“Mesagerul de Neamț” își propune să prezinte săptămânal câte o secție a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Demersul vine în ideea în care considerăm că este momentul unei apropieri între cei care produc actul medical și beneficiari. Se vorbește foarte mult despre spital, dar de multe ori doar la nivelul instituției sau al Consiliului Județean. De aceea vrem, în măsura în care există deschidere, un dialog cu șefii de secție, cei care gestionează direct activitatea medicală. Episodul doi este dedicat secției Obstetrică-Ginecologie, cunoscută și din experiențele mămicilor, dar și din ultimele scandaluri: moartea tinerei Geanina Sechel la mai puțin de o zi după ce a născut un copil sănătos, înființarea unei mini-secții ATI în pandemie după tragicul incendiu din 14 noiembrie 2020, transformarea Maternității în sector Covid și mai recenta avarie de la sistemul de alarmare la incendiu, care, de fapt, era oprit. Acum, la aproape nouă luni de la ridicarea stării de alertă și revenirea la normalitate, dr. Tudor Sălăvăstru, medicul șef al secției, vorbește pe larg despre neajunsuri și eforturi.
„Ne-am sacrificat pentru spital”
– Domnule doctor, se poate spune că ați preluat secția la începutul pandemiei și acum situația se apropie de normal. Putem spune asta acum la Maternitatea Piatra-Neamț ?
Am avut cazuri grave cu Covid fiindcă avem aceste surse de oxigen și erau internați și femei, și bărbați – știu că ați făcut un reportaj la începutul anului trecut și ați văzut secția. Deci, ne-am sacrificat pentru spital. Eu am venit în februarie 2020 șef de secție, în martie a început pandemia și primii mei doi ani în funcție au fost marcați de haosul creat de pandemie. Nu cred că-și asuma nimeni. Noi aici aducem vești bune, influențăm familii, așteptarea unui copil este o emoție mare. Nașterea este o stare firească. Tulburarea din pandemie a speriat această frumusețe a nașterii, pacientele au fost zăpăcite, au fost trimise la alte spitale – la Roman, Iași – sau puteau opta ele – la Moinești, la Târgu Neamț, la Harghita. Peste noapte, spitalul județean a fost închis și doar gravidele care urmau să nască în următoarea oră au rămas. Problema este că nesiguranța gravidei s-a răsfrânt asupra noastră, a medicilor ginecologi. N-a existat o comunicare onorabilă între conducerea spitalului și pacienți. Am sesizat conducerea și ni s-a spus că nu există nici o reclamație scrisă, deci nu existau acele nemulțumiri. Noi am fost interfața, conducerea n-a simțit presiunea și noi am suferit de neputință în timpul pandemiei și din cauză că n-am putut face ceea ce am învățat să facem. Mama și copilul trebuie să fie prioritate națională, iar specialitatea noastră, de medici ginecologi, la fel trebuie respectată. Când moare o mamă sau un copil, se raportează direct la Ministerul Sănătății – asta înseamnă și responsabilitate, profesia noastră merită respect și nu simt asta în momentul de față.
– Și acum?
Și acum avem rolul greu de a recăpăta încrederea pacientelor în spitalul județean și să poată renunța la căile pe care și le-au făcut către alte spitale. O gravidă care deja a născut în altă parte are o experiență, are un medic cu care a ținut legătura și dacă e să nască a doua oară și a fost ok, se va duce tot acolo. Sau își împărtășește experiența pe rețelele de socializare. De asta spun că trebuie să luptăm cu toții să recăpătăm încrederea în spital. Știți că noi vorbim cu fiecare gravidă și ne întreabă în continuare dacă se mai închide spitalul județean, dacă pot naște aici peste 3 luni?! Deci trebuie să luptăm pentru interesul pacientelor, e o muncă foarte grea, fiecare coleg are pacientele pe care le urmărește și se străduiește fiecare să le atragă către Maternitatea Piatra-Neamț.
