Interviu cu primarul Marius Vasile MINICĂ
– Domnule primar, acum doi ani, după alegeri, v-aţi propus anumite obiective. Privind retrospectiv, credeți că a fost o perioadă în care aceste obiective s-au realizat?
În principiu, eu sunt mulţumit că au fost foarte multe lucruri pe care le-am început, pentru care am depus eforturi mari. A fost nevoie de un efort financiar important. Multe dintre proiecte necesită cofinanţare şi, în momentul acela, ai nevoie de bani. Şi, când ai nevoie de bani, trebuie să-i aloci dacă vrei ca un obiectiv să ajungă la finalitate pentru comuna ta. Sunt mulţumit pentru că sunt lucrări la şcoli.Vom începe din nou să amenajăm anumite şcoli, respectiv Mesteacăn şi Spiridoneşti, care vor intra în lucru. Au intrat în lucru școlile de la Bătrânești și Rocna, care sunt împreună la modernizare de la zero. Imediat ce vom termina Şcoala Rocna, documentele sunt făcute, sunt în grafic constructorii, vor intra şi şcolile de la Mesteacăn şi Spiridoneşti pentru reabilitare.
– Într-un an se termină lucrările?
Eu spun că da! Aşa zic, pentru că tot ce a depins de mine, alocare şi financiară şi logistică, cum am spus şi la şcoală, s-a făcut tot ce s-a putut.
– Inclusiv aici, la Școala Icușești?
În ultima perioadă, constructorul s-a mişcat, a continuat nişte mici lucrări, am reușit și-am alimentat cu apă clădirea.
– Era vorba de anumite racoduri.
Da, alea s-au făcut, urmează să depunem documentația pentru a obține o nouă autorizație de construcție, ca ulterior să facem și o recepție.
– Cam cât o să dureze?
Eu îmi doresc să dureze foarte puțin, dar, din păcate, sunt momente când suntem strânși și nu depinde doar de instituția noastră finalizarea obiectivelor.
– Referitor tot la școli, vor fi restrângeri de activitate la vreo unitate?
Nu.
– Indiferent ce va fi?
Nu, pentru că suntem o comună foarte împânzită, dacă o luăm pe diagonală cred că facem 45 de minute până la Mesteacăn.În momentul acela, normal că apar ore suplimentare cu deplasarea copiilor și de acolo spre casă. Sunt profesori care trebuie să ajungă la școală și nu au mijloace de transport.
* Pe drumuri comunale, 8 km de asfalt
– În ce măsură comuna beneficiază de fonduri prin programul Anghel Saligny?
Comuna Icușești a primit suma de 13.300.000 lei.
– Asta ce înseamnă dacă ne raportăm la lucrări?
Avem un proiect de 8 km de asfalt, pe care sperăm în primăvara următoare, sau cel mai târziu în vară, să fie și executat. Mai avem nevoie de câteva documente de încărcat pentru a obține finanțarea. Avem nevoie de cărți funciare, pentru toate drumurile, pe toate sectoarele. După ce terminăm cu documentele respective, nu mai durează mult, imediat vom semna contractul de finanțare. Ulterior urmează faza de licitație și execuția propriu-zisă.
– Cât ar mai rămâne de modernizat, cu aproximație?
În comuna Icușești am făcut un studiu de fezabilitate anul trecut pentru 12 km, pentru asfalt și maxim ar mai fi de modernizat aproximativ 16 km. Față de ceea ce avem noi acum pe licitație, față de drumul județean care pe noi ne ajută foarte mult, recunosc, o lungă perioadă comuna noastră va fi un șantier.
– Drumul spre comuna Valea Ursului ar putea fi modernizat?
Noi mai avem un studiu de fezabilitate făcut, dar legătura nu este făcută. Avem doar de la Bălușești la Bătrânești, pe prima finanțare. O să punem și acest drum în proiectul drumurilor de exploatare agricolă. Acolo avem pregătite, prin proiect, vreo 10 km de drumuri.
– Drumurile agricole vor fi din beton?
Nu, sunt porțiuni de asfalt, de la Bălușești la Bătrânești, ce discutam mai devreme.Va fi o porțiune din drumul ce duce la Valea Ursului și mai sunt câteva porțiuni cu balast foarte bine puse la punct, foarte bine compactate, cu rigole, cu tot ce înseamnă.
