* Cum poți direcționa 60 de milioane de lei pentru o firmă * Unde duce modelul atribuirii funcțiilor publice către baroni * Presiuni și aranjamente la cel mai înalt nivel * Discuții în toalete de lux pentru evitarea interceptărilor
Lecturarea sentinței prin care președintele de acum al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare, duce și la devoalarea sistemului prin care banii publici pot fi direcționați către anumite firme unde există interese de grup sau politice. Nu discutăm aici despre comision, el este de la sine înțeles, nimeni nu se miră când vine vorba despre așa ceva, el doar se negociază, când firma care primește banii își permită să încerce o tranzacție. O parte a sentinței primite de fostul președintele PSD Neamț se datorează încercării acestuia de a ”direcționa” o sumă foarte importantă de bani către o firmă din Iași, Construcții Hidrotehnice SA, unde avea un interes direct un alt deputat, Mihai Lupu, coleg cu Ionel Arsene într-o comisie parlamentară importantă. Ceea ce au încercat Ionel Arsene și Mihai Lupu, la vremea aceea aleși ai poporului nu este ceva original, în marea majoritate a cazurilor, la nivelul întregii țări lucrurile se întâmplă așa. Că nu au reușit, este o întâmplare, dar modalitatea prin care au încercat să ajungă să tranzacționeze 65 de milioane de lei – comisionați, potrivit unei declarații la dosar cu 5% din sumă, adică 3.500.000 lei – reprezintă un fel de manual pentru acest tip de infracțiuni. Protagoniștii acestei povești sunt oameni foarte cunoscuți, unii dintre ei persoane publice cu demnități importante. În dosar apar, pe lângă omniprezentul Ionel Arsene, numele lui Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, al Grațielei Gavrilescu, fost ministru al Apelor, Pădurilor și Mediului, a lui Iulian Jugan, fost secretar de stat la același minister, asupra căruia Arsene a făcut – conform documentelor – presiuni constante pentru a grăbi alocarea banilor, alte persoane publice cu funcții de răspundere. Să remarcăm că majoritatea convorbirilor pe acest subiect au loc în WC-urile unor cafenele de lux, nu la minister, la sediul PSD, nu la Guvern. Chiar și acest aspect este suficient pentru a nu porni în anchetă cu prezumția de nevinovăție față de cei prinși în această morișcă.
Când doi directori se sperie de un deputat: ”Odată şi-odată tot o să le stea în gât”!
O ședință, aparent banală a consiliului de administrație la Construcții Hidrotehnice Iași în anul 2015. Peste timp, unul dintre participanți, director economic, declara în anchetă că unul dintre oamenii cu putere de decizie din societate ”a afirmat că este necesar a fi identificați clienți din zona privată întrucât pentru contractele încheiate cu autoritățile publice se cer comisioane”. Aceeași persoană ar fi afirmat că şi lui i-a fost solicitat un astfel de comision, fără a indica în acel moment cuantumul şi identitatea solicitantului. Ulterior, directorul economic a aflat că persoana care a solicitat comisionul este din zona politică, iar în perioada noiembrie-decembrie 2016 i-a adus la cunoștință identitatea acestuia, respectiv Ionel Arsene.
Cum s-a ajuns la această situație? Unul dintre directorii societății s-a întâlnit cu Ionel Arsene în zona orașului Roznov, unde Arsene i-a spus că ”SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA laşi are lucrări contractate cu Apele Române în valoare de aproximativ 60.000.000 lei (având asupra înscrisuri conţinând contractele aflate în derulare şi sumele necesar a fi alocate pentru finalizarea acestora), oferindu-i detalii în legătură cu punctele de lucru unde se realizau investiţiile în baza unor contracte vechi. A.I. i-a dat de înțeles martorului C.I. că ar putea determina alocarea de către Apele Române de fonduri pentru finalizarea contractelor”.
Discuțiile înregistrate dintre cei doi directori ai societății ieșene sunt relevante. După ce au aflat la o petrecere că sunt felicitați pentru viitoarele sume de bani pe care le vor primi, cei doi realizează că banii sunt urmăriți:
MC: Deci oamenii stăteau cu ochii pe ei şi vroia să vadă un` se duc! Și când colo, hopa! Se duc acolo.
CI: …[râde-n.n.]…
MC: …[neinteligibil-n.n.]… că nu s-o mai dus acolo, na. Că nu i-am mai vrut. Na.