– Cum? Trăim într-un oraș relativ mic, unde vorbele, bune sau rele, circulă rapid.
Primul impact este intrarea în spital, dar asta e altă poveste. În secția noastră comunicarea are rolul cel mai important și lucrurile s-au schimbat mult. În primul rând, asistența medicală la naștere se acordă de medicul de gardă, nu ca înainte, când medicul care a urmărit gravida toata sarcina venea de acasă. E o practică de dinainte de pandemie, pe principiul că pacienta este a secției, nu a unui medic anume. E o schimbare foarte bună, interesul e comun, nu ne permitem să fim neglijenți sau intenționat răi, slabi sau nepregătiți. Acum, odată cu schimbarea generației de medici, colegii tineri se preocupă de pregătirea lor profesională și merg la cursuri, la congrese, la conferințe, la care chiar participăm și dobândim mai multe competențe. OG-ul are cele mai multe cursuri și atestate gândite, nu-i obligatoriu să le parcurgi, dar dacă nu le ai, îți restrânge aria de servicii medicale oferite. În secția noastră, marea majoritate a medicilor au aceste competențe. Sunt mândru de toți colegii mei. Ne asumăm responsabilitatea, comunicăm, la operații intrăm câte doi și pentru că responsabilitatea e mare, dar și pentru malpraxis, ca să-și asume și să se ajute unul pe altul. Plus că nu există specialitate înrudită, nimeni nu ne poate înlocui, nimeni nu răspunde pentru noi! Rolul meu este și acela de a închega colectivul, de a urmări interesul pacientei. Dacă fiecare înțelege asta, și pacientele vor fi mulțumite, și noi dormim liniștiți.
– OG este o secție mare, care e situația personalului?
Avem 9 medici și încă o doctoriță care este în concediu de creșterea copilului, doamna Viviana Modi, soția doctorului Cosmin Rugină. Doar doi sunt medici specialiști, restul sunt primari și trei colegi au doctoratul. Ultimul medic venit la noi anul acesta e dr. Andrei Murariu. Avem și un colaborator care ne ajută la gărzi, dr. Eduard Carp, medic specialist. Sunt două linii de gardă, 60-62 de gărzi pe lună, noi suntem 9, deci ne revin 6-7 gărzi lunar, muncim mult, înseamnă în jur de 270 ore de muncă pe lună cu gărzi plus norma de bază – mai avem nevoie de colaboratori pe gărzi. Pe parte de personal mediu, avem și asistente tinere, avem și asistente cu experiență, ceea ce înseamnă echilibru. Avem psihologul secției, cu rolul de a consilia pacientele. Am mai avut două posturi vacante de medic, s-a ocupat cel de specialist, cel de primar nu.
„ATI strică toate circuitele în OG”
– Care este situația cu aparatura, cu numărul de paturi?
Teoretic, avem 63 de paturi în structura aprobată de DSP, dar ne-au luat 16 paturi de la compartimentul de Obstetrică patologică pentru sectorul de ATI, după incendiu și am rămas cu 47, fiind nevoiți să ne înghesuim cu activitatea. Avem avantajul că în 2013, când a fost reabilitată secția, au fost respectate toate normele privind circuitele și suprafața de 7 mp pe care trebuie s-o aibă fiecare pacientă în salon, plus 3 mp pentru copil, adică 10 mp de rooming-in pentru o lăuză. Câte lăuze încap într-un salon de 30 mp, cu tot cu baie? Încap 3! Dar, suntem înghesuiți și ținem 4 paciente în salon. ATI-ul strică toate circuitele în OG! Nu mai avem separat nici sectorul de gravide cu alte patologii, a trebuit să găsim spațiu în sectorul cu lăuze. De asta am cerut conducerii să ne spună dacă avem aviz DSP pentru funcționarea ATI-ului la etajul 4. Nu l-am primit, deci cum organizez activitatea în secție? Așa că, la lăuze, am făcut două saloane de gravide, am făcut separat sală de consultație, de tratament, cabinet pentru asistente! Sunt