Pălitura de la DIICOT
Perchezițiile de la Robmet Piatra Neamț, firma care vindea mărfuri chinezești, ca fiind de proveniență europeană, după ce falsifica documentele și intervenea chiar pe elementele de identificare de pe robineți, țevi sau cine știe pe mai ce, au arătat cât de criminală a fost această activitate care s-a desfășurat nestingherită de ani buni. A sărit în aer Petromidia, a luat fos o sondă sau a curs o instalație de apă, sunt câteva exemple care dacă vor fi documentate de procurori, vor pune pe jar o mulțime de lume. Multe proiecte europene pentru schimbarea instalațiile de apă s-au făcut cu mărfuri luate de la firma pietreană, în multe proiecte care țin de industria petrochimică s-au cumpărat instalații de aici, iar din proiect reiese că se dădea șpagă la cei care cumpărau și, dacă se lăsau greu, mai primeau și ceva favoruri sexuale. Întrebarea este în ce măsură vom afla care sunt proiectele în care sunt asemenea chinezării cumpărate și introduse în instalații de mare interes național, zonal sau local. Și cum a putut funcționa o asemenea rețea, structurată pe paliere clare de execuție, unde fiecare știa exact cum anume încălca legea și care depășea granițele județului, din moment ce avea complici, cel puțin la nivel de execuție tocmai în Brașov? Sunt întrebări firești, pentru că nu găsești pe toate drumurile o firmă nesupraveghetă care importă din China atâta marfă. Asta dacă n-a fost cumva protejată, că atunci surprizele ar fi și mai mari. Mai ales dacă citești cu atenție istoricul firmelor asociate.
Primăvară turistică și politică peste Neamț
Ion Asaftei, cunoscut mai bine sub apelativul Jan de la Han, odată reconfirmat în stufoasa conducere a ALDE, altfel un partid din ce în ce mai mic și neluat în seamă, are o șansă uriașă, una de neimaginat pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu – în drum spre Teatrul Tineretului – îl uita în parcare la Central Plaza. La vârful ALDE, 1/3 din conducere e asigurată de Mohammad Murad, la rândul său 1/3 din frații implicați în afaceri tari de tot în România. Mohammad, cel mai vizibil dintre ei, e identificat ca o putere în turismul românesc. E atât de bogat, puternic și influent că ar putea reinventa turismul nemțean cât ai zice Spring Time. În traducere, vine timp de primăvară. Faza e că distinsul libanez e așteptat cu drag în Neamț de cine îl știe din vremea lansării lanțului de restaurante fast-food primăvăratice, dacă nu chiar din primii ani de facultate efectuați la Iași. Asta aduce a surpriză pentru Asaftei.
Oferte de Black Friday la Piatra Neamț
Fără discuție, cea mai interesantă ofertă de Black Friday vine din zona unui ONG, care scoate la vânzare, la preț redus, șosete, știut fiind că respectivul accesoriu vestimentar a devenit, alături de casca de constructor, un adevărat simbol al județului. Oferta este una specifică și se adresează celui mai strângător dintre toți primarii de după 1990, care dorește să răscumpere piciorul telegondolei. De aceea ong-iștii s-au gândit că pot face și niște bani, dar să intre și în cartea recordurilor, cu cea mai mare șosetă din lume care să protejeze un picior de telegondolă. Prețul, doar 5% din cel al piciorului, iar drept de preemțiune are, evident, primăria. Banii, ușor de găsit, din emiterea de obligațiuni. Ca un element care să arate seriozitatea demersului, se vor adăuga în același preț șosete pentru toți caii din Baza Hipică, să nu răcească pe timpul urăturilor de la final de ani, dar și pentru toate personajele care se învârt în jurul cailor deveniți, nici nu știau, săracii, parte a unui simbol al orașului.
V.B.