* Tabla cu realizări
– În biroul dvs. este o tablă, ca la școală, un fel de buletin de analiză al realizărilor.
Da, ar mai trebui o tablă, pentru că nu mai încap. Ca și proiect major pentru Icușești, avem rețeaua de gaze naturale, la care suntem în faza de concesiune.Pe 4 octombrie va fi ultima zi de depunere a ofertelor, iar pe 5 octombrie anul acesta vom avea rezultatul. A mai fost o sesiune, doar că ambele societăți care au depus ofertele nu s-au încadrat cu toate documentele. De aceea a fost anulată procedura și-am reluat-o.Sperăm, de data aceasta, pe 5 octombrie să deschidem ofertele, iar una dintre oferte să fie conform legislației. Vrem să numim o firmă, care va avea concesiunea pe 49 de ani.
– Nu sunt preferințe, nu?
Nu. Mai avem parcul de joacă la Școala Bălușești, pe care l-am realizat anul trecut, apoi,”ghișeul.ro”, care este funcțional, iar anul acesta am avut undeva la 15.000-20.000 de lei încasări. Școlile Mesteacăn și Rocna vor intra în linie dreaptă și vor avea apă, pentru că asta ne-am dorit. Să fie apă curentă și grupuri sanitare. La marcajele rutiere lucrăm acum și nu am terminat. Mai este intabularea domeniului public și privat, care este parțial făcută pentru că mai sunt cimitirele, mai sunt anumite terenuri de făcut, cum este cel de sport de la Icușești. Cadouri la premianți s-au dat. La Dispensarul medical uman s-a făcut o modernizare majoră, cu apă curentă, încălzire centralizată și tot ce trebuie. Pe partea de salubrizare, s-au distribuit 1.200 de pubele și, spre surprinderea cetățenilor, anul acesta am avut și o economie de 1.000 lei la primele două trimestre. Oamenii s-au comportat foarte bine, din punctul meu de vedere, au înțeles mesajul și dorința de a schimba acel sistem de la platformă, care era total greșit din punctul meu de vedere.Toată lumea arunca, oricine dorea, de oriunde și nu aveam niciun control. Eu sunt foarte mulțumit referitor la salubritatea în Icușești, după cum arată astăzi comuna. Nu mai este atâta mizerie.
– Este o comună curată.
Dar mai avem de lucru, însă traseul pe care a luat-o această colectare e bun. Avem terenul sintetic și amenajarea curții la Școala Bălușești, așteptăm doar autorizația de construcție și am alocat bani din bugetul local pentru a reuși.
– Ce valoare are?
La amenajare, este o suprafață foarte mare acolo. Lucrarea costă undeva la 450.000 de lei, cu tot cu proiectare, cu tot cu avize, cu tot, cu tot, iar la terenul sintetic 300.000 de lei. Cum am spus și la deschidere, o mare sumă de bani am alocat-o pentru educație. Vom avea și un puț forat la mare adâncime, pentru că aveam probleme cu apa. La Școala Icușești, avem un parc de joacă, așteptăm să vină elementele și să le montăm. Arhiva am început să o punem la punct, iar sistemul de supraveghere în Bălușești este funcțional.
– S-au mai redus evenimentele nedorite, infracționale?
S-au mai și redus, fiecare ne simțim bine când simțim că suntem protejați.
Două cămine culturale în lucru
– Ce mai putem urmări pe tabla din birou?
Tot pe tablă mai este și proiectul de iluminat public de 10 km, care este finalizat la această oră. Este clar, avem iluminat public în cea mai mare parte. Cum am mai și spus, în Rocna, Bătrânești, Mesteacăn, Spiridonești, Tabăra, plus 50% din Bălușești. Urmează, în toamnă, și Icușești, jumătate cred. Oricum, sper ca anul viitor întreaga comună să beneficieze de iluminat stradal cu led. Este un pic mai ieftin. Studiile de fezabilitate pentru apă și canal le avem făcute de anul trecut, fiind la final. Prima măsură: unde vom găsi finanțare, vom depune cereri imediat.
– Guvernul ar avea bani pentru apă, canalizare.
