Sloganul ”Fapte, nu vorbe!” al liderului de la Consiliul Județean Neamț, pesedistul Ionel Arsene, începe să se arata din ce în ce mai mult în adevărata sa față când vine vorba despre sistemul de sănătate. Dincolo de achiziții de aparatură, făcută de multe ori la hurtă – aici, să recunoaștem, nu este vina lui – mandatele lui Ionel Arsene s-a materializat printr-o politică inconștientă vis a vis de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Proiectele megalomanice propuse de acesta, votate cu entuziasm pueril de consilieri – șantajați cu argumentul, nu votați sunteți împotriva investiției – au dus la blocarea altor proiecte absolut necesare pentru actualul spital. Cazul cu adevărat șocant îl reprezintă proiectul privind reabilitarea, modernizare, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgența a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. După ce în 2017 era prezentată de Arsene personal, prin intermediul scribilor săi feisbuciști, ca o adevărată victorie atragerea de fonduri în acest sens „Ziua de miercuri a adus o veste extraordinară pentru nemțeni. Spitalul Județean de Urgenţă Piatra-Neamț, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a fost selectat pentru finanțare din Programul Operațional Regional pentru modernizarea Unității de Primiri Urgenţe. În acest sens, am participat miercuri la o videoconferință cu reprezentanții ministerelor sănătății şi dezvoltării pentru a stabili detaliile demarării acțiunilor de accesare a acestei finanțări. Vom folosi aceste fonduri externe nerambursabile pentru extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Unității de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean şi totodată pentru construcția unui heliport la Piatra Neamț care să deservească unitatea medicala” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 27 aprilie 2017) s-a ajuns ca astăzi Arsene să propună consilierilor încheierea contractului semnat și în care s-au făcut cheltuieli deja, venind în fața lor cu motive puerile, care nu fac decât să ascundă pentru opinia publică incoerența politicii sanitare duse de Consiliul Județean și să arate fața hâdă a unui sistem care poate fi considerat dictatorial, în care voința șefului este mai presus de orice rațiune.
Proiectul de la UPU Piatra Neamț – cronologie
După anunțul din 2017, venea altul, administrativ, sobru și sec – „Hotărâre privind aprobarea proiectului de «Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Unitate Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț» în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, valoarea totală a proiectului fiind în cuantum de 7.162.478,37 lei, inclusiv TVA” – 19.07.2018 – şedință a CJ Neamț
Al treilea anunț, victorios – „Mă bucură nespus semnarea acestui contract, care va îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență din cadrul SJU. În urma lucrărilor, la UPU vor fi asigurate circuite distincte pentru pacienți, însoțitori și personal medical, sisteme de ventilație, finisaje și legături funcționale interne. Tot prin acest proiect se vor realiza intervenții asupra clădirii în care funcționează UPU (Corp C3) prin recompartimentări și lucrări de anvelopare termică, se va asigura sistematizarea pe verticală, etc. Este un proiect necesar atât pentru buna desfășurare a actului medical, a asigurării condițiilor necesare de muncă pentru angajați, cât și pentru confortul și îngrijirea eficientă a pacienților. Lucrarea este amplă și de durată, dar la finele ei, Unitatea de Primiri Urgențe de la Piatra Neamț va fi modernă și conformă cu cerințele UE” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 6 septembrie 2019. Evident că semnarea contractului se făcea cu ADR-NE, instituție care nu apărea deloc prin proiectele de hotărâri, dar care brusc începe să fie folosită, prin documentele emise, ca scut atunci când ceva nu merge bine.
Ce anume s-a anunțat că s-a semnat? Cu tam tam-ul de rigoare, populația județului afla datele unui proiect extrem de avantajos pentru comunitate prin Programul operaţional regional 2014-2020 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale” – Unităţi de primiri urgențe. Valoarea aprobată de consilierii județeni, unii dintre ei și acum în funcție, era de 7,162.478,37 lei, inclusiv TVA pentru întreg proiectul, cota de cofinanțare a Județului Neamț fiind de 135.396,78 lei, care reprezenta 2% din valoarea totală. Prin HCJ se aproba și suportarea de la buget a sumei de 392.639,96 lei”, reprezentând totalul cheltuielilor neeligibile din proiect, o sumă rezonabilă, dacă ne raportăm la valoarea contractului.
Ce se întâmplă acum?