CI: Da. Ei… Da…
MC: Î! Vezi? Ce-nseamnă inspiraţia? Da.
CI: Da’ nu, da’ era imposibil. Ştii, mă chemi acu`, îţi baţi joc ani de zile, nu câştigăm licitaţii, vai de capul nostru, plini de împrumuturi prin bănci… și la urmă, așa, la spartul târgului… Hă! la să vezi tu ce bogat te fac. Da` nu mai am nevoie, du-te-n mă-ta-n cur!
MC: Î… Înseamnă că aceia se duc undeva.
CI: Da` treaba lor de-acu`!
MC: Da’… da` păi asta ziceam şi eu. Bagi p* gura lor! Cu banii lor cu tot!
CI: Păi ce, că…
MC: Odată şi-odată tot o să le stea în gât. Na.
Un secretar de stat chemat să discute în toalete de lux
Din poziția importantă și influentă pe care o avea în cadrul PSD, Ionel Arsene a putut să propună mai multe persoane care să ocupe diverse demnități publice importante. Evident, cea mai discutată numire a fost a lui Dănuț Andrușcă, la Economie, dar au fost și altele de mare impact. Iulian Jugan, în acest moment subprefect de Neamț, a fost numit secretar de stat la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, pe vremea ministrului Grațiela Gavrilescu.
El ar fi trebuit să aibă rolul cheie în această afacere a direcționării de fonduri către firma ieșeană, Ionel Arsene făcând, conform celor consemnate în documentul citat, presiuni constante asupra lui: ”Așa cum am precizat anterior, în perioada 21.07.2015-22.09.2015 între A.I. şi J.I., din iniţiativa primului, au avut loc 9 întâlniri, toate pe raza municipiului Bucureşti. Discuţiile au avut ca principal obiect alocarea de fonduri de către ANAR pentru continuarea lucrărilor hidrotehnice executate de SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi, modalităţile concrete de atingere a acestui scop și stadiul demersurilor lui J.I., în condiţiile în care pentru alocarea fondurilor erau necesară dispoziţia directorului ANAR”. Din punctul de vedere al anchetatorilor foarte clar că se urmărea cu insistență alocarea banilor, iar Jugan a tergiversat cât a putut o decizie.
Întâlnirea de la Hilton, cu finalizare la toaletă
În data de 21 iulie 2015, Ionel Arsene l-a contactat telefonic pe Iulian Jugan şi i-a cerut să vină la hotelul Hilton. După ce s-au întâlnit la terasa restaurantului, Arsene i-a cerut lui Jugan să-și lase telefonul pe masă şi să meargă în toaleta hotelului şi, în această încăpere, pentru a acoperi dialogul a dat drumul la apă şi la un aparat pentru uscarea mâinilor, folosind totodată şi un ton scăzut. Jugan i-a dat o veste proastă – „S-o stricat tot”, pentru că se schimba conducerea Administrației Naționale Apele Române, și că deşi „eu am planificat pentru buget şi alea… 60 de milioane”, ar putea întâmpina dificultăţi, în condiţiile în care noul director ANAR nu va fi de acord cu alocările de fonduri pentru investiţiile vizate de A.I.:
A.I.: Şi cu chestia aia, ce-am discutat mai înainte?
J.I.: Îs aproape 60 de milioane. Da. Și atunci… Să nu vină unu, de asta mi-i frică. Că dacă… ăştia doi erau directori tehnici.
J.I.: Da. Da, da, da.
Întâlnirile de la restaurantul Vacamuuu, tot în zona toaletei: ”Bă, da tu ai un om pe care să- l pui?”
După două zile, Jugan este chemat la restaurantul Vacamuuu, i se cere de către Arsene să iasă în afara restaurantului unde i se relatează că șeful său de partid a fost la Liviu Dragnea cu scopul de a obține numirea de către PSD a directorului ANAR şi în acest i s-ar fi cerut „să-i propun un om… m-o întrebat pe mine: bă, da tu ai un om pe care să- l pui?”
Jugan a afirmat că Emil Vamanu, directorul de la ABA SIRET Bacău, ar fi o persoană potrivită pentru ocuparea acestei funcţii. Cu aceeiași ocazie Arsene i-a spus că îi va chema pe Jugan cât şi pe noul director numit de PSD şi le va cere să lucreze împreună: „E! îl va chema pe el şi pe tine unu și doi: voi doi sunteți echipa, el îi șeful, tu eşti… direct cu noi, dacă-i bine aşa… şi atât, înţelegi?… deci se ocupă el de subiectul acesta”.
