Interviu cu prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea este Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, cea mai mare și prestigioasă instituție privată de învățământ superior din Moldova. Universitatea a fost înființată în 1990, ca parte a Fundației Academice „Petre Andrei”, o organizație non-guvernamentală dedicată memoriei lui Petre Andrei, un binecunoscut filozof și academician. Toate diplomele de licență și masterat sunt recunoscute și certificate de Ministerul Educației. Sorin Bocancea mai este cunoscut publicului și din calitatea sa de politolog, specialist în științe politice.
– Cu ce se deosebește de alte universități, cu ce iese în evidență și ce recomandă Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fi cea mai prestigioasă instituție privată de învățământ superior din Moldova?
Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost printre primele universități private din România, având deja o istorie de 32 de ani, și a fost acreditată în „primul val” al acreditărilor, în anul 2002. Ceea ce recomandă universitatea noastră este conceptul pe care și-a structurat întreaga activitate, original în concepția patronului ei spiritual, savantul Petre Andrei: o universitate în comunitate. Adică, o universitate care, pe lângă oferta didactică, se implică în viața comunității prin proiecte și acțiuni necesare acesteia. Și există o întreagă paletă de proiecte, de la cele de cultură civică, juridică și antreprenorială la cele sociale și ecologice. Studenții noștri învață, astfel, că în afara profesiei pentru care se pregătesc, sunt multe alte niveluri ale comunității care au nevoie de ei în calitate de cetățeni implicați. Nu intenționăm să scoatem doar „specialiști” sau „profesioniști” în domeniile noastre de studiu, ci în primul rând cetățeni responsabili și activi în comunitățile lor. O a doua coordonată definitorie a universității noastre este apropierea de studenți. Faptul că suntem o instituție mică sub aspectul dimensiunii este un avantaj în relația student-profesor. Una este să fii profesorul a o mie de studenți și alta e să fii profesorul a 50 sau 100 de studenți. În primul caz, nu ai cum să fii aproape de studenți, condițiile strict fizice impunând această distanță; în cel de-al doilea caz, relațiile sunt posibile pentru că profesorul are timp să-i acorde sprijin fiecărui student în parte. Și acest lucru se vede în primul rând în faptul că absolvenții țin legătura cu foștii lor profesori și după studii. Legătura dintre cele două părți nu se rupe odată cu examenul de absolvire, ci este una de lungă durată. Emblema UPA nu se dezlipește ușor.
– Cartea de vizită a unei universități, și în general a oricărei instituții de învățământ sunt profesorii. Resursa umană, mai pe scurt. Cum stă la acest capitol universitatea?
Din acest punct de vedere stăm foarte bine. Fiind o universitate tânără, și corpul profesoral este unul tânăr și conectat la practicile și cunoștințele timpului nostru. Profesorii noștri au dovedit toate acestea în ultimii doi ani, în care a fost necesară o repliere rapidă a procesului didactic în condiții speciale precum cele ale pandemiei. Pe scurt, avem un corp profesoral caracterizat de cunoaștere și flexibilitate.
– Am observat de foarte mult timp o preocupare a conducerii universității de a organiza evenimente academice în cadrul instituției de învățământ cât și în exterior. Simpozioane, participări la diferite forumuri, etc. Enumerați-ne cele mai importante evenimente academice pe care le-ați organizat în ultimii ani și care este scopul, obiectivul acestor evenimente.
Conceptul despre care am vorbit presupune toate acestea. Deși situată geografic „în provincie”, Universitatea „Petre Andrei” din Iași este conectată la probleme de actualitate de nivel național și nu numai. Este suficient să amintesc organizarea dezbaterilor pe tema reformei constituționale și proiectul editorial pe aceeași temă (ce a ajuns în Parlament și în toate primăriile din regiunea noastră), proiectul multianual de cercetare a comunismului din Europa Centrală și de Est, din care face parte și „procesul comuniștilor” (în derulare), proiectele editoriale pe teme de actualitate precum migrația, Brexit-ul, integrarea europeană a Republicii Moldova, pandemia și, în curs de apariție, războiul din Ucraina, proiectele de combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor, proiecte de asistență socială ș.a. Toate acestea au presupus și organizarea unor conferințe și simpozioane de care au beneficiat nu doar cei prezenți în sală, ci și telespectatorii ce au urmărit cele două emisiuni produse de UPA la un post de televiziune regional (devenit de curând național): „Polis+” și „Universitaria”. În curând, UPA va lansa o nouă emisiune, intitulată „Europolis”, al cărei conținut este ușor de bănuit. Scopul acestor acțiuni este formulat chiar în sloganul nostru: crearea în primul rând a unor buni cetățeni.
