Sfârşitul lunii septembrie ne-a adus un nou recital din partea singurului concetăţean care le ştie pe toate, nu greşește niciodată, este de neînlocuit şi – fireşte! – nu are de ce să fie tras vreodată la răspundere. Sunt elemente esenţiale din portretul oficial al şefului Despartamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Că situaţia reală este taman pe dos şi a luat chipul unei resemnări, în privinţa celui lăsat să acţioneze ca un suprem însărcinat naţional cu dreptul la viaţă şi la moarte, cel mai în măsură să dezvolte subiectul rămâne profesorul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Dar şi dânsul pare resemnat de o vreme încoace.
În mare, Raed Arafat s-a apucat de vorbit în legătură cu ameninţările şi riscurile nucleare pe fondul războiului din Ucraina. Mărturie stau relatările şi discuţiile distribuite/difuzate de agenţii de ştiri, diverse publicaţii şi televiziuni consacrate ca televizuini. Acest megasubiect nu era abordat în premieră.
Cel puţin psihoza stârnită cu administrarea iodurii de potasiu, pe fondul unor relatări iresponsabile despre ce se întâmpla la centrala atomoelectrică de la Zaporoje şi un ipotetic accident nuclear, n-ar trebui să se uite aşa repede. Scoseseră capul ca la un ordin de zi pe unitate tot soiul de analişti şi experţi care nu citiseră nici măcar ce scria (şi scrie) într-un mod exemplar pe site-ul oficial al Nuclearelectrica (nuclearelectrica.ro) în secţiunea Protecţia la radiaţii. Printre altele se explică limpede pentru ce se iau pastilele de iodură de potasiu: „(…) în cazul unui accident nuclear major, însoţit de evacuarea în mediu a unor cantităţi de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor şi a apei potabile, dacă acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbţia de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, măreşte rata de eliminare a lui şi reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariţiei emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă”.
Sunt oferite şi îndrumări legate de adăpostire pentru reducerea expunerii la radiaţii, pornind de la cele produse de un accident nuclear, eventual însoţit de emisii de iod radioactiv.
Ce-a făcut Raed Arafat, în esenţă? Arafat s-a concentrat pe un atac nuclear, de fapt o lovitură nucleară, ceea ce este cu totul altceva. Şi, aşa cum este consemnat, a recomandat ca „în caz de atac nuclear, populaţia să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale”. Elementar, a uitat de oprirea sistemelor de ventilaţie, după cum veţi descoperi în caseta alăturată. În schimb, Arafat a adăugat următoarele: „Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică către toate populațiile din zonă. Rugămintea noastră este să verifice ce zic informațiile oficiale”.
Reţineţi, vorbeşte de atac nuclear, nu de un nor radioactiv accidental. Habar nu are ce vorbeşte.
În caz de lovitură nucleară directă, lucrurile stau cu totul altfel. În primul rând nu mai ai nevoie de nicio pastilă de iodură de potasiu, indiferent dacă vorbim de o bombă atomică (bombă cu fisiune sau nucleară) sau una cu hidrogen (bombă cu fuziune sau termonucleară). Mai departe, discuţiile sau dezbaterile reponsabile impun participarea specialiştilor de la Apărarea CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară), o armă de tradiţie, reprezentativă ca pregătire de specialitate şi recunoscută în întreaga lume. Întâmplător, la anul, pe 15 mai, împlineşte 100 de ani de la înfiinţare, în cadrul Ministerului de Război, sub numele de Comitet Consultativ pentru Chestiunile Tehnice Privitoare la Războiul Chimic.
Apărarea CBRN, iar nu Arafat, are competenţa să prezinte în amănunt şi ce înseamnă efectele imediate de după folosirea unei arme nucleare, altfel prezentate în rezumate utile chiar din primăvara, cum a făcut-o hotnews.ro, de exemplu, pe 8 martie:
- Unda de şoc: Explozia puternică provoacă o undă de șoc cu o deplasare a unei mase de aer capabilă să distrugă toate obiectele din jur. Vidul creat de aerul în mișcare provoacă apoi vânturi puternice, asemănătoare cu un ciclon sau tornadă.
