Un proiect de act normativ pe care l-am prezentat într-o primă lectură premierului și președintelui Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, ar urma să elimine inechitățile dintre sectorul privat și cel bugetar, în privința voucherelor de vacanță.
Concret, prin acest proiect de lege, la care am lucrat împreună cu deputatul Laurențiu Leoreanu și cu președintele PNL Neamț, George Lazăr, secretar de stat în Guvernul României, și cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat vor beneficia de tichete de vacanță, a căror valoare va fi dedusă din CAS. Măsurile propuse au fost agreate și de ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu.
Decizia de acordare a tichetelor de vacanță și pentru sectorul privat se impune și ca urmare a supraimpozitării forței de muncă decisă de PSD, costurile fiscale pentru fiecare angajat fiind cele mai mari din Uniunea Europeană. În timp ce media europeană este de 25-26%, în România costurile pentru fiecare angajat se situează la 41%, din care 25% reprezintă doar CAS. În condițiile în care Ministerul de Finanțe încasează circa 65-70% din contribuțiile sociale, voucherele de vacanță pot fi deduse din CAS.
În plus, această măsură, de care ar beneficia și cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, ar permite ca sumele acordate să se întoarcă în mod real în economie, cu consecințe benefice asupra turismului și serviciilor, în general a industriilor orizontale.
Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc de fidelizare a salariaților, lipsa forței de muncă calificate fiind principala problemă a economiei în acest moment, costurile mari pe forța de muncă determinând migrația către zone cu politici fiscale mult mai atractive și prietenoase.
Eugen Țapu-Nazare
Președintele Comisiei pentru antreperenoriat și turism din Senat