Liceul agricol de la Horia, cum este cunoscută singura școală cu 139 ani de tradiție în domeniu din județul Neamț, este la un pas de dispariție. În acest an școlar abia a reușit să adune 304 elevi, la limita statului de școală cu personalitate juridică. Rata de abandon este mare și elevii care reușesc să finalizeze studiile au rezultate foarte slabe la bacalaureat. Nici ultimul director, prof. Maria Maftei, care a condus liceul și înainte de concursul din toamna anului trecut, pe care l-a și promovat, nu a reușit să schimbe ceva, iar recent și-a dat, oficial, demisia.
Florentina Luca-Moise a declarat de la începutul preluării funcției că va face tot ce este posibil legal pentru a ajuta liceul și recenta demisie a directoarei pare să deschidă alte opțiuni prin numirea prof. Viorel Stan, fost inspector școlar general, fost parlamentar. „În ultimii ani, s-a constatat o lipsă de interes privind specializările agricole din Liceul Tehnologic “Ion Ionescu De La Brad”, ceea ce pune instituția de învățământ într-un real pericol” – a declarat șeja IȘJ Neamț. „Din motive de sănătate, doamna director Maria Maftei și-a dat demisia din funcția de manager și a fost înlocuită de către actualul director numit, domnul prof. Viorel Stan. E imperios necesar să avem o altă viziune pe care să o aplicăm imediat! Este necesară o schimbare de management, o popularizare incisivă a ofertei educaționale, o strategie pentru atragerea de fonduri. Toate vor duce la creșterea calității actului educațional. Doar așa elevii își vor dori să vină la Liceul Tehnologic “Ion Ionescu De La Brad” și, în consecință, vom împiedica dispariţia specializărilor de agricultură din cadrul acestei instituții. În ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de elevi. Trebuie să schimbăm strategia, oferta educațională, modalitatea de promovare, până când vom salva Liceul Tehnologic Ion Ionescu De La Brad!”.
Proaspăt numit director, pe 6 octombrie, Viorel Stan susține că este în fața unei provocări de final de carieră și că, din punct de vedere financiar, nu are nimic de câștigat. „Am stat de vorbă cu doamna general, am nevoie de ajutor acolo. Mie mi-e foarte bine acolo unde sunt, profesor la „Roman Vodă”, acum am salariu mai mic, ca director. Dar, căutăm o soluție să vedem ce putem face acolo pentru a aduce Liceul de la Horia la nivelul unui liceu normal. Cum? Aici e problema! Trebuie să găsim mijloacele prin care să mobilizăm și cadrele didactice să aibă motivație și, de partea cealaltă, oferta educațională să fie la nivelul celei reale a pieței muncii din zona agricolă. Liceul nu este chiar în paragină, clădirea veche este păstrată impecabil, cea de la 1800. Au construit o clădire anexă în care se desfășoară mare parte a procesului instructiv-educativ care arată impecabil. Sunt însă foarte multe clădiri vechi și inutile care sunt în paragină: vechiul lăcaș al școlii, o parte din cămine – sunt 3 blocuri care au fost cămine, erau mii de elevi, la un moment dat și care acum sunt în paragină. Terenul arată okey, sunt vreo 60 de hectare pe care îl folosesc în scop didactic, au fermă de zootehnie perfect pusă la punct, chiar și niște programe europene, deci există control dur. Au teren de sport, au o mică pădurice care cred că e de patrimoniu, fiindcă sunt arbori seculari acolo. Deci spațiu există. Dar, în general, întreținerea… primul contact este groaznic! Problema este numărul și calitatea elevilor, aici trebuie să lucrăm. Acum sunt 304 elevi. Dar aici intră elevi care n-au dat evaluarea națională sau care au notele cele mai mici la evaluarea națională și au fost repartizați computerizați aici, dar fără propria opțiune! Vreau să lucrez împreună cu colegii să găsim metode să eficientizăm activitatea practică. Am luat legătura și cu primarul, știu că el este absolvent al liceului, mi-a promis tot sprijinul, ca să facem din această școală emblema comunei Horia. Vreau ca, acum, la final de carieră să arăt că în afară de a ști chimie, mai știu și management educațional”, a declarat Viorel Stan, numit în funcție pe perioada acestui an școlar sau până la organizarea concursului.
Cristina Iordache