și 4 paturi la etajul V destinate gravidelor pozitive, care printr-un ordin de ministru vin doar la SJU Neamț, pentru tratament și astfel apar situații pe care eu le consider inumane. Adică, naște pacienta la Roman, este depistată pozitiv, o aduce aici și copilul rămâne acolo, iar eu aici nu-i fac nimic pacientei, nu-i dau tratament, este asimptomatică și nu fac decât să-i dau un spațiu izolat și o supraveghez în lăuzie. Luna trecută am avut 11 gravide pozitive, n-aveau mare lucru, decât le curgea nasul. Mi se pare cea mai mare problemă post-Covid, pe noi ne deranjează, pe paciente le deranjează. Nu înțelegem de ce nu pot fi monitorizate la Roman în cele 3 zile de lăuzie la naștere normală sau 5 la cezariană. OG, dializa, psihiatria, pediatria în acest ordin de care vă spun sunt tratate separat. Am vorbit și la DSP cu domnul Firăstrău, i-am spus problema, am trimis hârtii… a rămas la nivel de discuții. Dar ei confundă un pic, abuzează și prelungesc un pic acest ordin și zic că, dacă-i gravidă și are Covid, stă în OG, dar eu nu știu s-o tratez, nu vreau s-o tratez de Covid, e depășire de competență. Ori are ceva obstetrical, ori are probleme cu sarcina, ori a născut și atunci o monitorizez, are și Covid – o monitorizez. Dar mai importantă e sarcina sau lăuzia, apoi Covid, nu invers.
– Și ce anume v-ați propus în planul de management?
Mi-am propus să facem noi tipuri de proceduri: histeroscopii, laparoscopii, morfologii fetale. Dar avem nevoie de ecografe performante, vrem să facem și compartiment de Medicină materno-fetală, inclusiv cu amniocenteză, dacă le-ar face și laboratorul. Acum ar trebui în primul rând să plece ATI-ul, ca să avem spații. Mi s-a spus că va fi posibil în momentul când Procuratura eliberează cele două saloane care au ars în incendiul ATI.
– N-ați răspuns la întrebarea cu dotările.
Avem două săli de operație la Obstetrică – una este efectiv dotată și o folosim – și o sală de operație la Ginecologie. Ar trebui dotată a doua sală de operații, unde ba nu merge aparatul de anestezie, n-avem un dulap și un blat ce poate fi dezinfectat. Am făcut nenumărate referate la managerii care au fost la spital, degeaba. Am vrut să cumpărăm noi, medici și asistenți, că mai cumpărăm pentru secție, și bic-uri am cumpărat pentru toaletarea pacientelor, și papetărie. Dar primim o sponsorizare de 10.000 lei și rezolvăm dotarea sălii de operație. Avem nevoie de un ecograf nou la Ginecologie, cel vechi are 12 ani. Cel de la Obstetrică e mai nou, are vreo 5-6 ani. Mai avem nevoie de completarea trusei de laparoscopie, care are dotarea de bază doar, fără pense, foarfece, care se consumă și apoi… stai.
– Materiale sanitare sunt?
Avem, dar mai sunt sincope. În momentul când lipsesc anumite medicamente, consumabile, nu poți să spui că a întârziat transportul. Xilina am cumpărat-o, pacienta trebuia să nască. Dacă nu ai ceva în secție, pe cine întreabă pacienta? Eu sunt medic: spun ce am nevoie ca să-mi fac treaba, banii nu sunt treaba mea!
„Niciodată o pacientă nu va acuza medicul că i-a făcut cezariană”
– Câte paciente au fost internate după martie?
A fluctuat mult numărul. De pildă, în septembrie au fost 203 paciente, în august 193, cifre în creștere față de lunile precedente. Dacă ne uităm la banii aduși pe secție, sunt sume consistente. Dacă ne uităm la ICM-ul pe spital, noi avem o medie de 1,1 și ICM -ul contractat de spital e 1,4, dar noi n-o să obținem 1,4 pentru că nu e specialitatea de așa natură. Nașteri au fost 1.597 în 2018, față de 450 în 2021. Acum avut 884 de nașteri în nouă luni, din care 547 cezariene.
