Mult așteptata investiție de reabilitare a ultimului corp al Policlinicii Piatra-Neamț a demarat astăzi, 12 octombrie. Investiția de acum face parte din proiectul inițiat cu vreo opt ani în urmă și care s-a făcut pe bucăți, inițial fără corpul C. Odată intrată în turnantă și cu țintă de finalizare anul viitor, investiția are ca scop modernizarea și realizarea de spații noi, adaptate fluxului actual de pacienți.
Până va fi gata, să notăm că spinoasa problemă a spațiului în care să funcționeze Dispensarul TBC pare a fi rezolvată. Pacienții au fost luați în considerare în primul rând, asigură managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, dar și varianta optimă pentru asigurarea circuitelor medicale fără de care dispensarul nu poate funcționa a fost o piatră de încercare. Reamintim doar că Direcția de Sănătate Publică Neamț s-a opus desființării Centrului de evaluare Covid de la parterul policlinicii.
Alexandru Filimon, directorul cu mandat al spitalului județean, anunță, înainte de a trimite hârtia la DSP Neamț, că, după multe analize, s-a decis mutarea TBC-ului în spitalul vechi. Ba chiar s-a și început amenajarea spațiului unde a fost radiologia. „Dispensarul TBC vrem să-l mutăm la fostul laborator de radiologie din spitalul vechi, la parter. Vom trimite solicitarea de avizare către DSP Neamț. Noi am predat ieri amplasamentul constructorului, dar mutarea dispensarului TBC se va face după amenjarea spațiului din spitalul vechi. Sunt de făcut mici lucrări acolo, pe care vrem să le terminăm până la 1 noiembrie, odată cu organizarea de șantier. Ambulatoriu are ca durată în proiect din 9 mai 2018 până în 31 decembrie 2023”, declară managerul, care, încurcând datele din proiect – cel puțin în varianta din SEAP figurează 31 martie 2023 ca dată de finalizare a lucrărilor – ține să dovedească că responsabilul investiției este Consiliul Județean Neamț. Trecând peste astfel de amănunte, neinteresante momentan, să mai remarcăm că în ultimă instanță s-a găsit o soluție și pentru Laboratorul de analize de la etajul 2 al policlinicii. Una care, se speră profund, va fi aprobată de DSP, întrucât ocupă locul Centrului de evaluare Covid. Ambele variante sunt convenite cu dr. Cătălin Herghelegiu, epidemiologul spitalului județean, care la rândul său este convins că va găsi înțelegere la colegii săi instituționali. „Am analizat vreo trei variante și singura variantă potrivită ca circuite și spațiu pentru dispensarul TBC este fostul Laborator de radiologie din spitalul vechi. Sunt de făcut mici modificări, dar sperăm să primim avizul de la DSP. Pentru Laboratorul de microbiologie nu este altă soluție decât spațiul unde este acum Centrul de evaluare Covid, care până la urmă poate fi mutat lângă UPU, fiindcă nu mai sunt așa mulți pacienți ca înainte. Problema este că firma care a câștigat execuția lucrărilor de reabilitare a corpului C nu vrea sub nici o formă să lucreze pe bucățele, fiindcă am rugat să nu eliberăm tot corpul C, dar am înțeles că nu vrea constructorul”, afirmă epidemiologul Cătălin Herghelegiu.
Șantierul este în porțiunea de policlinică de lângă bariera de ieșire din curtea spitalului, astfel că, potrivit managerului Alexandru Filimon, autovehiculele vor putea ieși tot pe undă intră, adică accesul din laterala stângă.
Despre drumul de la intenție și până la realizarea acestui proiect puteți reciti aici.
Cristina Iordache