Procurorii DIICOT de la Birourile Neamţ şi Iaşi au avut o dimineaţă foarte plină, efectuând câteva zeci de percheziţii în judeţul Neamţ.
Un prim caz este legat de robineţi fabricaţi în China şi vânduţi unor firme ca fiind realizaţi în ţări europene, în dosar fiind audiate deja 30 de persoane şi numărul audierilor ar putea urca până la 100, inclusiv dintre cei înşelaţi. 19 percheziţii, din care 9 la firme şi puncte de lucru ale acestora din Piatra-Neamţ şi Săvineşti, au avut loc la primele ore ale dimineţii. Acuzaţiile în acest dosar sunt de concurenţă neloială şi înşelăciune prin falsificarea marcajelor industriale ale produselor.
Percheziţiile au fost efectuate, sub coordonarea DIICOT de către poliţişti de criminalistică din Neamţ, cu sprijinul jandarmilor din Bacău, iar persoanele înşelate sunt din 23 de judeţe şi din Bucureşti. (Mai multe amănunte aici)
În cel de-al doilea dosar, cercetările vizează un grup specializat în spălarea banilor şi contrabandă cu ţigarete. Poliţiştii din mai multe judeţe efectuează 41 de percheziţii în București și județele Neamţ, Bistrița Năsăud, Dolj, Ilfov și Giurgiu la domiciliul unor persoane fizice și la sediile mai multor societăţi comerciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT –S.T. Iaşi.
“Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme preluau sumele de bani disimulate în bagaje și cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care au comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.
Sumele de bani obținute au fost parțial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme.
Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii erau ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.
Cu aceleași mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.
Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conțineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei”.
În ambele cazuri acţiunile au fost realizate cu sprijinul mascaţilor Direcţiei de Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Angela Croitoru
Un comentariu
Robmet…..2 “asociați” găinari……numai de la Mercedes în sus conduceau….a venit scadența