George Lazăr, președintele PNL Neamț și secretar de stat în Ministerul Energiei a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt principalele măsuri adoptate după modificarea OUG 27/2022, care îi vizează atât pe consumatorii casnici, cât și consumatorii publici cum sunt spitalele, școlile, dar și pe întreprinzători. În primul rând că, lucru extrem de important, noua reglementare prelungește schema de sprijinire a consumatorilor față de creșterile prețurilor la energie și gaze naturale până în luna august 2023. „Este vorba, în primul rând, de plafonarea prețurilor pentru populație și menținerea plafoanelor de consum: între 0-100 KWh se va plăti 0,68 de lei/kWh; între 100,01-300 KWh se va plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh, ce depășește va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul. La gaze naturale, prețul maxim va rămâne 0,31 de lei/kWh, fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW”, a precizat George Lazăr.
În ce privește instituțiile de sănătate, educație și furnizorii de servicii sociale, pentru aceste categorii importante se aplică plafonul de 1 leu kWh, indiferent de cantitatea de energie electrică consumată iar IMM-urile, industria alimentară și alte instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată.
În același timp, la gaze, pentru consumul non-casnic, va rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.
Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de maxim 1.300 lei și nu vor primi decontare pentru sumele care depășesc, subliniază liderul PNL Neamț, care adaugă că tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri. „Pentru a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață, vânzarea energiei se va face pe termen lung, 5 ani. Astfel, furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale”, a precizat secretarul de stat George Lazăr.
C.I.