Frigul deja îşi face simţită prezenţa şi gospodarii, care încă nu şi-au făcut stocul de lemne de foc pentru iarnă, caută pe ultima sută de metri să-şi umple magazia.
Primii la care apelează oamenii sunt pădurarii. Ocoalele silvice din judeţul Neamţ vând, oficial, lemnul de foc, potrivit informaţiilor primite direct de la sursă, de la Direcţia Silvică, cu preţuri cuprinse între 150 de lei/mc brut (inclusiv TVA) la foioase moi şi 260 de lei/mc brut la fag şi foioase tari.
Detalii în tabelul de mai jos.
Pe piaţa liberă preţul pe mc de buştean de fag este, în medie, 600 de lei, pentru că ei îl achiziţionează cam cu 400 lei/mc. Tot pe piaţă, în privat găsim tot felul de preţuri, de pildă, 500 de lei pentru 800 de kg de resturi de lemn de brad care poate fi utilizat ca lemn de foc, pentru care cel care vinde asigură şi transportul.
În schimb, în marketurile care comercializează astfel de produse, preţurile sunt mult mai mari. De pildă, Brico Depo vinde 770 kg de lemn de fag, adică 0,9 mc cu 1.199 de lei, potrivit site-ului propriu. Dedeman anunţă că şi-a epuizat stocul de lemn de fag pentru foc, paletizat la 0,8mc, pe care l-a vândut la 923,43 lei/mc.
Pe lângă preţul efectiv al lemnului, o altă cheltuială o constituie transportul acestora care costă între 10 şi 20 de lei/km.
Guvernul intenționează să plafoneze prețul lemnului de foc la 500 de lei metrul ster (detalii aici), adică 0,62 mc, ceea ce ar însemna că vorbim despre o plafonare undeva la 760 de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul prețului de la Romsilva la cel mai bun lemn de foc.
Este curioasă această plafonare care permite un preț mult mai mare decât avem acum pe piața liberă în Neamț, cu excepția celor care sar calul în marile lanțuri de magazine.
Angela Croitoru