Infecțiile pe care le pot contacta bolnavii internați în spitale au fost și rămân o problemă, fie și numai dacă ne referim la raportarea corectă de către spitale. În vreme ce la nivel național este scandal pe seama pacienților care au decedat la Târgu Mureș și Cluj din cauza suprainfectărilor, spitalele din Neamț par să nu aibă astfel de probleme grave.
În tot anul 2022, nici un spital din Neamț nu a raportat vreun deces cauzat de infecțiile nosocomiale. Nici măcar Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț unde, lucru arhicunoscut, nu se pot asigura circuitele conform normelor, nici în condiții normale de activitate medicală, cum nici în pandemia Covid nu s-a reușit. Până ce autoritățile vor elucida situația existentă, sens în care ministrul Sănătății are termen până la finele lunii octombrie să prezinte premierului datele existente în spitale și concluziile, pentru a se putea întocmi un plan național de intervenție, să ne oprim asupra ce există în județul Neamț.
Pe baza raportărilor spitalelor de până la finele lunii septembrie, acestea fiind ultimele date disponibile, Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță 714 cazuri de infecții intraspitalicești și nici un deces – deși au fost raportați 11 pacienți cu septicemie (6 internați în ATI și 5 în alte secții). Din totalul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), cele mai multe – 542 – sunt la pacienți internați în alte secții decât Chirurgie sau ATI, din care cele mai bine de jumătate – 258 – sunt la pacienți cu probleme digestive.
Secțiile care sunt monitorizate separat de Ministerul Sănătății, datorită specificului, au raportat infecții nosocomiale după cum urmează: Neonatologie – 17 cazuri, Obstetrică – 5 cazuri, Ginecologie – 2 cazuri, Chirurgie – 83 de cazuri, ATI – 65 de cazuri, la care se adaugă cele 542 de cazuri din alte secții. Tot în categoria activităților medicale speciale intră Dializa și Pediatria, care – atenție! – au raportat 0 cazuri către DSP Neamț, anul acesta.
Dacă într-adevăr lucrurile așa stau ori dacă nu cumva sistemul de supraveghere și raportare a infecțiilor nosocomiale ar trebui actualizat, se va stabili curând la nivelul Guvernului, după raportul ministrului Sănătății. Rămâne de văzut dacă acest plan va fi și urgent adoptat, pe măsura problemei ridicată zilele trecute de autorități.
Cristina Iordache
Un comentariu
Cine mai trăiește, își mai amintește cum se făceau raportările din perioada ceaușistă: mii de tone la ha producție agricolă, magazinele alimentare erau „pline”, spitalele „gemeau” de nașteri. Se pare că bunicii comuniști de atunci au transmis nepoților directori de astăzi „rețeta succesului”: niciun decedat! Toată lumea este aptă de muncă! La negru!