Ideea, materializată acum într-un proiect de hotărâre denumit criptic „Aprobarea dobândirii blocului de active – teren și construcție „Stație plecare telegondolă” prin cumpărare (adjudecare)” de a „răscumpăra” clădirea și terenul pe care este construit stâlpul de plecare al telegondolei, a trecut aproape fără să avem o discuție publică pe această temă.
Primarul Andrei Carabelea a făcut ( citește aici) un apel mai mult patetic decât administrativ, adresat consilierilor locali chemați să voteze pentru ca Primăria să participe la licitația organizată de BDO Business Restructing S.P.R.L., administrator judiciar al debitoarei S.C. Perla Invest S.R.L.
Suma de plecare la licitație este de 1.379.000 de euro, o sumă foarte mare pentru o primărie aflată în dificultăți financiare și care se străduiește să le depășească printr-o rostogolire a datoriilor cu ajutorul unei emisiuni de obligațiuni municipale (amănunte aici).
Această operațiune de „recuperare a unui bun” ridică unele semne de întrebare. Primul se referă la argumentul că în acest fel se vor recupera terenul de la baza hipică, telegondola – despre care s-a spus că produce pagube iar acum a devenit brusc un simbol luminos al orașului – , clădirea de la punctul de sosire a telegondolei de pe Cozla. Oricine lecturează – nu este greu- documentele aflate în spatele proiectului de hotărâre poate vedea că baza hipică se putea recupera separat, pentru jumătate din sumă, dar este o altă poveste. Ceea ce cu adevărat ar necesita măcar o interpelare din partea unui consilier local, sau o explicație a cuiva care se ocupă de domeniul din primărie, o reprezintă modalitatea prin care se dorește recuperarea bunurile în cauză, adică participarea la o licitație.
Există, spun specialiștii, și posibilitatea ca Primăria / Consiliul Local să folosească o metodă deja des implementată în cadrul instituției, cea a unui aport de capital, chiar dacă Perla Invest se află în insolvență.
Prin această metodă, Primăria își mărea capitalul social cu suma respectivă iar cu banii de acolo lichidatorul putea achita creanțele creditorilor de pe tablou. Procesul ar fi fost foarte rapid, s-ar fi evitat o licitație și, cel mai probabil, niște comisioane. Creanțele care nu se găsesc pe tablou, imense, nu fac obiectul discuției de acum și nu se încadrează în declarația primarului, cu achitarea datoriei Perla Invest și ieșirea din insolvență.
Modalitatea de reachiziționare a unui asemenea bun credem că merită discutată într-o încercare de dezbatere publică pe acest subiect, atât cât se mai poate înaintea unei ședințe extraordinare, care nu pare să fi suscitat nici măcar interesul partidelor.
Evident, la întrebarea din titlu poate răspunde doar Primăria.
V.B.
2 comentarii
Dacă se cumpără clădirea, rămâne proprietatea primăriei. Dacă se face aport de capital și Perla face datorii în continuare, banii aduși aport de capital se pierd iar clădirea poate ajunge iarăși la licitație.
Eu intreb altceva, in afara metodei prin care primaria poate (re)intra in posesia acestor constructii. PENTRU CE vor sa le cumpere? Daca in cazut Bazei hipice inteleg, in cazul telegondolei pentru ce, in afara catorva spatii comerciale? Ajuta la revigorarea telegondolei daca e in curtea primariei? Va creste numarul de turiști? Sus, pe platou, vor face ceva? Pot sa finalizeze sus pe Cozla ceva? Au bani, au pricepere? Sau e doar o poveste ca in cazul parcului zoo, a figurinelor pe care vrea Irimia sa le instaleze prin oras. Sau a (non)susținerii echipei locale de fotbal. Vrajeala, FB, minciuni. Baieti, treziți-vă, e un municipiu resedinta de judet, nu e curtea bunicilor vostri acest oras. Maturizati-va!