„Față de planul de școlarizare acordat unităților de învățământ s-a mai suplimentat numărul de clase pentru anul școlar 2022-2023 câte o clasă a V-a la Școala Gimnazială comuna Dumbrava Roșie și la Școala Gimnazială comuna Săvinești, determinate de un număr mare de repetenți și reveniri din străinătate (la Școala Gimnazială Comuna Săvinești s-a produs și reducerea unei clase a VIII-a pe fondul unui număr redus de elevi promovați)” – Raportul Inspectoratului Școlar Neamț.
Este informația care a generat materialul de față. Când citești că două școli aflate în proximitatea municipiului reședință de județ au clase suplimentate pe motiv de, în ordine, repetenție și reveniri din străinătate, provocarea de a afla amănunte este maximă. Mai ales că asta a dus la modificarea planului de școlarizare. Documentarea a fost făcută în cele două școli din Săvinești și Dumbrava Roșie în ziua de miercuri, 31 august, adică la distanță de fix 5 zile înainte de începutul acestui an școlar. Am încercat să vedem care este situația dincolo de un raport oficial al ISJ.
Dumbrava Roșie – școala unde copiii rămân
Aproape de municipiul reședință de județ este și comuna Dumbrava Roșie. La școala din centru era un pic de forfotă: câțiva părinți cu hârtii în mână, câțiva profesori în școală cu tot soiul de documente, imprimanta din hol care torcea scoțând alte documente. Miros ușor de var, săli de clasă cu ușile deschise, manuale pe bănci așteptând să fie împărțite pe clase întregeau atmosfera care anunța că începutul școlii este aproape. Profesorul de biologie Marius Țuvichi, directorul școlii, ne-a anunțat că totul este pregătit și nu oricum.
„Avem condiții foarte bune în toate școlile, avem toate manualele, sălile sunt pregătite sau în curs de pregătire cu mici detalii. Avem cinci corpuri de clădire, aici învață copiii de primar și gimnazial, avem grădiniță mai încolo spre Săvinești, școală cu două clase de primar simultane la Izvoare – puțini copii, dar care au condiții bune și n-au plecat la școli din Piatra-Neamț, plus o grupă combinată de grădiniță, mai avem la Cut gimnaziu într-o locație, clase de primar în altă locație și grădinița în locația nouă”.
Când vine vorba despre clasa obținută în plus pe motive de repetenți și copii reveniți din străinătate, directorul se relaxează și detaliază.
„M-am trezit în vară și slavă Domnului că s-a aprobat scindarea de clasa a V-a aici, la școala din centru, fiindcă au venit mulți copii, sunt din Dumbrava Roșie, n-ai cum să-i refuzi. Ei rămân aici, nu se mai duc în Piatra-Neamț, cum se întâmpla. Acesta a fost principalul meu obiectiv când am ajuns director, acum 13 ani: să ofer condiții bune și să nu mai plece lumea, să țin școlile deschise, pentru că mie mi se pare firesc ca eu, copil, să plec din curte și să mă duc pe jos la școală, nu să fac naveta! Am reușit să țin școlile deschise, fiindcă scădea numărul de copii și legea te obligă să comasezi, ceea ce nu se mai întâmplă. Cu excepția a două clase de învățământ primar simultan de la Izvoare, avem copii. Avem și cadre didactice suficiente, aproape 60 de profesori, din care 15 învățători și 9 educatori. Acum avem două clase de a V-a, funcționează aici la școala din centru și una la Cut. O clasă în plus a fost nevoie fiindcă au mai venit copii. Sunt 37 de copii, avem doar 4 elevi repetenți și prin urmare s-a impus să cerem aprobare pentru încă o clasă. În plus, în acest corp de clădire sălile de clasă sunt mai micuțe, nu încap efectiv, iar o clasă cu 37 de copii nu se poate!”.
4 repetenți din peste 600 de elevi
Cei patru elevi repetenți sunt din două clase diferite, adaugă directorul Marius Țuvichi, argumentând astfel că nu este vina cadrelor didactice. Oarecum, situația din Săvinești pare să se repete și la Dumbrava Roșie.
„Unul nu a vrut să învețe sub nici o formă, a fost tolerat în învățământul primar în sensul bun al cuvântului și el a crezut că-i va merge așa la nesfârșit. Ceilalți trei copii sunt de etnie romă, au lipsit foarte mult, au note mici, când au venit n-au vrut să învețe, că noi dăm dovadă de răbdare și ne străduim să-I aducem la liman. S-a discutat și cu familiile lor, am mers și acasă la ei, de nenumărate ori, i-am rugat chiar – nu e o glumă. Îi rugăm și când sunt chestiuni în interesul lor, cum e bursa. Nu știu dacă acești copii repetenți au luat bursă socială, am aproape 650 de copii și nu cunosc situația fiecăruia în detaliu, nu știu dacă părinții lor iau ajutor social. Dar, dacă au ajuns în situația să repete anul, astea nu sunt accidente, înseamnă că familia nu s-a ocupat de ei. Să nu uităm că în ultimii doi ani de pandemie noi, profesorii am fost îndemnați de minister să sprijinim copiii, să nu-i lăsăm, să nu le punem note mici – toată lumea trece! Dar, se întâmplă în România că, dacă un părinte se duce la inspectorat și reclamă un profesor sau un director, întâi se dă dreptate părintelui și pe urmă profesorului. Este o chestie emoțională! Cum a fost și cu grădinița din Piatra-Neamț, care trebuia mutată, că se reabilitează clădirea, când discuția ar fi trebuit să fie internă, între cei abilitați să se implice și să rezolve: consiliul de administrație, conducerea școlii, inspectoratul școlar și primarul. Nu trebuia să fie o chestiune publică, deși părinții s-au dus în Consiliul Local și subiectul a făcut deliciul societății civile. Trebuia rezolvat înainte de a fi făcut public”, crede directorul școlii din Dumbrava Roșie.
