Restaurantele, fast-food-urile şi alte unităţi de alimentaţie publică, inclusiv cateringul online, trebuie să afişeze la loc vizibil, pe eticheta de preţ sau în meniu, toate informaţiile privind declaraţia nutriţională, aditivii utilizaţi, tipul şi cantitatea ingredientelor ce depăşesc 20 de grame din produsul finit. Măsura este prevăzută într-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe 21 septembrie 2022 în “Monitorul Oficial” şi care devine obligatoriu din 10 decembrie. Acesta stabilileşte modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate.
„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Ionuţ Popa, proprietarul Restaurantului “Ill Viaggio” din Piatra-Neamţ, alias Chef Giovanni, cunoscut pentru participarea la emisiunea “Chefi la cuţite” şi pentru reţetele inovatoare cum ar fi hamburgerul negru, îngheţata din mici, mămăliga neagră, spune că punerea în practică a ordinului este aproape imposibilă şi foarte costisitoare.
“Practic, nici eu nu ştiu cum vom putea pune în practică acest ordin. Am solicitat o întâlnire cu un inspector OPC care să-mi explice exact cum să procedez. Dacă este vorba să facem analize la fiecare produs, pe fiecare ingredient la DSV sau un laborator privat asta implică nişte costuri foarte mari… Am făcut nişte analize la DSV pentru un produs nou al meu, un burger vegan, numai din legume, şi m-a costat 1.000 de lei. Este inuman, cred că 80% dintre restaurante vom da faliment. Este adevărat, există această lege şi în Germania şi în Franţa, dar nu este cu titlu obligatoriu, doar pentru cine îşi permite. Practic, trebuie să pui reţetarul şi declaraţia nutriţională în meniu. O altă problemă este cum vor verifica cei de la OPC acest lucru. Laboratoare mobile nu există, din câte ştiu eu, dacă ei îşi asumă costurile acestor analize. DSV- ul, dacă solicită astfel de analize, suportă ei costurile. Nu ştiu dacă este aberant, dar nu este practic. Legi proaste au mai fost făcute, în timpul pandemiei au fost o sumedenie. Problema se pune cum le pui în practică. Dacă o să înceapă cu amenzile, noi, Horeca, suntem oricum cu un picior în groapă după scumpiri”, a declarat Ionuţ Popa. (Angela Croitoru)