Pentru a putea oferi servicii educaționale de cea mai înaltă calitate și pentru a oferi copiilor un confort ridicat în timpul petrecut în cadrul unității, Școala Profesională Adjudeni a avut mereu ca obiectiv alinierea la standarde cât mai înalte a bazei materiale educative și a infrastructurii școlare.
Astfel, în ultima perioadă, chiar și în context pandemic, s-au realizat, cu sprijinul Primăriei comunei și a Consiliului Local Tămășeni, o serie de investiții care au completat proiectele inițiate în ultimii ani sau au adus un plus valoare acestei unități. O realizare notabilă este aceea a contractării de servicii medicale de permanență pe durata cursurilor, la toate nivelurile școlare.
Alte investiții importante realizate recent în Școala Profesională Adjudeni:
* Corp A (învățământ primar-gimnazial): amenajarea în curtea interioară a unui spațiu educațional non-formal dedicat activităților extra-curriculare, sub forma unei terase acoperite cu umbreluțe și mese din lemn; finalizarea infrastructurii IT (rețea WI-Fi gratuită pentru elevi, internet în fiecare sală de clasă pentru activități educaționale); în completarea dotărilor din anii anteriori când fiecare sală a primit laptop, proiector și table magnetice mari.
* Corp B (învățământ profesional): îmbunătățirea bazei didactice din atelierele de specialitate (mecanică, confecții textile) prin achiziționarea de echipamente specifice, similare cu cele folosite de agenții economici parteneri ai școlii.
* Corp C (grădiniță): realizarea unui loc de joacă modern și sigur în curtea grădiniței;
îmbunătățirea bazei didactice prin achiziționarea de mobilier de perete specific activităților preșcolare; modernizarea clădirii prin înlocuirea acoperișului și a geamurilor termopan; finalizarea infrastructurii IT, prin adăugarea unei rețele locale Wi-Fi care permite exploatarea echipamentelor IT existente (laptop, smart TV, table magnetice, imprimante multifuncționale, etc.).
În ceea ce privește infrastructura școlii, ca proiect de viitor, se va realiza reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie performantă energetic. De asemenea, se vor realiza lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și apă caldă, va fi modernizat sistemul de iluminat. Obiectivul este de a reduce consumul de energie și apă, prin montarea de sisteme moderne, bazate pe celule fotovoltaice, atât în rețeaua de încălzire, cât și în cea de alimentare electrică.
Proiecte educaționale în derulare:
– ”Kilipirim”;
– ”Familia – dor, iubire, educație”;
– ”Oricine poate face diferența”;
– ”Biblioteca – o lume a cărților”;
– ”În lumea poveștilor de mână cu mami și tati”;
– ”Umăr la umăr pentru o educație de calitate”;
– ”Știați că….? mami și tati dezvăluie misterul”.
În curând, monografia școlii
Deși școala a început de puțin timp, în unitatea noastră au avut loc o serie de evenimente cuprinse în calendarul activităților extrașcolare județene sau naționale, fie stabilite la nivel local. Elevii noștri au omagiat Ziua limbilor străine, au răspuns prezent campaniei naționale „Let s do it”, s-au alăturat colegilor de la celelalte școli din județ în Crosul toamnei, au promovat drepturile copiilor în cadrul evenimentului ”Părerea ta contează”.
În cadrul muzeului etnografic din școala noastră, elevii au readus în comunitatea școlară crâmpeie din viața străbunicilor prin activități de cercetare locală, în scopul cunoașterii datinilor și obiceiurile din Adjudeni reflectate în limbajul specific zonei.
Vorbind despre zestrea locală, destăinuim unul din obiectivele noastre viitoare, respectiv finalizarea monografiei școlii, lucrare începută în vara acestui an și, sperăm, finalizarea până la finalul anului școlar în curs.
Zilele acestea, de mijloc de toamnă, sunt dedicate cu deosebire școlii, căci fiecare toamna aduce cu ea şi sărbătoarea Zilele Școlii Adjudeni, în perioada 17-21 octombrie. Sunt zile de sărbătoare, în care se vor derula activităţi care vor promova imaginea şcolii prin rezultatele elevilor şi va permite exprimarea acestora în diverse moduri.
Și pentru că vorbim de toamnă, vorbim de roade bogate și bunătate. Astfel, ca în fiecare an, prin acțiunea de voluntariat, elevii vor dona fructe și legume proaspete, dar și conservate unui cămin de bunici în încercarea lor de a aduce un zâmbet și un gând de recunoștință celor ce le-au sădit dragostea de semeni.
Prof. Corina BARCAN, director