– De ce așa multe cezariene, peste 60%? Pentru ca secția să fie mai rentabilă?
Să știți că asta e rata și la nivel național. Nu operăm ca să creștem ICM-ul, indicatorul care arată complexitatea unui caz. Riscurile sunt mai mari la operație pentru mamă, decât la nașterea naturală. Eu personal militez pentru nașterea normală, dar presiunea e imensă și sunt mai mulți factori. Malpraxis! De ce? Se naște copilul și are apgar 7, iar prima întrebare pe care ți-o pune pacienta sau tatăl este de ce nu mi-ați făcut cezariană. Sau voi, presa întreabă.
– Adică spuneți că decizia de a face cezariană o ia medicul la presiunea…
Nu. Se cheamă medicină defensivă. Faci cezariana când ai de ales, tocmai pentru a evita complicațiile și acuzațiile de malpraxis. Nu-i nimic ilegal, este o tendință la nivel mondial, vedem la congrese. Vrei să fie bine, vrei ca mama să fie mulțumită, vrei copilul să nu aibă complicații. E presiunea profesiei. Când am de ales, adică are și indicații de operație, dar la limită, practic o medicină defensivă în care aleg varianta cu cele mai puține implicații medico-legale pentru mine și operez.
– Al doilea motiv care e?
Ziceam malpraxis. Niciodată o pacientă nu va acuza medicul că i-a făcut cezariană, ci că nu i-a făcut. Dacă prin actul medical se întâmplă ceva, la nașterea naturală, poți fi acuzat foarte ușor.
– Fără motive medicale?
Acolo n-ai de ales.
*********
Personal medical OG:
- Tudor Sălăvăstru – medic primar șef secție
- Eliza Elvira Margină – medic primar
- Mariana Tătaru – medic primar, doctor în științe medicale
- Alina Claudia Denciu – medic primar
- Cosmin Rugină – medic primar, doctor în științe medicale
- Viviana Modi – medic primar
- Valeria Vișan – medic primar, doctor în științe medicale
- Ciprian Pop – medic primar
- Carolina Glijin – medic specialist
- Andrei Muraru – medic specialist
- psiholog Manuela Linu
- asistent medical șef Mirela Apreutesei
Total personal: 62 – din care 10 medici, 32 asistenți medicali – 11 la sala de operații, 8 la sala de nașteri, 13 pe sectoare, un asistent șef, un registrator, un psiholog, 18 infirmiere și îngrijitoare.
Număr de paturi: 47 plus 16 în conservare – din care 28 paturi rooming-in (7 saloane și o rezervă), 8 paturi pentru gravide (două saloane), 8 paturi la Ginecologie (2 saloane), 2 paturi în salon supraveghere la sala de nașteri, un pat la internare de zi. (Cristina IORDACHE)
2 comentarii
Am născut pe 1 ianuarie cu domnul dr Tudor Salavastru și doamna dr Tataru Mariana 2022 o fetita perfect sanatoasa. Am beneficiat de o îngrijire meticuloasa încă de când am intrat in spital pana la externare. Condițiile și îngrijirea a fost mult peste nivelul așteptărilor mele, având în vedere ca primul copil l-am născut intr-un centru universitar și aveam standardele destul de ridicate.
Totul a fost la superlativ, atât eu cât și copilul am avut parte de condiții și monitorizare perfecta. Țin sa multumesc pe aceasta cale întregii echipe și mai ales domnului doctor șef de secție Tudor Salavastru!
Felicitări, domnule doctor! Felicitări personalului! Recomand cu încredere Maternitatea din Piatra Neamț! Personalul foarte bine pregătit, toată echipa este amabilă și înzestrată cu multa răbdare. Mult succes în realizarea viitoarelor proiecte!