Puțină forfotă la piața en-gros din municipiul Piatra-Neamț astăzi, în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci. Față de alți ani, pentru o zi de miez de septembrie, când gospodinele deja încep aprovizionarea de iarnă, puțini cumpărători și mai puțini cei care iau cantități însemnate. Prețurile la producători sunt mai mari față de cele de anul trecut, dar și pentru perioada din an: ceapa 2,8-3 lei kg, ardeii și gogoșarii 5-8 lei și doar cei câțiva care vor să scape de marfa au ofertă cu 3 lei kg la sac, vinetele 3,5-5 lei, gogonelele 3,5-4 lei, varza 1,80-2 lei, iar rădăcinoasele 6-8 lei. La fel de adevărat este că toate prețurile au crescut și pentru producători.
Clienții cei mai mulți trec de la o tarabă la alta, cu sacoșele pe braț, comparând marfa cu prețurile. Comercianții – mult mai puțini anul acesta și cu mult mai puține produse – sunt răsfirați de-o parte și de alta celor trei căi de acces și rar lasă ceva din preț. Negociere se mai face doar de dragul tradiției și fiecare zâmbește amar, în colțul gurii. Nemulțumiri de ambele părți – cumpărătorii au buget mic, producătorii vorbesc de secetă, prețurile duble și chiar triple la îngrășăminte, lipsa specialiștilor cu care să se consulte, concurența hipermarketurilor – fac imaginea celui mai dificil an alimentar de la criza din 2008.
De Înălțarea Sfintei Cruci au profitat și viticultorii, care au venit în număr mare astăzi, cu soiuri deverse și prețuri pe măsură. Fetească neagră, merlot, muscat ottonel sunt, ca de obicei, cele mai scumpe, de 3 la 5 lei, fără tocmeală, iar cei albi 2-2,3 lei. Strugurii n-au avut un an tocmai bun, astfel că cei din Vrancea, Iași, care vin de câțiva ani buni aici cu struguri pentru vin spun că prețurile sunt mici față de costuri, dar ar rămâne cu marfa dacă nu țin cont de cerere. În rest, puține prune, producția fiind afectată în primul rând de seceta prelungită din acest an, cu preț pe măsură – 4 lei.
Rep. Cristina Iordache, imagini și montaj Bogdan Călian