Pentru ședința din 28 noiembrie 2022 consilierii sunt chemați să voteze aprobarea încetării proiectului respectiv, având în spate motivații puerile și o hârtie de la ADR-NE, din 10 octombrie (o mai fi fost vreo ședință de atunci?) care spune ceea ce știa toată lumea, că există risc major de nefinalizare a acestuia! Cum de s-au trezit abia acum cei din ADR-NE, în condițiile în care știau sigur din februarie că sunt probleme majore, când Ionel Arsene a retras de pe ordinea de zi a unei ședințe o încercare de a majora costurile cu 10 milioane de lei, fără ca să prezinte vreun document la acea vreme la documentația necesară?
La vremea aceea Mesagerul de Neamț a scris despre întreaga șmecherie și imediat Ionel Arsene a retras proiectul de pe ordinea de zi, lucru care s-a întâmplat foarte rar pe perioada șefiei orgoliosului președinte. Semn că până și pentru el era prea mult. Materialele publicate atunci le puteți citi aici și aici.
De atunci și până acum se pare că nu s-a lucrat decât pentru renunțarea la proiect. Cu consecințele pe care oricine le poate intui.
Argumentele pentru care se propune renunțarea la modernizare, extinderea și dotarea UPU
Ionel Arsene sau cei care au întocmit documente ne spun povești.
Prima, că s-au produs modificări legislative care au dus la necesitatea actualizării documentației tehnico – economice (faza SF) aprobate inițial. Fără să spune consilierilor care sunt aceste modificări.
A doua, că pe noii indicatori ar crește finanțarea nerambursabilă cu peste 10.000.000 de lei și că asta ar fi o piedică! La modul în care este scrisă această frază ar părea că abia acum a aflat de acest lucru președintele, nu din februarie, când exact acest lucru era spus în proiectul retras de pe ordinea de zi!
Urmează argumentul care s-ar dori suprem, că a fost reziliat contractul de proiectare și asistență tehnică, deoarece nu a fost predat și recepționat proiectul tehnic și, pe cale de consecință, nu a putut fi lansată procedura de achiziție. Pentru cunoscători, este o glumă bună, în condițiile în care ai semnat contractul în 2019 și abia prin 2022 ți-ai dat seama că nu ai proiect tehnic.
Pentru cultura generală a locuitorilor județului, ar fi interesat de văzut dacă ”nepriceputul” care trebuia să se ocupe de proiectul respectiv este vreo firmă de casă sau nu, dacă i s-au ”aplicat” ceva sancțiuni financiare sau nu. Ultima glumă vine via ADR-NE, care comunică fix la timp pentru oamenii de la județ că proiectul are un mare grad de risc de nefinalizare, probabil în urma unei monitorizări la sânge făcute în ultimii 3 ani, timp în care progresele au fost spectaculoase.
Ce nu apare în documente oficiale, dar toată lumea vorbește
Proiectele, că sunt mai multe la spital, au fost mult întârziate din momentul în care s-a apăsat pedala pe ideea construirii unui nou spital județean. Atunci s-a spus, logic până la un anumit punct, că nu are rost să faci investiții – chiar pe proiecte semnate deja, dacă se construiește un spital nou. Și s-a mers cu stăruință pe această idee, chiar dacă nici măcar în acest moment nu există certitudinea unei finanțări pentru noul spital. De aceea a pornit târziu proiectul de la Oncologie, de aceea a întârziat și proiectul UPU.
Dincolo de speculații, Unitatea de primiri Urgențe avea nevoie de extindere și modernizare. Acum se face , în compensare, igienizare cu o sumă infimă, în speranța că nimeni nu se va revolta și că, în ciuda faptului că trebuie dați banii cheltuiți înapoi ( un mezelic de 200.185,68 de lei) , nimeni nu va cere socoteală celor care au greșit, cu vorba, cu fapta, pentru blocarea și abandonarea proiectului.
Iar cei care așteaptă cu orele în UPU – nu din vina personalului – nu se gândesc că le va fi mai bine cândva. Ei suferă acum și au dreptul al un act medical civilizat, în condiții civilizate. Consiliul Județean Neamț și Ionel Arsene au pierdut, din acest punct de vedere, trenul. De bani nici nu mai vorbim, că nu mai contează la o casă mare, în care porțile de intrare dau întreaga măsură a megalomaniei.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Este o crima asupra populației. UPU este vital in salvarea de vieti, este motorul spitalului, de ce nu se implică CARABELEA daca Arsene este,, mort în păpușoi ,, ascuns la București? A primarul nu are treaba cu sănătatea pietrenilor, el salvează doar Telegondola…acolo are interes. Rusine!