interviu cu directorul Maria ANDRICI
– Doamnă director, din ce an conduceți Școala Gimnazială Tămășeni?
În primul rând, sunt fiică a satului Tămășeni. Aici am copilărit, aici am urmat cursurile școlii gimnaziale. Provin dintr-o familie cu 11 copii, eu sunt a treia, și toți trăiesc. Am urmat Facultatea de Teologie Didactică Romano-Catolică, din cadrul Universității București, iar din cauza numărului mic de copii din școală, orele de religie s-au redus, iar în aceste condiții am făcut reconversie la Universitatea din Cluj, Facultatea de Istorie. Am intrat ca profesor de religie în 1994 la Școala Tămășeni, iar funcția de director am obținut-o prin concurs organizat de Ministerul Educației. Ca director, am intrat la 1 septembrie, dar cu acte în regulă de pe 4 aprilie 2022.
– Ce noutăți ați adus în școală?
Primul lucru pe care l-am făcut și pe care mizez foarte mult, este comunicarea dintre școală, părinți și comunitatea locală. În acest sens, am deschis porțile școlii spre părinți, care își doreau de foarte mult timp să vadă școala, să ia contact cu ceea ce se face aici. Mai mult, să li se acorde o atenție deosebită, să fie consultați în momentul în care se dorește să se facă ceva în școală. Eu am găsit această unitate școlară reabilitată. Cu ajutorul domnului primar Ștefan Lucaci, dar și a Consiliului Local, care în anii 2020-2021 au reabilitat școala din temelii. A fost schimbat acoperișul, după care s-a făcut extindere, au fost faianțate holurile și partea de jos a claselor, au fost construite băi foarte moderne, în interior. Băi avem acum pe fiecare palier, în spații generoase și dotate cu tot ceea ce trebuie. Apoi, căile de acces au fost extinse și ca număr.
– În aceste condiții, școala a întrunit toate cerințele ISU?
Da. Avem autorizație de funcționare de la ISU. De asemenea, avem asigurată supravegherea video, pentru că nu beneficiem de pază. În total, sunt 16 camere, pe holuri și în exterior.
– La baza sportivă s-a mai lucrat?
Nu, dar s-au făcut demersurile necesare, fiind un proiect întocmit tot de primărie. Au fost obținute avizele, dar s-au oprit lucrările din cauza unui stâlp de electricitate de la E.ON. În apropierea terenului este un stâlp de înaltă tensiune, iar conform legii și regulilor în vigoare nu se construiește decât dacă linia de înaltă tensiune este sub pământ. Dar, săptămâna trecută au venit și au făcut măsurători, cu promisiuni că până la sfârșitul anului se va schimba ceva în acest sens. Cu siguranță, anul viitor vom avea teren de sport modern.
– Ce proiecte didactice ați inițiat?
În momentul în care am intrat ca director, mi-am dorit să schimb un pic fața școlii și să o fac mai colorată, mai atrăgătoare față de copii. De aceea, am inițiat proiectul ”Școala cu suflet”, în care am avut mai multe activități, prima fiind organizarea unui concurs de pictură pe pânză, realizată de copii, la care au participat cei mai talentați dintre ei. Au trecut prin concurs mai mulți concurenți, le-am oferit premii – medalii și diplome, plus ceva dulce, ca să-i atragem și la alte activități. Toate tablourile au fost expuse pe holuri, cu numele autorului. Tot în cadrul acestui proiect, o altă acțiune a fost cea de la Crăciun, în fond, o activitate caritativă. Am stabilit la nivelul Consiliului de administrație al școlii și al Consiliului părinților din școală, ce-ar putea aduce copiii, ca să poată face fericit un bătrân. Le-am adunat la școală, după care toate pachetele au fost duse la bătrânii din sat, însoțite de un grup de copii, care au cântat colinde. Tot în cadrul acestui proiect, am avut o altă inițiativă. O fetiță de la grădiniță a fost depistată cu leucemie. Părinții au dus-o în Italia, iar noi am întreprins câteva activități în școală, prin care am strâns foarte multe fonduri, peste 10.000 lei, numai din vinderea mărțișoarelor și a tablourilor făcute de copii, pe care le-am scos la licitație. Astfel, s-au strâns bani cum nu s-au mai strâns niciodată în Școala Tămășeni. Acum am primit vestea că fetița se simte bine, analizele au ieșit bune și va veni la școală, după clasa pregătitoare. Avem inima plină de bucurie că eforturile noastre s-au materializat în bine pentru fetița bolnavă.