În aceeași locaţie are loc o altă întâlnire, peste 6 zile, semn că problema era presantă. Arsene i-a cerut lui Jugan să meargă în toaletă: ”Hai să mergem, că aici…” A urmat ritualul trasului apei și al pornirii uscătorului de mâini… Cei doi au discutat în şoaptă tot despre numirea directorului ANAR şi necesitatea de o împiedica pe ministrul Grațiela Gavrilescu să numească o persoană care ar putea pune piedici în realizarea scopului lui Arsene. Pe acest fond, Arsene i-a cerut lui Jugan să demareze urgent procedurile şi să întocmească documentele necesare deblocării sumelor de bani pentru lucrările contractate de SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA lași, pentru ca noul director să fi pus în faţa faptului împlinit:
A.I.: (n.n.-greu inteligibil, vorbeşte în şoaptă) Acuma că-s în Bucureşti… dă drumul repede la astea și fă-o!… următoarele… Și fă distribuţia, dă prin ţară, că după aia… [neinteligibil-n.n.]… drumul…
J.I.: Acum cât îs eu şi…
A.I.: Nu, dă acuma! Zilele astea ar trebui… Hai… Ocupă-te!
A.I.: … [neinteligibil-n.n.]… Dă-le drumu!… [neinteligibil-n.n.]… S-amestecă! Semnează și dă-le drumu! Că după aia nu mai are cum să … [neinteligibil-n.n.]…
J.I.: Odată ce-s semnate şi date drumu… nu…
A.I.: Ai înțeles? De asta… Săptămâna asta, părerea mea e s-o faci.
Întâlnirea de la Chocolat. Bătălia pentru bani cu Clujul!
Pe 8 august, de data aceasta în altă locație, aceiași interlocutori, cu același subiect. Arsene află că directorul demisionat de la ANAR vrea să direcționeze fondurile ANAR pentru achiziţia unor terenuri la Cluj. Jugan i-a explicat lui Arsene că nu este ordonator de credite şi că dispoziţia privind alocarea fondurilor pentru o anumită investiţie îi aparţine directorului ANAR.
A.I. : Da` ăsta ţi-o zis că nu finanțează…?
J.I.: Nu, că are altă prioritate, nu mi-a zis explicit că nu-mi finanţează lucrările astea. Că are altă prioritate şi că… el acolo trebuie să încheie şi aeroportul de la CLUJ și zic: Bă, da` priorități sunt toate. Nu puteţi stabili dumneavoastră unde… Da` bine, nici nu am vrut să intru mai mult, până nu am… înainte să vorbesc cu dumneavoastră. Ştiţi, să intru mai mult, că nu ştiu ce hram poartă. Eu știind că se are bine cu președintele DRAGNEA am zis că: fii ascultător, până la urmă poate nu s-o…
A.I.: Băi luliane… îi spui: Dom’le, trebuie asta …[n.n.-neinteligibil]…
A.l.: Te duci la el (directorul ANAR-n.r.) şi spune-i: domnule, hai că am venit să ne întâlnim pe chestiunea asta şi vreau să fac… [neinteligibil-n.n.]…
J.I.: Ăă… eu am sunat-o şi pe GRAȚIELA când o făcut el fente și o zis că nu poate să plătească lucrările, că vrea să cumpere terenul, am sunat-o și pe GRAȚIELA şi am zis: doamnă… ori îi iei dreptul de semnătură, ori…
A.l.: Auzi! Vezi când vorbești cu el, să nu te…
J.I.: Să nu mă înregistreze. De asta nu am vrut să dau nici scris, nici… da, că nu ştii ce.
Întâlnirea de la Don Cafe. Se scoate argumentul suprem: ”Bagă și pe Teleorman…”
Pe 27 august se încearcă gustul cafelei la Don Cafe. Arsene se interesează de stadiul demersurilor:
A.I.: Zi-mi un pic, ce s-o întâmplat?
J.I.: Nu face nimic, GRAȚIELA Nimic!
A.I.:N-o pus pe nimeni?
J.I.: Nimic! Nici ordonator de credite, nimic! Nimic!
