Incendiul devastator de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020, soldat cu 15 victime și multiple traume ale familiilor, nu pare să mai genereze amintiri în Neamț. Au trecut doi ani de când 10 pacienți au murit carbonizați în secția improvizată a ATI-ului și alți 5 la spitalele unde fuseseră transferați. Ancheta Parchetului General continuă în ritmul cunoscut deja când se întâmplă asemenea nenorociri. Ultimele informații au fost oferite opiniei publice anul trecut, în jurul datei de 14 noiembrie: prima sub forma unui comunicat în care era prezentat un raport asupra actelor procedurale făcute în primul an (detalii aici) și a doua, mai concretă, în 29 octombrie, când s-a publicat că ancheta continuă față de 10 suspecți, între care medici din ATI și șeful secției de la acea vreme, foști 6 manageri din perioada pandemiei și Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț (detalii aici).
În afară de ipoteza cu lumânarea lăsată aprinsă la căpătâiul unui pacient muribund nu s-a mai oficializat nici un demers. S-au făcut expertize peste expertize, se vorbește de încă una cerută recent de familia unui pacient care a murit în salonul vecin cu 240, dar cam atât.
Singura manifestare de comemorare a avut loc în biserica spitalului, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. În grup restrâns și deplină tăcere, cei 4 membri din conducerea spitalului și a secției ATI au luat parte la binecuvântarea colivei și a colacilor, ca și acum un an.
Una din veștile bune ține de faptul că dr. Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave la cap, mâini, torace după ce a intrat în saloane pentru a scoate bolnavii, s-a reîntors din octombrie în secția ATI. Reamintim că dr. Cătălin Denciu și dr. Pavel Borș plus două asistente au fost afectați în intervenția din timpul incendiului (detalii puteți reciti aici și aici).
Cristina Iordache