“A fost odată ca niciodată… A fost un bătrân generos, cu dor de ducă și încărcat de daruri. A fost o mică turmă vrăjită de reni zburători. Și au mai fost crăciunițe, crăciunei, spiriduși și zâne. Și toți trăiau într-un mic sat. În Laponia exista, inițial, Satul. Apoi, Moș Crăciun (căci despre el este vorba!) a hotărât că oasele lui, ce au început să resimtă reumatismul, au nevoie de o climă mai blândă. Așa că a hotărât să își facă o nouă reședință în România, în Moldova, în comuna Negrești, din județul Neamț. Este aproape de orașul tinereții, Piatra Neamț. La o aruncătură de băț e și istoricul Târgu Neamț, cu Cetatea Neamțului și Humuleștiul lui Ion Creangă. Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Horaița, Sihla, Horăicioara, Almaș, Bodești, Sihăstria și Secu se află în vecinătate. Și câte alte locuri minunate. Așa că, aceia care vor veni să se întâlnească cu Moșul cel Bun la el acasă, îi pot fi oaspeți mai multe zile și pot face nenumărate excursii și drumeții. În plus, pot participa la diverse evenimente, pot vizita învecinatul Sat al Poveștilor, pot pleca cu suveniruri și cu amintiri deosebite”, așa începe povestea Satului lui Moș Crăciun de la Negrești. Chiar dacă nu este Rovaniemi, orașul legendar în care se spune că trăiește marele om îmbrăcat în roșu ce dăruiește cadouri tuturor copiilor în noaptea Ajunului din 24 spre 25 decembrie, în Negrești, județul Neamț, de un an de zile, a fost inaugurat Satul lui Moș Crăciun, un loc de poveste unde copiii și întreaga familie întâlnesc magia și feeria Crăciunului la tot pasul. Victor Mihalache, cel care-i dă viață Moșului, dar și PR-ul satului, vă aduce mai multe argumente pentru a da curs invitației de a regăsi bucuria sărbătorilor, în orice moment al anului, la Negrești, pe strada lui Moș Crăciun la numărul 1.
– Cum a apărut ideea acestui sat și de ce anume la Negrești?
Ideea a apărut de la niște oameni care iubesc Crăciunul și au fost atrași în zonă de priveliște, de tot ce se întâmplă în Negrești, în detrimentul unor zone cu tradiție și foarte cunoscute. A fost și un pariu pe care l-au făcut și îl facem cu toții, cei implicați în această poveste frumoasă, acela de a implementa noi destinații turistice. Și, nu spunem cu emfază, dar l-am adus pe Moșul în România, în ideea că el și-ar dori să devină un țăran român. Moșul, la vârsta lui matusalemică, nu prea mai este atras de zonele aspre, nordice. și-ar dori un climat mai blând, ca temperaturi și ca mod de viață. Prima oară a zis că-și ia o destinație de vacanță estivală, apoi s-a hotărât să vină la Negrești și să se ocupe de gospodărie și de satul lui. A mai fost o motivație, acest loc este înconjurat de sfinte mănăstiri, de locuri cu rezonanță istorică, ce au determinat această așezare.
– Care ar fi principalele atracții pentru cei care încă nu au trecut pragul acestui sat?
Atractive sunt fiecare dintre zonele din sat, începând de la poarta de la intrare, fiecare zonă are o istorie, are un cântec, întregul sat este cântat, ca să zic așa… Avem un album întreg. În fiecare loc copiii găsesc surprize plăcute, nu numai pentru ei, pentru întreaga familie. Fiecare loc are propria poveste. Căsuța spiridușilor, de pildă, toți cei care-i trec pragul află despre modul de viață al elfilor, al gnomilor. Află că Moș Crăciun este ajutat de foarte mulți spiriduși și că aici există o întreagă “faună” de astfel de ființe mitice, pentru a se putea pregăti cum se cuvine pentru perioada cea mai îndrăgită din an, cea a sărbătorilor de iarnă. În căsuța spiridușilor vizitatorii pot vedea pătucurile lor, mobilierul lor miniatural, pot afla multe lucruri despre stilul lor de viață, despre preocupările și obiceiurile lor. În biroul Moșului, pot vedea Cartea copiilor cuminți sau obiectele pe care el le-a colecționat, de-a lungul anilor, din călătoriile lui prin întreaga lume, fie daruri primite de la copii, de la familii, fie achiziționate chiar de el. Și pot vedea mașina de scris, aparatele de radio vechi. La un moment dat va exista un traseu special, traseul lucrurilor din Satul lui Moș Crăciun, pentru că fiecare are câte o istorie și este interesant să fie aflată.