Da, acum se deschide pe PNRR programul de extinderi de rețele.
-Și înființare?
Înființare, nu, deocamdată. Plus alte proiecte care ajută populația să se racordeze la sistemele actuale de alimentare cu apă și canal. Am mai avut un proiect pentru bănci, coșuri, de astea micuțe.
– Modernizarea drumului județean va aduce un plus de civilizație.
Un plus foarte mare. Chiar vreau pe această cale să mulțumesc întregii echipe din Consiliul Județean, care a muncit foarte mult la acest proiect. Pe noi ne ajută foarte mult, în primul rând, ca s-o luăm administrativ, microbuzul școlar nu mai parcurge acest drum, care era de pământ pe multe porțiuni.
– Reparațiile la mașini, întreținere și multe altele.
Corect! Plus că locuitorii din Rocna, Bălușești, Icușești au o infrastructură rutieră la cele mai noi standarde.
– Satul Spiridonești este prins cu drumul?
Da, legătura cu Spiridonești, din drumul județean, este prinsă pe Programul Anghel Saligny.
– Dincolo de realizări, nerealizări, împliniri, neîmpliniri, pe dvs., ca primar, vă încearcă vreun sentiment de satisfacție sau tot supărat sunteți?
Nu, eu am spus mereu și repet: comuna Icușești este în urmă cu vreo 10-15 ani. Trebuie să fim conștienți că avem o legislație foarte stufoasă și nu putem într-un an, doi, să recuperăm tot. Dar, ca să revin la întrebare, am un sentiment de mulțumire. Chiar dacă nu sunt realizări foarte mari, terminate, în momentul în care știu că prin decizia mea, cu ajutorul Consiliului Local, oamenii vor beneficia de anumite lucrări, apar și satisfacțiile. De fapt, noi de asta suntem aici, iar oamenii se bucură de investițiile respective, de micile lucruri pe care noi le implementăm. Copiii dacă se bucură de anumite lucrări care se fac în școli, nu poți să nu fii mulțumit.
– Comuna Icușești are tradiții superbe, care este situația la nivelul căminelor culturale?
Avem în lucru două cămine culturale. Nu-i o mare prioritate, așa cum sunt investițiile de la școli. Oricum, am ajuns într-o fază în care trebuie să le terminăm. Nu ar mai fi mult, dar este nevoie de bani. Noi avem o grămadă de lucruri aproape terminate, din păcate, nu ne putem bucura de ele.
Reabilitarea Școlii Bălușești
– Ce va urma?
Mai avem și gospodărie de apă, care de fapt este un rezervor de apă, pentru a obține autorizația de la ISU. Această instituție, pentru a elibera o autorizație de stingere la incendii, trebuie neapărat, pentru că nu avem alimentare cu apă și hidranți, un bazin de apă de rezervă. Este vorba de 100 mc pentru fiecare obiectiv. Și acest lucru implică anumite costuri. Și asta, cu cât sunt mai mari investițiile.
– Ce documentații, ce proiecte aveți pe fluxul finanțărilor?
Acum deja o lună, când, la nivel național proiectul de iluminat public, în valoare de 500 milioane lei, s-a terminat în șapte minute, am reușit, în minutul șase să depunem proiectul nostru. Este o investiție de 20.000 euro, care, probabil, va fi la finanțare în anul următor. De asemenea, la Administrația Fondului de Mediu am depus proiectul pentru o stație de încărcare electrică a mașinilor și asta chiar dacă nu avem acum mașini de acest tip. O să fie în viitor și trebuie să fim pregătiți. În momentul în care vom primi finanțarea, vom lua mașină electrică pentru transportul copiilor la școală. Acestea sunt promise de guvern, prin inspectoratele școlare județene. Important este că noi vrem să fim acolo unde trebuie. Apoi, la Școala Bălușești avem un proiect de reabilitare termică a celui mai mare corp de clădire de acolo, respectiv, 1,5 milioane lei (334.000 euro), sumă care a fost alocată UAT-urilor, iar noi nu am ratat șansa de a-l depune. Aici va fi și o cofinanțare locală. Noi am fost prezenți pe toate măsurile de finanțare care s-au deschis până acum în această perioadă. Într-adevăr, este o perioadă de tranziție maximă, și cu PNRR și cu Planul Național de Fonduri Europene, 2021-2027.