Școala în comunitate
Cum școala este a comunității, l-am întrebat pe prof. Marius Țuvichi dacă a căutat sprijin la primărie, iar concluzia la care a ajuns se învârte tot în jurul familiei.
„În ce-i privește pe cei 4 elevi repetenți, noi am discutat și cu asistentul social de la primărie, s-au făcut anchete sociale. Dar, dacă s-au constatat niște condiții… ce putem face? Ei au urmat și clasa pregătitoare, au învățat până la un punct, au mai absentat. S-a discutat cu familiile lor la nesfârșit. Să știți că la noi sunt mai multe categorii de romi, iar cei înstăriți învață bine, ajung la licee bune din Piatra-Neamț”.
Un aspect deloc de neglijat este și faptul că localitatea este situată aproape de Piatra-Neamț și asta face ca anual școala să piardă mulți copii, care aleg școlile de la oraș, crede directorul Marius Țuvichi. Ceea ce anul acesta nu s-a mai întâmplat, iar ponderea celor rămași este mai mare decât a celor repetenți.
„Această clasa a V-a în plus e formată și din 12 copii care n-au mai plecat la școli în Piatra-Neamț. Știam, din recensământul pe care-l facem noi pentru planul de școlarizare, că avem 12 copii care vroiau să plece la Piatra-Neamț, pe la Liceul Sportiv, pe la Arte și am propus un plan de școlarizare care nu-i includea. Vă dați seama, 12 copii din 37 – este o treime! Dar dacă părinții, copiii vor altceva, n-ai ce face. Mai sunt care pleacă împreună cu familiile în străinătate și unii se întorc până într-un an, acum ne-a venit o familie de moldoveni cu 3 copii, de pildă. Sunt fluctuații. Noi nu ne putem alege elevii, cum pot școlile de la oraș și au elevii cei mai buni, fiindcă dai examen și intri într-a V-a, într-a IX-a. La noi învață copiii comunității. Când copilul vrea să învețe, învață și la Dumbrava Roșie. Anul trecut, dintre absolvenții de gimnaziu, jumătate au mers la profesională și jumătate au fost admiși la liceu – majoritatea la liceele foarte bune din Piatra-Neamț”, conchide directorul despre o situație care nu este de azi, de ieri.
Auto-portet de director (apolitic) de școală rurală
„M-am rugat de colegii mei să mă înlocuiască și n-a vrut nimeni, știu că sunt colegi care au vrut funcția doar pentru CV. Eu am rămas director pentru copiii care vor să stea la căldurică, să se joace, să învețe și să aibă condiții pentru asta. Când nu mai pot sau nu mai vreau renunț, pentru alt coleg care să se ocupe de școală. Eu am ajuns la această școală într-un septembrie, prin transfer de la Bicaz Chei. Directorul își dăduse demisia prin februarie și toți colegii mei au vrut ca eu să rămân director în locul fostului, deși eu în cele 5 luni mă implicasem în această școală așa cum mă implic eu de obicei, indiferent de poziția pe care mă aflu. Inițial, am fost surprins, nu înțelegeam prea bine ce se întâmplă, dar oriunde veți întreba despre mine, vi se va spune ce fel de om sunt, indiferent de postura în care sunt. Și n-a contat niciodată culoarea politică din administrație, eu sunt apolitic, n-am nici adeziune, nu sunt nici simpatizant politic. Doar că eu nu mă laud cu ce fac pentru școală, consider că este normal să fac ceea ce fac, am colaborat cu orice primar a fost, fiindcă oamenii au văzut că eu trag pentru școală. Am fost sprijinit mereu, poate nu în momentul 0 când aveam nevoie de finanțare la o urgență, că și bugetul primăriei are o ritmicitate. Dar nu m-au lăsat, poate și fiindcă n-am cerut bani de canapea în biroul directorului, am cerut bani pentru nevoile școlii. Vedeți, acest televizor din biroul meu nu e cu abonament, e doar pe internet, n-am mașină de serviciu, merg cu mașina mea. În lista mea au fost var, glet, calculatoare, cretă, hârtie, imprimantă, de astea. Și nu aștept să vină de la primărie să mă întrebe, nu ajung până acolo, deşi doamna primar a fost chiar ieri în școală, a fost și săptămâna trecută. La noi lucrurile se petrec la modul următor: școala se termină pe 15 iunie, de exemplu, mai e o săptămână pentru încheierea formalităților de sfârșit de an, dar în primele două săptămâni din luna iulie școala este reparată, vopsită, văruită, igienizată, dat cu mopul. Am școală dotată cu tot ce trebuie, videoproiectoare în clase, avem hârtie de imprimantă, materiale de curățenie și dezinfecție, nimeni nu aduce nimic de-acasă sau să dea bani de la el pentru cele necesare școlii. Iar astea se petrec pentru că întotdeauna am dialog cu autoritățile locale, cu reprezentanții în consiliul de administrație, unii au copii sau nepoți în școală și știm toate lucrurile. Așa cred că este normal să se întâmple într-o comunitate, sunt 8.000 de oameni în Dumbrava Roșie, oamenii se știu între ei, eu nu fac parte din această comunitate, locuiesc în Piatra-Neamț, dar chiar și așa ne cunoaștem și e firesc să vorbim, să comunicăm”.
Cristina IORDACHE