Unul dintre cele mai importante momente în conturarea unui profil de invidiat al municipiului Piatra-Neamţ, în primii ani după Revoluţia din decembrie 1989, s-a svârşit pe 30 octombrie 1992. De atunci datează acordul de înfrăţire cu oraşul Roanne şi alte trei localităţi din componenţa aglomeraţiei urbane roanneze, respectiv Riorges, Mably şi Villerest. Delegaţia noastră oficială, una consistentă, care a participat la ceremonie în Franţa, era condusă de primarul Gheorghe Ocneanu. O dovadă a consemnării evenimentului vine din arhiva istorică a singurului cotidian al vremurilor, Ceahlăul.
Un moment aparte l-a reprezentat înmânarea diplomei care certifica titlul de Cetăţean de Onoare acordat primarului Auroux, împreună cu Cheia oraşului. Cheia fusese împrumutată de la alpinistul Ticu Lăcătuşu, primul nostru Cetăţean de Onoare după Revoluţie. Avea să reprimească o cheie asemănătoare abia după 23 de ani, de la acelaşi Gheorghe Ocneanu, în cadrul unei ceremonii restrânse găzduite de redacţia Mesagerul de Neamţ (amănunte aici).
Primele contacte cu viitorii fraţi datau din 1990, legătura fiind făcută persoane provenind de pe meleagurile noastre. Numele Lilianei Chenat (Laşcu) rămâne unul de referinţă. În vara anului 1992, cu ocazia primei sale vizite în România, exact la confluenţa Cuejdiului cu Bistriţa, legendarul primar Jean Auroux mărturisea că formalizarea relaţiilor s-a amânat după primele alegeri locale din România pentru a evita eventualele dispute politice. Arhiva Ceahlăul e încă o dată la datorie:
A căuta astăzi informaţii relevante pe site-ul oficial al municipiului (primariapn.ro), în legătură cu parteneriatul care ne-a adus beneficii certe, inclusiv o deschidere internaţională, este pierdere de vreme. Nu scrie nici măcar că Roanne, un oraş nu cu mult peste 30.000 de locuitori, e situat în Departamentul Loire şi face parte din Regiunea Auvergne – Rhȏne – Alpes (fostă Rhȏne – Alpes).
Pe cale de consecinţă, lipseşte orice referire la Jean Auroux, politician socialist cu un palmares impresionan în guvernele Pierre Mauroy şi Laurent Fabius de pe timpul preşedintelui François Mitterand şi în Adunarea Naţională. A împlinit 80 de ani pe 19 septembrie. Nu deţinem date că ar fi fost felicitat de primăria pietreană.
De-a lungul anilor, colaborarea girată oficial-oficial cu partea franceză a acoperit o sumedenie de domenii peste care s-a aşternut uitarea. Remarcabilă prin conţinut şi consistenţă rămâne amintirea stagiilor efectuate de medici pietreni din Spitalul Judeţean de Urgenţă la Centrul Spitalicesc condus de regretatul Alain Vives; transporturile constând în donaţii de medicamente se subînţeleg. Şi de-ar fi fost numai acelea… Fostul secretar (general) al municipiului, Vasile Vişan, un veritabil cap limpede al înfrăţilor esenţiale, alături cel puţin de Ioan Păcală, Gheorghe Ocneanu şi fostul viceprimar Dan Marian Lospa, pot povesti multe, inclusiv într-un binemeritat cadru festiv. Nu e cazul, după cum se vede.
Cadrul sărbătoresc aniversar este asigurat de primăria din Roanne, sub bagheta primarului Yves Nicolin, în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie. Recepţia oficială e anunţată pentru sâmbătă, de la ora 11, la sediul primăriei în sala Charles de Gaulle. Vom fi reprezentaţi de primarul Andrei Carabelea, viceprimarul Marius Irimia, Laura Iacob – consilier personal la Cabinetul primarului și Gabriel Muraru – şef Birou Comunicare, dacă nu se răzgândeşte careva, dacă nu creşte delegaţia. Subiectul, la nivel local şi până în acest moment, este învăluit de o discreţie perfect imobilă, deşi invitaţia e primită încă de pe 13 septembrie.
Viorel COSMA