– Nu credeți că în mediul rural este nevoie de conservarea patrimoniului local, atât cât se mai poate?
Desigur. Vom propune Consiliului să înființam un muzeu al satului. Vreau să găsim câteva spații, pentru că avem în intenție să adunăm mai toate lucrurile mărunte și vechi, unelte, tot ceea ce au făcut înaintașii noștri, ca să vadă și generațiile care vor veni cum s-au prelucrat și realizat anumite obiecte. (Rep.)
CASETĂ
FOTO DESCHIDEREA ANULUI ŞCOLAR
Deschiderea anului școlar la Icușești și Bălușești
În comuna Icușești, anul școlar a fost deschis în mod tradițional, în prezența părinților, a cadrelor didactice, dar și a oficialităților locale, respectiv, primarul Vasile Marius Minică, preoții Daniel Tucheac, Cornel Paiu, dar și agentul de poliție Andreea Ungureanu.
Prof. Elena MĂNCUȚA, directorul Școlii Gimnaziale Icușești: ”Mulțumesc oficialităților care au venit astăzi la deschiderea școlii, părinților. Vreau să văd părinții alături de școală, așa cum au fost întotdeauna și mai ales că urmăresc evoluția copiilor dumnealor. Aceștia trebuie îndrumați foarte atent. Vreau ca părinții să țină legătura cu școala, care este primul punct de formare în viața unui om. Este un an școlar care începe foarte frumos, chiar dacă mai devreme, pentru că ne-a luat, într-un fel, prin surprindere. Toată lumea este speriată că începem școala mai devreme, dar este un an școlar care începe în mod normal, cum era odinioară, cu părinți în mijlocul copiilor, cu oficialitățile locale, dar și cu clase deschise, unde pot intra părinții pentru a-și vedea copiii. Școala este pregătită, cu toate că vor mai fi multe de făcut. Sunt construcții în jurul nostru, iar în final trebuie să fie și acestea finalizate, ca să putem să intrăm în școli noi. Școala Rocna este aproape de finalizare și abia așteptăm să intrăm acolo cu acești copilași, care acum vin la Icușești. Avem cadre didactice vechi, dar și noi în acest an școlar. (…) La Bălușești sper să fie frumos și în școală și în curte. Ne dorim în curtea școlii un teren de sport modern, pentru că ni-l dorim și-l merităm cu toții. Aici sunt copii minunați, care merită aceste condiții. Avem încredere în conducerea primăriei, în domnul primar și în membrii Consiliului Local. Vrem o școală civilizată, în care copii să aibă condiții normale. Vă urez mult succes, să aveți rezultate deosebite”.
Vasile Marius MINICĂ, primarul comunei Icușești: ”Dragi copii, astăzi începeți un an nou școlar, în care trebuie să demonstrați părinților, educatorilor, profesorilor, că sunteți buni, că de asta veniți la școală. În final, veți avea rezultate. Știu, trebuia să începem acest an școlar în cu totul și cu totul alte condiții, în altă locație. Vreau să vă asigur, din partea mea și a Consiliului Local toată bunăvoința și tot ceea ce ține de resursele financiare și logistice pe care le punem la dispoziție. Din păcate, la Școala Rocna va mai dura o scurtă perioadă, lucrările fiind realizate cam 95%. Avem probleme și la școala mare de la Icușești. S-au mai făcut demersuri, lucrări, mici modificări, dar spun sincer, noi, autoritățile suntem puțin strânși. Pentru unii dintre copii este prima zi de școală, iar pentru alți o continuare a activității. (…) În curtea Școlii Bălușești, ne pregătim pentru lucrări de anvergură, vom face un teren cu material sintetic, vom amenaja curtea foarte frumos, iar la Mesteacăn, școala va intra într-un proces de modernizare. În final, vom rezolva aceste probleme, iar cu toții veți avea condiții mult mai bune. Vreau ca școala să fie în societate pe primul loc, și vă asigur de lucrul acesta. Vă doresc mult succes, iar cei mai silitori copii vor fi premiați de primărie și mă refer la clasele V-VIII. M-ar bucura să fiți cât mai mulți”.
Constantin Negru