Una dintre emblemele definitorii ale României rămâne tragedia din seara de vineri, 30 octombrie 2015, de pe str. Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, București, produsă de incendiul dintr-o incintă a fostei fabrici Pionierul – Clubul Colectiv. Concertul rock susținut de trupa Goodbye to Gravity atrăsese sute de oameni. Nimeni nu bănuia deznodământul petrecerii. Spitalele și deciziile autorităților reunite aveau să facă mai multe victime decât incendiul. Asta dacă avem în vedere decesele, nu și răniții supraviețuitori marcați, traumatizați sau efectiv distruși pe viață. Cine vrea, dacă are putere să citească, găsește liste și profiluri de victime aici, aici sau oriunde-l direcționează motoarele de căutare pe internet.
În context, ce publică un consacrat portal de Sistem, G4Media.ro ia fața multor știri, însă nu rezolvă nimic și nu convinge pe nici un om cu mintea acasă: „Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Jilava. Pedepse grele, între 6 ani și 12 ani de detenție, au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București – Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu”.
Să fim serioși, e suficient dacă reținem ISU. ISU duce la Arafat. Am închis subiectul – Arafat nu dă seama în fața nimănui pe teritoriul României, în fantasticul stat de drept România.
În memoria victimelor, Arhiescopia Bucureștilor duce un sobor de 10 preoți în fața fostului club și pune de-o slujbă la Biserica Sântul Nicolae – Broșteni. Este anunțată și o manifestație, duminică, 30 noiembrie, în București, între orele 18-23, pusă în acțiune de Corupția ucide, Inițiativa România și Geeks For Democracy. Organizatorii au dat publicității următorul manifest:
„65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți.
Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.
Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.
La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.
Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.
Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”.
Tribut de viață la Colectiv a plătit eroul pietrean Adrian Rugină, cetățean de onoare post-mortem al orașului, Vikingul care a murit salvându-i pe alții. Câți oare și-l aduc aminte de când era tânăr Teuton, în trupa rock a lui Adrian Bezna?…
Ultima lui postare pe Facebook, din 27 octombrie 2015, una definitorie, anunța un eveniment în luna următoare.
Cândva, demult se aprindeau candele în memoria sa la Curtea Domnească. Nespus de vioi și implicat – via Asociația Sens Civic – era actualul primar, Andrei Carabelea. Ultimul lui mesaj public e despre Roanne și înfrățirea de acum 30 de ani. Penultimul evoca depunerea unui jurământ, din urmă cu doi ani.
Odihnește-te în pace, scumpul nostru Viking!
Viorel COSMA