SC Rossal SRL Roman colectează deșeurile din Zona 3 Târgu Neamț, respectiv orașul Târgu Neamț și cele 17 comune (Războieni, Tupilați, Agapia, Bălțătești, Brusturi, Crăcăoani, Drăgănești, Ghindăoani, Grumăzești, Păstrăveni, Petricani, Pipirig, Răucești, Războieni, Țibucani, Tupilați, Urecheni, Vânători-Neamț).
Deșeurile menajere sunt colectate și transportate în stația de transfer din Târgu Neamț, de unde, cu mașini specializate, sunt transportate în containere de 40 mc la depozitul de gunoi de la Girov. Există trasee și frecvențe aduse la cunoștință cetățenilor din fiecare primărie, iar Rossal respectă cu strictețe frecvența de colectare. Parcul de mașini de care dispune societatea a permis ca, în cei 5 ani, să nu existe traseu neefectuat conform graficului. Deșeurile reciclabile sunt colectate cu mașini specializate pe fracții. Faptul că graficele de colectare pentru deșeuri reciclabile sunt diferite ca zile față de graficele de colectare a deșeurilor menajere demontează informațiile unor cetățeni că societatea colectează amestecat deșeurile.
Începând din luna februarie anul curent Rossal a inițiat campania „Arată că-ți pasă-Colectează separat deșeurile reciclabile”. În colaborare cu administrațiile locale au fost programate campanii de conștientizare a utilizatorilor casnici și non-casnici privind colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Astfel, echipe ale Rossal au împărțit un ghid de bune practici pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Împreună cu reprezentanți ai administrațiilor locale au fost împărțiți și fluturași în care sunt prevăzute pe date concrete calendaristic zilele de colectare separată atât a deșeurilor menajere, cât și a celor reciclabile colectate separat.
În ultima perioadă, datorită faptului că o bună cantitate din deșeurile de sticlă sunt identificate în deșeurile menajere, în majoritatea unităților administrativ-teritoriale s-au introdus grafic separat de colectare a deșeurilor din sticlă, din poartă în poartă. Față de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate în trecut se observă o ușoară creștere, dar trebuie să recunoaștem că suntem departe de țintele impuse. În afara graficului de colectare Rossal răspunde prompt având la dispoziție mașini de rezervă în parcul auto, oricăror solicitări de colectare impunând o cantitate minimă de transport.
Ce spun reprezentanții administrațiilor locale despre colectarea separată a deșeurilor reciclabile:
Vasile Apopei, viceprimarul orașului Târgu Neamț: „În cadrul acțiunilor cu cei de la Rossal am găsit în sacii de gunoaie facturi și bonuri, astfel am identificat societăți comerciale care nu respectă selectarea gunoiului și l-au aruncat și anapoda. Le vom pune în vedere acest lucru și le vom da un ultim avertisment celor pe care i-am identificat și cu această ocazie vom și afla dacă au sau nu contract cu Rossal. Nu dorim să dăm cu parul, cum se spune, dar nici să tolerăm la nesfârșit. Reprezentanții acestor societăți comerciale trebuie să înțeleagă că, dacă vrem un oraș curat, trebuie să respectăm anumite reguli. De aceea, decizia extinderii sistemului de supraveghere video pe raza orașului a fost una bună. Astfel de acțiuni cu Rossal, cum au fost cele din acest an, vor avea loc și în perioada următoare, pentru că trebuie să conștientizeze toți cetățenii despre avantajele colectării selective a gunoiului”.
Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: „În fiecare zi de miercuri este zi de preluare a gunoiului rezidual conform graficului de preluare a deșeurilor. Tot în acest grafic avem stipulat că, în ultima zi de marți a fiecărei luni, se preia gunoiul reciclabil, care nu trebuie să se regăsească în gunoiul rezidual. În colaborare cu societatea Rossal facem o campanie de informare și de conștientizare în rândul populației, cu privire la punerea în saci separați a gunoiului reciclabil, respectiv a plasticului, a metalului și a hârtiei. Urmând ca acești saci să fie ridicați de către operatorul se salubritate. În fiecare zi de miercuri mergem și informăm cetățenii prin toate mijloacele, din poartă în poartă sau pe site-ul oficial al primăriei. Încercăm să le aducem la cunoștință că tot ce nu ține de gunoiul rezidual trebuie pus separat în alți saci. Periodic avem campanii de deșeuri voluminoase, cum ar fi mobilă. Aceste acțiuni cum e cea de azi sunt bine venite și vin în sprijinul cetățenilor și a comunei noastre. Frecvent se fac acțiuni de conștientizare cu privire la managementul tipurilor de deșeuri din comună”.
Constantin Matasă, primarul comunei Grumăzești: „În cadrul acțiunii de conștientizare în rândul cetățenilor din Grumăzești, cu privire la colectarea separată a deșeurilor reprezentanți ai Rossal, împreună cu salariați din primărie, au mers la fiecare locuință, au discutat cu cetățenii, au lăsat câte un fluturaș cu zilele când se ridică pet-urile și cartoanele. Acțiunea a avut succes. Colaborarea noastră cu Rossal este una foarte bună”.
SC ROSSAL SRL ROMAN