– Ce colaborări aveți cu alte universități din țară sau din străinătate? În ce constau aceste colaborări? Și care e modelul, sistemul de învățământ pe care-l adoptă universitatea?
Suntem membri ai Asociației Internaționale a Universităților și deținători ai Cartei „Erasmus”, pe care o vom reactiva în acest an universitar, inițiind programe de mobilități. Ne mândrim cu parteneriate cu mai multe universități, lista deschizându-se cu Universitatea „Aldo Moro” din Bari (Italia), cu care avem proiecte editoriale comune, și încheindu-se cu Universitatea din Bălți (Republica Moldova). La fel ca toate universitățile din UE, Universitatea „Petre Andrei” din Iași a adoptat „sistemul Bologna”, ce constă în desfășurarea activităților didactice la nivelurile licență, master și doctorat. Deocamdată, nu avem școală doctorală, acesta fiind unul dintre obiectivele pe care urmează să-l atingem. Dar, în afară de aceste niveluri de studii pe care le oferim, de licență și master, mai avem programe postuniversitare de scurtă durată în domeniile psihologie și economie. Sunt foarte căutate datorită flexibilității lor.
– Dați-ne câteva exemple de foști studenți ai Universității „Petre Andrei” de care sunteți mândru că s-au realizat profesional. Care e tipologia studentului de la Petre Andrei? Care e construcția socio-umană?
Aș vrea să nu risc numindu-i pe unii și omițându-i pe alții. Mergeți în instituțiile publice din toată Moldova și veți întâlni absolvenți ai UPA, de la primari până la asistenți sociali. Cred că sunt puține instituțiile publice din regiunea noastră care să nu aibă cel puțin un absolvent al UPA din Iași. La fel în palatele de justiție. Și în domeniul afacerilor stăm destul de bine cu absolvenții. Am făcut un studiu cu privire la tipul de student de la UPA din Iași și am constatat câteva elemente definitorii. Studentul de la UPA este un tip pe cont propriu, adică lucrează, este preocupat de inserarea rapidă pe piața muncii, este foarte pragmatic, comunicativ și cu o mare capacitate de adaptare la diverse condiții de lucru. Eu zic că este un portret frumos.
– Abordăm și cealaltă latură profesională a dumneavoastră. Sunteți specialist în științe politice și unul dintre cei mai credibili politologi. Ce așteptări, speranțe aveți de la studenții dumneavoastră de la Facultatea de Științe Politice și Administrative care vor să activeze în domeniul politic? Ce le spuneți celora care obțin licența, ce sfaturi le dați?
Să știți că până acum nu am avut studenți care să mă dezamăgească. Unii chiar au făcut performanță peste așteptările mele. Tuturor le-am spus următorul lucru: când nu faci nimic în funcția pe care o deții, toți te vor acuza că furi, chiar dacă nici asta nu faci; când faci ceea ce trebuie, toată lumea îți va trece cu vederea și micile derapaje, de orice natură ar fi ele.
– Cu siguranță planurile de învățământ ale Universității se bazează pe cercetări și tendințe recente ale pieței muncii românești. Căror profesii li se adresează Universitatea, ce profiluri de studiu și-a ales și care e trendul la nivel regional și național în ce privește piața muncii?
Programele noastre „tradiționale” sunt: drept, psihologie, asistență socială, finanțe și bănci, contabilitate și informatică de gestiune, marketing și științe politice. Dar, observând trendul de pe piața muncii, începând din acest an universitar avem autorizat programul de informatică. Îi așteptăm pe doritori să se înscrie, pentru că vom organiza o sesiune de admitere și în luna septembrie acolo unde mai sunt locuri neocupate.
A consemnat Ciprian Traian STURZU