– Ce lucrări mai importante ați reușit ca director al acestei școli?
Am reușit să aducem internetul la grădinița din sat. Tot la grădiniță am adus mobilier nou.
– De unde fonduri?
Internetul din bugetul școlii, mobilierul cu fonduri de la primărie, evident, cu ajutorul domnului primar Ștefan Lucaci, după care am făcut, cred, cel mai modern loc de joacă din județ. Toate aceste lucrări le-am făcut cu ajutorul Consiliului Local și a domnului primar. Niciodată nu spune nu, chiar dacă nu poate pe moment, dar face tot posibilul ca să se materializeze acea dorință a noastră. La sfârșitul anului trecut am primit 20.000 lei de la un sponsor, bani cu care am cumpărat, pentru fiecare clasă, câte o tablă magnetică, ca să scoatem creta din școală, aceasta fiind toxică. Tot cu acești bani, am organizat o altă acțiune de pictură pentru copii. Avem deja o elevă foarte talentată, Simina Vâț. Tot cu bani de la sponsor, am cumpărat costume populare, pentru că am reînființat formația de dansuri populare ”Mugurași din Tămășeni”. Cealaltă formație, dinaintea acesteia, tot de mine a fost coordonată, dar copiii au terminat clasa a VIII-a și au plecat la licee.
– Câți copii aveți în școală?
Împreună cu preșcolarii, sunt 308 copii prinși în sistemul educațional din satul Tămășeni. Suntem la limită, dar au început să mai vină copii. Sponsorul nostru este SC Cordep SRL, condusă de domnul Iosub Emanuel, care ne-a sponsorizat cu 20.000 lei. Chiar săptămâna trecută am fost înștiințată că vom fi din nou sponsorizați cu 20.000 lei. Cu acești bani, vrem să modernizăm laboratoarele, vom începe cu cel de biologie, în care vom cumpăra o tablă interactivă, care este conectată direct la internet, dar și alte materiale necesare pentru a se desfășura o oră de biologie modernă. Apoi, vom continua cu laboratoarele de chimie, fizică, dar și cu celelalte. Un alt proiect care este în desfășurare și pentru care vom obține fonduri pentru un cabinet de informatică, este făcut prin primărie, privind reabilitarea acestui obiectiv.
– Ce alte noutăți aveți,?
În acest an școlar am început ”Festivalul toamnei”, în colaborare cu Biserica romano-catolică din sat. După discuția pe care am avut-o cu Consiliul de Administrație și Consiliul părinților, s-a hotărât ca fiecare clasă să pregătească un coș special, în care să pună din roadele pământului. Pe data de 16 octombrie, părinți, copii, dascăli, de la grupa mică până la clasa a VIII-a, ne-am adunat la școală, am luat coșurile și le-am dus la biserică. Acolo, le-am pus pe altar, unde au fost sfințite. Toți părinții, toți copiii au participat la Liturghia de Recunoștință pentru ceea ce avem și ceea ce suntem. După liturghie, a fost un program artistic, dansuri populare, cu o scenetă tot din zona tradițională. Părinții au făcut prăjituri, iar Asociația Acțiunea Catolică din Tămășeni, în frunte cu tineri din sat, au pregătit tradiționalele sarmale și mici. Și am făcut o sărbătoare a satului cum nu a fost niciodată pe aceste locuri. Nu a fost niciun discurs politic. Tot pentru acest an, ne propunem să revenim la Festivalul de tradiții și obiceiuri de Crăciun, un festival care a avut șapte ediții, și se va desfășura în a doua sâmbătă din luna decembrie. Mai avem un proiect, ”Copilăria, tărâm de poveste”, în care avem concursul Miss și Mister Copilărie, de 1 iunie. Sunt două proiecte de suflet care au fost înființate de mine și pe care vreau să le continui. (Rep.)