O alertă de focar de infecții nosocomiale a fost emisă de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț direct la Ministerul Sănătății. Apariția a mai mult de trei cazuri de suprainfecții la pacienți în timpul spitalizării trebuie raportată imediat ministerului, conform normelor legale în vigoare. Ministerul, la rândul său, dispune de urgență un control, care în acest caz s-a făcut în echipă mixtă Neamț-Iași, în a doua parte a lunii octombrie. Despre situația existentă în spitalele din Neamț am scris recent și puteți reciti aici.
Controlul încă nu e gata, adică se așteaptă raportul final, dar managerul spitslului, Alexandru Filimon explică situația. „Noi am raportat infecții nosocomiale în timp real, în luna octombrie, așa cum prevede legislația, nu trebuie să ne ascundem. În urma alertei, am avut control de la DSP Neamț și Iași, dispus de Ministerul Sănătății. Este vorba de opt pacienți în stare foarte gravă, persoane în vârstă și cu alte afecțiuni, transferați în ATI din alte secții – din chirurgie, cardiologie, oncologie, interne, contagioase – și care au fost descoperiți cu acinetobacter în timpul spitalizării în ATI, pe baza analizelor medicale. Comisia de control a prelevat probe din mai multe secții, probele au fost conforme pentru ATI modular, pentru ATI de la etajul IV din pavilionul chirurgical și pentru blocul operator de la Chirurgie generală. Pacienții respectivi aveau multe alte afecțiuni, iar decesul a survenit din cauza problemelor medicale vechi: vorbim de un pacient oncologic, un pacient cu insuficiență cardiacă clasa 4, bolnavi pulmonar, unul pozitiv. Au decedat 7 pacienți, iar unul a fost transferat la Spitalul sfântul Spiridon Iași. Comisia de control a dat 3 amenzi, la Laboratorul de analize, Compartimentului de supraveghere și prevenire a infecțiilor asociate actului medical și spitalului județean pentru nereguli în ansamblu. Trebuie să remediem neajunsurile constatate.”
Medicul epidemiolog al spitalului județean, dr. Cătălin Herghelegiu precizează că situația este clară și că decesele n-au fost cauzate de suprainfectări. „În urma controlului echipei de la Centrul Regional de Sănătate Iași, comisia a stabilit că decesele nu sunt legate de infecții nosocomiale. Anterior acestui control, am prelevat și noi probe din spital, rezultatele au fost bune din punctul nostru de vedere, acinetobacterul n-a fost izolat pe nici o suprafață, nici în filtrele de la sistemul de încălzire, nici la suprafețele palmare ale personalului. Am și transmis aceste probe la Iași, iar în momentul când echipa a venit la spital, în control, au considerat că este nevoie de repetarea probelor, deși nu ieșise nimic deosebit. Așa că s-au mai prelevat probe”, a declarat medicul epidemiolog al spitalului.
Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț nuanțează situația și afirmă că s-au dat și amenzi. „Echipa de controlul a făcut mai multe recomandări spitalului, s-au dat și amenzi pentru problemele punctuale constatate, dar încă nu s-a întocmit raportul final de control”, a precizat șeful DSP Neamț, care a mai transmis că va fi emis un comunicat de presă detaliat privind situația constatată de echipa de control.
Poziția oficială a DSP Neamț o puteți citi în comunicatul de mai jos.
INFORMARE 09.11.2022Cristina Iordache