Ziua mondială a sănătății mentale, marcată și în țara noastră la 10 octombrie, aduce în atenție situația bolnavilor psihici. Cifrele existente la nivelul județului Neamț arată că, cel puțin în statistica medicilor de familie, sunt 15.136 de persoane cu tulburări mentale și de comportament în primele șase luni ale acestui an. Datele sunt alarmante, fiindcă numărul celor care au fost diagnosticați în doar jumătate de an îl depășește pe cel din întreg anul 2021, când au fost înregistrați 14.675 de nemțeni la medicii de familie.
„La sfârșitul anului trecut erau rămași în evidența cabinetelor medicilor de familie 6.568 de bolnavi din mediul urban și 8.568 din mediul rural. Dintre aceștia, 8.001 de bolnavi suferă de boli psihice. Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății mintale a populației cu risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii psihice. Stresul, dificultățile economice și sociale, izolarea impusă de autorități în scopul prevenirii și reducerii răspândirii virusului SARS-CoV-2, războiul din țara vecină afectează sănătatea mintală, exacerbând afecțiunile neurologice și psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea sau declinul cognitiv”, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.
Creșterea numărului nemțenilor cu afecțiuni mentale și psihice este constantă în ultimii 5 ani, pornind de la cei 12.748 de bolnavi înregistrați de medicii de familie în 2017 și până la cei 13.811 bolnavi în evidența sfârșitului de an 2020. Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mintală, inclusiv telepsihiatria – consultațiile la distanță, evaluarea timpurie prin aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie (pentru depresie, autism, demență Alzheimer), conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, implementarea de măsuri pe termen lung, pentru a atenua impactul recesiunii economice asupra sănătății mintale și îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale sunt esențiale în acest context, concluzionează medicii din cadrul compartimentului Evaluare și promovare a sănătății din cadrul DSP Neamț. C.I.