Cu o zi înainte de termenul stabilit de Curtea de Apel Bacău pentru audierea martorilor în dosarul lui Ionel Arsene, „Mesagerul de Neamț” vă supune atenției argumentele aduse de apărătorii lui Ionel Arsene pentru ca judecata să se mute la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte și să fie admise noi audieri în proces. Însoțit de trei avocați, președintele Consiliului Județean Neamț a prezentat toate argumentele care ar putea duce la rejudecarea cauzei și schimbarea sentinței de 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Reamintim că sentința a fost emisă de un complet al Tribunalului Bacău și că ea reflectă pedepsele date pentru trei fapte de corupție: banii de la Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, pentru ca Agenția Națională de Integritate să-l declare incompatibil pe Culiță Tărâță, atribuirea contractului pentru construirea școlii de la Icușești și tentative de direcționare a 65.000.000 lei către o firmă de construcții din Iași.
Cerere ca de la deputat care vrea să fie judecat la Înalta Curte
Unul dintre avocații lui Arsene a menționat o excepție de necompetență în judecarea clientului său de către Tribunalul Bacău. Încadrarea juridică a lui Arsene a fost făcută, susține apărarea, pentru fapte pe care acesta le-ar fi săvârșit ”în exercitarea funcției de demnitate publică” de deputat și, în acest caz, competența ar reveni doar Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și când ar fi luat banii de la Ștefan, și când ar fi direcționat contractul pentru școala de la Icușești prin influențarea primarului, și când a solicitat un comision de 5% pentru ca o sumă de bani să ajungă la societatea din Iași, Ionel Arsene era deputat, deci ar avea privilegiul să nu fie judecat pe plan local. Analiza termenilor, de exercitare a funcției sau de deținere a ei, un exercițiu bun pentru avocați, ar fi fost în opinia lor, motiv de trimitere a dosarului la București. Chiar și argumentul că Arsene nu era doar deputat, el era și președintele PSD Neamț nu ar constitui un impediment în acest sens, deoarece, în acest caz, nu ar fi vorba despre o funcție de demnitate publică. Ceea ce, în acest caz, chiar este de înțeles. Completul de la Curtea de Apel a amânat pronunțarea în acest caz pentru 29 septembrie și a respins sec cererea.
Motivele de apel: reaudiere de martori
În momentul în care avocații au motivat apelul, ei au dat impresia că singurul lucru pe care-l urmăresc este să prelungească cât mai mult procesul, din moment ce s-a cerut reaudierea tuturor martorilor. Motivele sunt diverse și unele merită amintite.
De exemplu, Gheorghe Ștefan ar trebui să lămurească dacă banii pe care i-a dat erau o mită sau era pentru un trafic de influență. De asemenea, este considerat ca un om care a mai făcut denunțuri mincinoase în alte dosare și apărarea are dubii asupra credibilității acestuia. La pachet cu Ștefan, ar mai trebui audiat și fiul lui acestuia, care ar fi adus 100.000 de euro dintr-o căsuță de valori. Avocații spun că la dosar este o probă de care nu s-a ținut cont, că băiatul lui Ştefan avea o căsuță de valori la BCR, dar că în perioada menționată nu ar fi fost deloc în bancă. De aici întrebările, a avut banii, dacă da, de unde? În aceeași speță, se propune audierea președintelui ANI, care era bolnav la vremea respectivă, probă admisă de instanță, dar care nu s-a mai materializat.
Alți martori care ar trebui audiați, în viziunea apărătorilor, sunt Careja Ion și Iulian Jugan. Primul, cu funcție de conducere în societatea de la Iași, al doilea, secretar de stat la Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului la acea vreme. Amândoi, prinși în dosar, unul în calitate de ”beneficiar” indirect, al doilea, ca factor de decizie care ar fi putut pune presiune pentru alocarea banilor.
Al cincilea martor propus la reaudiere este Vasile Panaite, fost primar al comunei Dragomirești, fost prefect, care a fost beneficiar, printr-o firmă de familie, al contractului pentru școala din Icușești, dar și intermediar între Ștefan și Arsene în chestiunea recuperării banilor.
Apărătorii au propus și audieri interesante, ca de exemplu, membrii comisiei de licitație de la Icușești, a unui funcționar, nenumit, din partea BCR, care să confirme dacă s-a umblat la căsuța de valori a lui Ștefan, etc.
Curtea de Apel a aprobat reaudirea lui Gheorghe Ștefan și Adrian Porumboiu la termenul din 14 octombrie, urmând ca Ion Careja, Iulian Jugan și Vasile Panaite să fie citați pentru un alt termen.