În ciuda solicitărilor publice din partea asociațiilor de elevi, părinți și a poziției Avocatul Poporului, care acuză de inechități între elevii din mediul rural versus urban, liceenii din rural care învață la orașe rămân fără bursa socială de 200 lei. Ordinul Ministerului Educației 5.379 a fost publicat în Monitorul Oficial din 12 septembrie și în criteriile generale de acordare a burselor nu mai figurează elevii care vin de la țară să învețe la liceele din oraș. Articolul 15 din proiect a rămas nemodificat în forma finală și aliniatul (d) prevede că beneficiază de bursă socială doar „elevii din învăţământul primar şi gimnazial din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiţionată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înţelege comuna/oraşul cu subdiviziunile sale administrative” (detalii aici ).
Interpelat public zilele acestea, ministrul Sorin Cîmpeanu a dat niște explicații aiuritoare și pe lângă subiect: „Reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iași, Timișoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educației NU poate fi de acord!”, precizează ministrul Educației într-o postare pe pagina sa de socializare, omițând marea masă a copiilor de la țară pe care multe licee își bazează cifra de școlarizare, în fiecare an. Ministrul Sorin Cîmpeanu încă nu a răspuns punctului de vedere al Avocatului Poporului făcut public în 12 septembrie și citat de edupedu, din care spicuim: „În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată. (…)Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situația economică a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii”.
Tot prin ordinul oficializat rămân fără bursă de merit și elevii de clasa a V-a. Motivația din ordin este că, până acum, bursa se acorda pe baza mediei din semestrul al II-lea, dar că structurarea anului școlar în 5 module și o singură medie pe an, față de două semestre și mediile aferente, elimină raportarea inițială.
C.I.