- Radiţia luminoasă şi termică: Razele de lumină și căldura lor, care reprezintă mai mult de o treime din energia bombei, provoacă incendii pe scară largă, iar oamenilor le provoacă orbirea prin arderea retinei şi arsuri cumplite.
- Radiațiile nucleare: Bomba generează radiații directe atunci când explodează, iar pe termen lung produce poluare radioactivă care poate fi dusă de vânt pe distanțe mari.
- Impulsul electromagnetic: Undele electromagnetice generează câmpuri electrice uriaşe sub formă de puls pe durate scurte, care distrug comunicaţiile şi reţelele electrice.
După impulsul electromagnetic poate ne explică Arafat cum ascultăm recomandările venite pe căi oficiale şi cum vor fi folosite reţelele de socializare. Poate suntem contemporani cu a 8-a minune a lumii. Sigur, mai plauzibil este să aşteptăm vestitorul cu toba. Dacă supravieţuieşte celorlalte efecte.
Totuşi, trebuie reţinut ceva important: Arafat a subliniat că în acest moment nu este niciun motiv de panică. Ba şi insistă că dacă ar fi vorba de lovituri nucleare tactice împotriva Ucrainei, impactul sau efectul acestora ar fi limitat din moment ce e posibil să se producă la distanţe mari de ţara noastră. Numai că sperietura şi dezinformarea sunt gata administrate. Parcă după tiparul din plandemie. De ce ne-a articulat cu atacul nuclear şi nu a vorbit la obiect numai despre protecţia la radiaţii nucleare, ţinând cont explicit de cauza şi originea acestora, se vede treaba, nu constituie un subiect prioritar la scară naţională nici de frica unui… atac nuclear.
Iar dacă pe cont propriu nimereşti întâmplător peste o analiză de excepţie, în genul Ucraina, 2022 – puterea distructivă mai mică a loviturilor nucleare tactice nu înseamnă un risc strategic mai mic, publicată de suficientă vreme, pe 14 martie, de platforma contributors.ro/texte cu valoare adăugată, sub semnătura lui Adriean Pârlog (profesor universitar şi general maior în rezervă, fost adjunct al Direcţiei de Informaţii Militare din România, printre altele), fără a corela textul cu alte materiale independente comparabile – abia atunci rişti să nu mai înţelegi nimic dacă anterior ţi-ai pierdut timpul cu vestitele surse oficiale. De partid şi de stat.
Viorel COSMA
*********************
Măsuri corecte de adăpostire numai pentru reducerea expunerii la radiaţii
A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiaţii. Rămânând înăuntru cu uşile şi geamurile închise puteţi reduce expunerea la radiaţii cu până la 40%.
O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunica să rămâneţi acasă, la serviciu sau la şcoală, faceţi următoarele:
- Intraţi într-o încăpere.
- Închideţi toate uşile, ferestrele şi gurile de aerisire.
- Opriţi sistemele de ventilaţie (dacă există).
Nu folosiţi telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Dacă vă aflaţi în maşină, închideţi geamurile şi sistemul de ventilaţie şi părăsiţi zona afectată.
Dacă aţi fost în aer liber în timpul urgenţei, scoateţi-vă hainele şi închideţi-le în saci de plastic. Curăţaţi-vă părul şi corpul prin spălare. Această precauţie va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dv. Când vă puneţi alte haine, luaţi-le dintr-un dulap închis.
FIŢI UN BUN VECIN. Dacă vedeţi pe cineva afară, sfătuiţi-l să se adăpostească. Informaţi şi ajutaţi persoanele cu handicap.
NU INTRAŢI ÎN PANICĂ. Adăpostirea în încăperi închise oferă o protecţie considerabilă împotriva radiaţiilor.
Aşteptaţi alte instrucţiuni difuzate la radio sau TV. (sursă: nuclearelectrica.ro)