificările de proiect pe partea electrică și cine le-a avizat. E imposibil să nu fie urme în acte, să nu știe Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, personal Rocsana Josanu, șefa instituției, doar Turnul e monument istoric.
În această perspectivă, cu totul altă valoare capătă postarea direcției făcută în noaptea de 22 august pe contul deținut într-o celebră rețea socială de flecăreală: „Iată de ce sunt importante măsurile de prevenire a incendiilor la monumentele istorice și sancționarea celor care nu le iau. Dacă în cazul de față nu ar fi existat paratrăsnet, s-ar fi putut produce o tragedie”.
Datele ce încep să se adune, atât oficial, cât și neoficial, conduc spre altă concluzie: noroc că nu erau oameni în Turn sau prin preajmă! Mai mult, ferească Dumnezeu de încă un trăsnet! – Turnul e neprotejat, iar paratrăsnetul de la Biserică e cel prezentat de mesagerulneamt.ro (vezi articolul de aici ). Ferească Bunul Dumnezeu și de hoți! – la Biserică e „prăjită” inclusiv instalația de semnalizare și alarmare la efracție…
Viorel COSMA
Un comentariu
Hotii vor multumi pentru pontul pe care l-ai dat. nea Viorele !