Actualizare: La finele ședinței CJSU Neamț, prefectul a transmis că soluția găsită e una temporară. În esență, se apelează la furnizorul din județul vecin Iași.
„Astăzi am coordonat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia am aprobat mai multe hotărâri, două dintre ele pe teme extrem de importante și de actualitate. Prima vizează găsirea de soluții astfel încât romașcanii să nu mai aibă probleme cu furnizarea apei potabile. Concret, mă interesează ca situația actuală, când Romanul este alimentat cu apă cu presiune scăzută, să dispară. Într-o primă fază, conducerea Companiei Județene Apa Serv va solicita de la SC Apavital SA Iași creșterea debitului de apă furnizată până la debitul de tranzitare maxim admis de conducta actuală de joncțiune dintre cele două companii, adică 225 mc față de 150 mc în prezent, programul normal de furnizare al apei in timpul zilei fiind reluat cel mai probabil din acest weekend”, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.
La ședința de astăzi au participat atât reprezentanți ai conducerii Apa Serv, cât și ai Primăriei municipiului Roman. În timpul discuțiilor s-a convenit că e obligația fiecărei părți de a identifica soluțiile potrivite pentru a se rezolva problema apei în acest oraș. „Apa Serv, cu fonduri europene, în cadrul POIM, va realiza investiții la nivelul aducțiunii de apă și la captare, de aproximativ 20 milioane de euro, iar Primăria Roman, fiind proprietar al rețelei de apă, trebuie să găsească soluții pentru modernizarea conductelor. Pierderile de 70% la apă care se înregistrează în prezent nu mai pot fi acceptate. Până pe data de 15 noiembrie, Apa Serv va transmite Instituției Prefectului o analiză a problemelor existente la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului Roman, planul de investiții existent și necesarul de lucrări care vor duce la înlăturarea întreruperilor în alimentarea cu apă a orașului, urmând ca cei din conducerea Primăriei Roman să își stabilească un calendar al lucrărilor.
Suplimentarea cantității de apă nu va rezolva însă problema rețelei care in proporție de peste 65% este expirată, unele țevi fiind încă din anul 1904, tocmai de aceea îmi doresc ca reprezentanții primăriei Roman și cei ai APASERV să colaboreze, iar problema apei la Roman sa fie rezolvată.” a mai spus prefectul de Neamț.
HCJSU nr. 47 din 07.10.2022Știre inițială: La ședința de astăzi au participat atât reprezentanți ai conducerii Apa Serv, cât și ai Primăriei municipiului Roman. În timpul discuțiilor s-a convenit că e obligația fiecărei părți de a identifica soluțiile potrivite pentru a se rezolva problema apei în acest oraș. „Apa Serv, cu fonduri europene, în cadrul POIM, va realiza investiții la nivelul aducțiunii de apă și la captare, de aproximativ 20 milioane de euro, iar Primăria Roman, fiind proprietar al rețelei de apă, trebuie să găsească soluții pentru modernizarea conductelor. Pierderile de 70% la apă care se înregistrează în prezent nu mai pot fi acceptate. Până pe data de 15 noiembrie, Apa Serv va transmite Instituției Prefectului o analiză a problemelor existente la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului Roman, planul de investiții existent și necesarul de lucrări care vor duce la înlăturarea întreruperilor în alimentarea cu apă a orașului, urmând ca cei din conducerea Primăriei Roman să își stabilească un calendar al lucrărilor.
Suplimentarea cantității de apă nu va rezolva însă problema rețelei care in proporție de peste 65% este expirată, unele țevi fiind încă din anul 1904, tocmai de aceea îmi doresc ca reprezentanții primăriei Roman și cei ai APASERV să colaboreze, iar problema apei la Roman sa fie rezolvată.” a mai spus prefectul de Neamț.
Prefectul de Neamț, Adrian Niță, a convocat pentru astăzi, 7 octombrie, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pe tema problemei în alimentarea cu apă potabilă a municipiului Roman.
Demersul de astăzi vine la solicitarea Primăriei Roman, care a cerut o rezolvare instituțională și imediată a situației, ce nu este deloc nouă. Paharul nemulțumirilor s-a umplut acum pe fondul deciziei companiei ApaServ de a furniza romașcanilor apă doar câteva ore pe zi, săptămâna aceasta, mai puțin între orele 13-16 și 22-6. Conducerea Primăriei Roman a concluzionat, în urma ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență, că sunt două probleme majore pe care numai accesarea fondurilor de urgență la dispoziția Guvernului le poate rezolva: seceta care afectează debitul la stația de captare de la Pildeşti și faptul că doar 33% din cei 90 km de rețea apă potabilă au fost înlocuite, restul fiind supra-uzate și unele vechi de aproape o sută de ani. „În principiu, la această şedinţă, condusă de domnul primar în calitate de preşedinte al CLSU, documentul principal s-a referit la decizia de a solicita întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a se discuta în acest for demersurile necesare pentru suplimentarea sursei de apă la Roman“, a declarat viceprimarul Radu Samson, cu atribuții în relația cu ApaServ.
Este pentru a doua oară în ultimii doi ani cel puțin când apa de la Roman intră în CJSU Neamț. Fiind vorba de investiții mari, rămâne de văzut în ce măsură prefectul Adrian Niță va putea găsi soluții de accesare măcar a fondurilor necesare și urgente de la Guvern și va putea selecta soluția tehnică optimă.
Cristina Iordache