Administrația locală a comunei Timișești a reușit în ultimii ani să realizeze o serie de proiecte vitale pentru comunitate, în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și a condițiilor civilizate pentru cetățeni. Investiții cum ar fi gazul, dispensar nou, grădiniță sau blocuri ANl sunt doar câteva dintre proiectele cu care primarul Vasile Mărculeț se mândrește. Unele dintre cele mai importante proiecte care s-au finalizat în ultima perioadă sunt:
- Reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman existent la nivelul comunităţii a reprezentat o prioritate fundamentală pentru administrația locală pentru a putea oferi un spaţiu mai generos și totodată pentru a permite creșterea numărului de servicii medicale oferite. Totodată, s-a realizat dotarea acestuia cu echipamente medicale specifice care să permită în timp creșterea capacităţii de investigație și de tratare medicală la nivelul comunităţii și creșterea numărului de medici de specialități diferite. Îmbunătăţirea continuă a serviciilor de asistenţă medicală reprezintă un deziderat continuu pe termen imediat, mediu și pe termen lung. Grija administraţiei pentru calitatea vieţii și pentru calitatea actului medical este fundamentală pentru existenţa și dezvoltarea armonioasă a unei comunităţi. Investiția a fost finanțată cu fonduri guvernamentale având o valoare de aproximativ 3.000.000 lei.
- Tot din fonduri guvernamentale, s-a obţinut finanţare pentru proiectul Construire Grădiniță cu program prelungit în localitatea Plăieşu, proiect finalizat tot anul acesta. Valoarea totală a investiţiei este de peste 2.000.000 lei.
- De asemenea, anul acesta, s-a finalizat un proiect finanțat prin fonduri europene pentru Construirea unei platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd. În cadrul acestui proiect s-au achiziționat și utilaje: un tractor, două remorci, încărcător frontal, vidanja.
- Un alt proiect de suflet pentru primarul comunei a fost Amenajarea unui teren de sport în sat Dumbrava”, proiect în valoare de 816.726,18, din care aferenți proiectului finanțat prin FEADR – 765.843,18 lei. Terenul de sport este realizat integral și dat în folosință.
- Dacă vorbim despre infrastructura rutieră, putem spune că s-au finalizat lucrările de asfaltare pentru străzile principale din satul Dumbrava. Investiţia se ridică la o valoare de aproximativ 5.000.000 lei, din care 278.000 lei reprezintă confinanţare de la bugetul local, respectiv asfaltarea mai multor drumuri comunale şi săteşti din satul Timişeşti, inclusiv drumul între Timişeşti şi Zvorăneşti pentru care comuna beneficiază de 1.000.000 euro- fonduri nerambursabile obţinute prin AFIR
Satisfacția de a face ceva pentru comunitate
Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: “Atunci când mi-am propus să candidez pentru funcția de primar m-am gândit că voi purta pe umeri o mare responsabilitate și că nu îmi va fi ușor. Dar nu am renunțat atunci când mi-a fost greu, pentru că îmi doresc să las ceva în comuna noastră, niște realizări de care să fiu mândru atât eu, cât și cetățenii. Cea mai mare satisfacție a mea și a colegilor mei din primărie este atunci când obținem proiecte din orice sursă de finanțare și atunci când investițiile încep să prindă contur. Vreau să mulțumesc cetățenilor comunei care mi-au fost permanent alături și au înțeles că lucrurile frumoase și valoroase nu se fac peste noapte, să mulțumesc colegilor mei din primărie care se implică și muncesc pentru această comună, și nu în ultimul rând familiei mele care mă înțelege atunci când îmi petrec puțin timp alături de ea. A fi primar nu este ușor dar satisfacția realizării unor proiecte necesare comunei îți dă puterea să mergi mai departe”.
-
Proiecte în implementare
-Introducerea sistemului de gaze naturale la nivelul întregii comunităţi şi racordarea în timp a tuturor gospodăriilor de pe raza comunităţii reprezintă un deziderat obligatoriu de atins pentru perioada imediat următoare. Implementarea acestui proiect necesită o investiție de aproximativ 10,528,094.19 lei, suma pentru care s-a depus solicitare de finanţare prin Programul National de Investiţii „Anghel Saligny”. Cofinanţarea de la bugetul local va fi de 161,726.95 lei.
– În cadrul Programul National de Investiţii „Anghel Saligny” s-a depus o Cerere de finanțare pentru o rețea de drumuri comunale și sătești pentru care s-a obținut o finanțare în valoare de 8.645.000 lei. De asemenea pentru acest proiect va fi alocată și o suma de 464,100 lei de la bugetul local, cu titlu de cofinanțare.
-Tot prin Programul National de Investiţii „Anghel Saligny” s-a obținut o finanțare în valoare de 18.000.000 lei pentru obiectivul de investiții “Extindere rețea de canalizare în satele Dumbrava și Plăieșu în comuna Timișești, județul Neamț”. Cofinanţarea din bugetul local pentru acest proiect este de 659.250 lei.– În cadrul Planului Național de Redresare şi Reziliență, până în acest moment, s-au depus doua Cereri de finanţare – “Renovare integrată a blocurilor de locuințe din comuna Timișești”, proiect în valoare de
6.912.420,88 lei, respectiv pentru „Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul Comunei Timișești”, proiect în valoare de 1.929.910.
De asemenea, există și o serie de proiecte depuse pentru finanţare în cadrul AFM, cum ar fi:
– Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Grădinița Dumbrava din comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 2.800.000 lei din care 450.000 este valoarea contribuției proprii.
– Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 1.180.000 lei din care 190.000 lei este contribuţia proprie.
– Amplasare stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 238.000 lei din care 47.000 lei este valoarea contribuţiei proprii.
– ”Construire locuințe pentru tineri destinate închirierii, în sat Timișești, având regim de înălțime P+3E cu 24 unități locative” este un alt proiect care se apropie cu paşi repezi de finalizare. Obiectivul de investiţii are o valoare de aproximativ 5.000.000 lei şi este finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Valoarea cofinanţării din bugetul local pentru acest proiect este de aproximativ 525.000 lei.
– Construirea, înființarea de locuințe protejate pentru persoanele aflate în categorii de risc sau pentru persoanele vulnerabile are o adresabilitate nu numai la nivel local dar şi la nivel regional. Pentru această categorie de persoane există din păcate o expunere foarte mare la aceste riscuri și această categorie de populaţie este la momentul actual una destul de mare. Din acest motiv se dorește construirea unui Centru social în satul Zvorănești, proiect ce are o valoare de aproximativ 1.100.000 lei și va fi finanțat integral din bugetul local.
Un comentariu
Cu adevărat, realizări palpabile, vizibile, reale în teren, făcute cu îndrăznelă, muncă de perspectivă și desigur satisfacții depline. Felicitări !