A.I.: Da, am vorbit cu DRAGNEA, fă o situaţie cu ultimul an lucrările cum s-o dus, unde s-o dus şi propunerea noastră pe MOLDOVA s-o pui cum am…
J.I.: Am înţeles! Am înțeles! Și bag şi ce are pe TELEORMAN că ştii că are două lucrări…
A.I.: Bagă şi pe TELEORMAN, bagă și…
J.I.: Mi-o zi A GIARÂP de la… AFM… Înî. Am înţeles!
A.I.: Bagă şi pe TELEORMAN, bagă și ce am împărţit noi şi asta și…
J.I.: Da` v-o zis când reuşeşte să numească…
A.I.: Păi, nu, vino cu astea întâi încoace, cu situaţia asta.
J.I.: Da. Am înţeles. Am înţeles!
A.I.: Şi adu-mi-o… hai mâine… mâine după-amiază
J.I.: Da, domnu` președinte.
Cei care s-au ocupat de cercetări conchid: ”Aşa cum rezultă din fragmentul de convorbire redat mai sus, A.I. i-a cerut lui J.I. să facă o situaţie a lucrărilor aflate în curs de execuţie, situaţie cu care să se prezinte la D.L. pentru a-l convinge de necesitatea şi urgenţa numirii unui director agreat de PSD. Pentru a nu devoala interesul personal al lui A.I., cei doi au convenit ca lista să cuprindă atât lucrările din zona Moldovei, unde au fost alocați puţini bani în ultimul timp, cât şi lucrările din Teleorman, situația cuprinzând și contractele încheiate cu SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA lași.”
Întâlnirea de la Marriot. Dragnea, ultima soluție
În ziua de 02.09.2015 a avut loc o altă întâlnire între A.I. și J.I. la hotelul Marriot din Bucureşti. Din discuţia purtată rezultă că A.I. este nemulțumit de faptul că nici până la acea dată J.l. nu a reuşit să determine alocarea fondurilor pentru contractele încheiate de SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi cu ANAR: ”Da bă, da` voi de ce ţineţi blocată chestia aia că trece timpul şi nu mai avem timp”. J.l. i-a explicat lui A.l. că ministrul G.G. nu este de acord cu alocările şi că a numit director la ANAR un fost coleg de-al său de la Ploiești. Din convorbire rezultă că preşedintele PSD, D.L. a fost anunţat despre această situație şi că acesta urmează să o discute la nivelul coaliţiei. A.I. i-a solicitat lui J.I. explicaţii cu privire la întârzierea alocării fondurilor:
A.I.: Bun, mă, da` spune-mi mie acuma, dacă ăsta-i interimar…
J.I.: Tot, numai ministra, orice plată, orice…
A.I.: Bun şi s-o făcut repartiţia?
J.I.: Repartiția e făcută la nivelul ABA dar a spus că numai ea decide unde şi dacă acum.
A.I.: Bun şi când decide…?
J.I.:…
A.I.: Păi, n-ai vorbit cu ea?
J.I.: Am discutat că sunt niște priorităţi şi trebuie terminat până la sfârşitul anului și…
A.I.: Şi ce-o zis?
J.I.: Păi, nu ştiu să mă mai uit pe listă, să mă gândesc să… că deocamdată îi director interimar.
Realizând că se învârte într-un cerc (vicios?) Arsene a insistat ca Jugan să determine alocarea fondurilor, conform celor discutate anterior: ”Du-te la ea şi spune-i doamnă, asta-i repartiția făcută hai să-i dăm drumul la plată”. Cei doi au ajuns la concluzia că această situaţie poate fi rezolvată doar de Liviu Dragnea, care avea posibilitatea de a propune, în numele PSD, persoana care să fie numită director ANAR, ambii confirmând că au purtat discuţii în acest sens cu preşedintele PSD:
A.I.: I-ai explicat lui DRAGNEA?
J.I.: l-am spus!
A.I.: Şi ce a zis?
J.I.: A spus că bine că mi-ai spus, urmează zilele astea să discutăm. Oricum dacă vă vedeți și dumneavoastră îi explicaţi altfel…
A.I.: l-am spus, cum nu i-am spus!
