Strategia Națională pentru Sport 2022-2032, la nivel de schiță, a fost susținută astăzi, la Piatra-Neamț, de însuși ministrul desemnat de UDMR la cârma Tineretului și Sportului din România. La întâlnirea desfășurată la sediul Palatului Administrativ, sub patronajul prefectului Adrian Niță, participanții au primit o broșură de 36 de pagini plus coperți, editată în condiții grafice de lux, care broșură este de fapt o schiță a schiței. Originalul cuprinde 123 de file și este disponibil pe site-ul oficial al ministerului din 19 octombrie a.c., când a fost lansat în dezbatere publică.
Ministrul a venit însoțit de Silvia Stroescu, fostă campioană mondială și olimpică la gimnastică, acum în calitate de ambasador al strategiei. L-a asistat și un anume Victor Gavril, coordonator de comunicare la cabinetul său.
În mare, eventual punând acest veritabil proiect „România Sportivă” în oglindă cu eșecul denumit „România Educată”, nu am aflat nimic nou față de ce scrie în comunicatul din octombrie.
Demn de reținut este că strategia a fost concepută împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acolo există, potrivit ministrului, „un grup orientat spre elaborarea de strategii”. Pe sensul impunerii acestui grup, o opinie din partea Consiliului Național al Rectorilor (de universități) ar fi de interes, cele 20 de consultări cu peste 500 de oameni organizate fiind un argument foarte subțire.
Proiectul poziționează sportul ca prioritate națională și stabilește viziunea de dezvoltare și direcțiile majore. Mulțumirile adresate medicului veterinar Hunor Kelemen, vicepremier și președinte UDMR, se sub înțeleg.
Factorii cheie propuși sunt sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță. E prezentată și o listă de 70 de obiective strategice pentru sportul din România, obiective de implementat în următorii 10 ani. Pentru monitorizarea și evaluarea implementării strategiei, aparatul birocratic se va îmbogăți cu o Unitate de Management și Implementare în cadrul ministerului de resort. Includerea reprezentanților de la educație, sănătate, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, federații și cluburi sportive, autorității locale, universități și facultăți de sport etc. nu rimează defel cu recunoașterea asumată a celor 5 ministere care finanțează sportul: Educația, Tineretul și Sportul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Transporturilor.
Din prezentarea susținută de ministru e imposibil să pui la îndoială bunele intenții. Asta fără a ține cont, de exemplu, de confuzii și erori precum încadrarea unor instalații publice de fitness la sport comunitar.
Racordarea la realitate s-a prăbușit total din clipa în care a avansat plasarea facilităților sportive de stat la autoritățile publice locale. Dacă se referă la administrațiile din Ținutul Secuiesc și Partium, beneficiare directe ale finanțărilor de la Budapesta, e altă discuție.
În prezentarea derulată pe monitoare, nu și în broșură, am regăsit ce promovează Novak drept sporturi individuale de interes național: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac – canoe, atletism, gimnastică. La sporturi de echipă vede numai: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină. Pe fond, a invocat puternic și tradițiile, ceea ce intră în contradicție cu omisiuni grave, dacă nu groaznice. Le vom dezvolta cât de repede într-un articol dedicat.
La final, ministrul a înmânat Diplome de merit în sport. Anunțarea lor a fost defectă din cauza MC- ului Ținutul Secuiesc de la Cabinet. Grație prefectului Niță am recuperat lista oficială:
● DOINA ROBU – canotaj, medalie de argint la Jocurile Olimpice;
● IULIA OLTEANU – atletism, dublă campioană mondială;
● MIHAI MIHUȚ – lupte greco-romane, campion european;
● FELICIA JITIANU AFRĂSILOAIE – canotaj, medalie de bronz la Olimpiadă;
● ALINA MILITARU – atletism, participanta la Olimpiadă;
● LAURA PAL – canotaj, campioană europeană;
● GABRIEL EDUARDO STAN – lupte greco-romane, campion european;
● GEORGIANA BLANARIU – canotaj, campioană mondială;
● BEATRICE PISERU – canotaj, campioană mondială;
● IANIS ALEXANDRU SCUTARU – radioamatorism, campion mondial și record mondial de viteză la proba telegrafie recepţia indicativelor;
● DAN VALENTIN – handbal, antrenor emerit.
Pe profesorul Dan Gavril, sportiv și antrenor de referință în voleiul românesc, prezent la întâlnire, l-au omis. Intervenția sa de excepție, în același articol separat. Nu de alta, dar la plecarea de la Palatul Administrativ regreta că ministrul nu a fost întâmpinat cu Imnul Ținutului Secuiesc.
Viorel COSMA