Primele rezultate după perchezițiile DIICOT de miercuri au fost date publicității astăzi, 20 octombrie. Într-un dosar care vizează infracțiuni de spălare de bani, contrabandă și constituire de grup infracțional, au fost efectuate 41 de percheziții în Neamț și alte 4 județe, precum și în municipiul București.
Conform unui comunicat DIICOT, în urma descinderilor au fost descoperite și reținute 46 de lingouri de aur și argint, peste 270.000 de RON și 104.000 Euro, 109.000 Lire sterline dar și sume de bani în alte valute (dolari, coroane norvegiene, forinți, coroane daneze, coroane belarus etc). 29 de persoane au fost acuzate în acest caz, 6 intre aceștia fiind reținuți și urmând să apară în fața judecătorului de drepturi și libertăți, procurorii cerând aplicarea măsurii arestării preventive.
Comunicatul DIICOT îl puteți citi mai jos:
„În urma celor 41 de percheziții domiciliare efectuate la data de 19.10.2022, în municipiul București și pe raza județelor Bistrița Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu, au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284 USD, 300 lire turcesti, 109.167 lire sterline, 1.865 lire scoțiene, 10.000 forinți, 820 franci elvețieni, 1.850 dolari australieni, 300 dolari canadieni, 87.900 coroane norvegiene, 480 coroane suedeze, 4.650 coroane daneze, 5.000 coroane cehia, 200 grivna și 50.000 ruble belarus, 46 de lingouri de aur și argint, 2 saci și o geantă cu bijuterii de aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 monede, 2 stații de emisie-recepție, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare.
De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au formulat acuzații cu privire la 29 de persoane și au dispus măsura reținerii față de 6 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de alți 9 inculpați.
În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de cei 6 inculpați reținuți în cadrul acestui dosar.
În cauză, s-a reținut faptul că, din anul 2021 și până în prezent, pe teritoriul României și al Marii Britanii a acționat un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți atât din contrabandă cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale. Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme preluau sumele de bani, le disimulau în bagaje sau locașuri speciale amenajate ale vehiculelor, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care au comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.
Sumele de bani obținute au fost parțial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme.
Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii erau ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.
Cu aceleași mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană”.
M.N.
2 comentarii
De ce DIICOT s-a hotarat abia acum sa-si faca datoria? Indeplinim de ani buni conditiile tehnice pentru intrarea in Schengen, Dar ce ne facem factorul uman?
Buna intrebare!
De ce nu isi pun intrebarea si cei ii drept?