Întâlnire șoc la Parlament, deputatul Lupu cere explicații: ”Nimic nu ați făcut până acum…”
Pe 22.09.2015 Iulian Jugan este chemat la Parlamentul României unde se întâlnește cu Ionel Arsene, care era însoțit de deputatul Mihai Lupu. Ce urmează arată foarte clar cum sunt văzute lucrurile din Parlament când vine vorba despre bani publici. De la debutul întâlnirii deputatul Lupu i-a reproşat responsabililul de la minister că nu s-au făcut alocările pentru investiţiile contractate de cei de la Construcții Hidrotehnice Iaşi:
LUPU MIHAI: …nimic nu aţi făcut până acu`! Absolut nimic n-aţi făcut!
J.I.: Păi, dacă… [neinteligibil-n.n.]… domn` președinte!
LUPU MIHAI: Păi, şi ce se întâmplă, mă, acolo?
J.I.: Conduce GRAȚIELA! Ea şi-o pus om şi la IAȘI, la ABA pe GUŢU, pe nu știu care… nu lasă nimic… să facă plăți fără să ştie ea, nu v-am zis că am fost şi la domnu` preşedinte DRAGNEA şi i-am spus…
După acest schimb de replici A.l. și L.M. au plecat, cel dintâi solicitându-i lui J.I. să-i aștepte. După revenirea lui A.l. acesta a continuat să discute cu J.I. despre situaţia de la ANAR şi a reiterat solicitarea ca J.I. să-i intermedieze o întâlnire cu G.G.:
A.I.: Auzi, da’ când… da` unde-i asta că vreau să vin eu să vorbesc cu ea.
J.I.: Astăzi e plecată la NEPTUN cu…
A.I.: Da` tot am spus, mă să vorbesc cu ea…
J.I.: l-am spus, o fost plecată la VATICAN și o zis că poate vă găsește în plen… și…
Pregătirea pentru convingerea șefului cel mare
După discuția din Parlament Arsene se hotărăște să abordeze problema în mod direct, adică să meargă la sediul PSD să se întâlnească cu prietenul și șeful pe linie de partid, Liviu Dragnea. Jugan a fost chemat și el și, în așteptare, au discutat modul în care să-i prezinte situaţia preşedintelui partidului în sensul că PSD nu controlează în fapt ANAR, că investiţiile din ultimul timp au fost făcute preponderent în Ardeal, că la nivelul instituţiei este o “problema socială cu zece mii de oameni”, că ministrul G.G. controlează toate investiţiile iar Jugan, numit secretar de stat cu sprijinul PSD, este singurul secretar de stat care nu este ordonator de credite. Este clar că Dragnea nu trebuia să știe, cel puțin în acest stadiu despre interesul direct al lui Arsene în această speță. Finalul este relatat destul de laconic:
”În biroul lui D.L. a intrat doar A.I., J.I. așteptând în anticameră. După ce a discutat cu preşedintele PSD, A.I. i-a transmis lui J.I. că trebuie să vină ulterior pentru a discuta direct cu D.L., după ce acesta va analiza documentele întocmite de J.I. şi pe care i le-a dat A.I. – situaţia investiţiilor din ANAR:
A.I.: Vii mai târziu că vrea să stea să se uite exact.
J.I.: Pe tot ce… am înţeles. Vorbesc cu secretara şi…
A.I.: Te sun eu…! Te sun eu când să vii! … [neinteligibil-n.n.]…
J.I.: A, ok, am înţeles! Perfect! Aștept!
De ținut minte
Este important să reținem că este vorba despre bani publici, nu puțini și că în această poveste care nu s-a finalizat, din fericire, sunt implicați oameni importanți din statul român. Unii în posturi care te duc cu gândul la activități infracționale, alții care se opun unor alocări de fonduri pentru că au alte priorități, nu știm dacă tot cu comision sau fără. Sau dacă în acele cazuri comisionul este unul legal și necercetabil. Cert este că spectacolul pe care-l vedem este unul în care numirile în funcții se fac în funcție de obediența față de cel care numește politic, iar plata este clară. Semnarea de contracte din care să pice ceva cât mai consistent. Este definitorie replica lui Arsene adresată secretarului de stat cu gândul să-l îndemne să se grăbească: ”Tu ocupă-te… să iasă ce-am discutat noi… că am eu grijă pentru amândoi…”
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Ăștia îs ca-n bancul de dinainte de 89:
– toarșu secretar general, ieri eram în ****t până la gât, acum a trecut de bărbie!
– nu mai vorbi, băi prostule, că faci valuri!
Jugan din inregistrari poate fi acelasi cu cel care acum e subprefect? Aaa, se poate, cred ca-si ispaseste greseala la locul de munca.