– Pentru că ați vorbit despre acest traseu, există un itinerariu anume pe care fiecare vizitator îl parcurge, pentru a vedea toate zonele din sat și pentru a se bucura de feeria sărbătorilor de iarnă?
Traseul începe de pe strada lui Moș Crăciun, numărul 1, imediat după achiziționarea tichetului de intrare, vizitatorii intră în cabana în care îi pot scrie Moșului, după aceea găsesc o poștă mare, Cutia Poștală a Moșului, unde pot lăsa scrisorile. Odată intrați pe tărâmul magic, traseul este unul bine stabilit și ancorat în niște povești pe care le ascultă, pe întreg parcursul, conduși fiind de cele două spiridușe, Bubu și Clopoțica. Vizitatorii află detalii despre fiecare loc, se pornește de la Poșta lui Moș Crăciun unde vizitatorii văd sacii cu scrisori, de unde vin scrisorile adresate lui, de unde sunt expediate, cum sunt ele sortate, sunt martorii acestui proces care se termină pe biroul de lucru al Moșului. De acolo, urmează Căsuța spiridușilor unde află întreaga istorie a acestora, cum au devenit ei ajutoarele de nădejde pentru Noaptea Sfântă a Crăciunului. Mergând mai departe ajungem la Atelierul de confecționat jucării, unde, cu precădere din lemn, dar și din alte materiale, spiridușii confecționează aceste jucării și sunt pregătite pentru a fi dăruite copiilor. Le spunem vizitatorilor că Moșul nu face telefoane mobile sau alte device-uri, ci numai jucării clasice, în spirit tradițional. Acum apar foarte des în cererile copiilor astfel de lucruri. Ei trebuie să știe că Moșul nu poate aduce așa ceva, doar jucăriile clasice. Moșul nu recomandă folosirea exagerată a acestor device-uri, care pot dăuna sănătății și imaginației. De aici se ajunge la Casa lui Moș Crăciun, unde, chiar și atunci când nu este iarnă, la intrare ninge. Moșul stă și admiră din pragul căsuței sale luminile nordului aduse aici, artificial, vede Aurora Boreală. Vizitatorii fac cunoștință cu Moșul, care îi conduce în biroul lui de lucru, iar mai apoi către Căsuța unde se împachetează cadourile și apoi la sania lui Moș Crăciun, cea oficială, cu care el duce cadouri tuturor copiilor în lunga noapte a Ajunului, dar și către sania de zi cu zi, sania lui de lucru. Ambele sunt înmatriculate în Neamț – Neamț 01 Moș și Neamț 02 Moș. Vizitatorii sunt foarte plăcut impresionați. Urmează grajdul renilor, unde sunt difuzate filmulețe cu turmele de reni din Rovaniemi, din Finlanda. Apoi se iese la magazinul de suveniruri. Sigur, pe tot parcursul traseului se pot face fotografii, Moșul are mare plăcerea să le ofere vizitatorilor bucuria ca aceștia să plece cu aceste amintiri prețioase. Și, de ce nu, să se laude către apropiați că au reușit să aibă o întâlnire cu Moș Crăciun.
– Care au fost vedetele care v-au vizitat satul, în anul care a trecut de la inaugurare?
Satul lui Moș Crăciun a găzduit ediția din seara de Crăciun a emisiunii “Poftiți pe la noi!”, apoi Moș Crăciun este invitatul emisiunii “Chefi la cuțite”, dar și alte posturi de televiziune ne-au vizitat. Pentru noi fiecare dintre copiii care ne trec pragul este o mică vedetă. Foarte mulți își doresc ateliere, se vor face ateliere cu spiridușii în timpul anului, nu în această perioadă aglomerată a sărbătorilor. Bineînțeles, fiecare copil își dorește să fie îmbrățișat și să stea pe genunchii Moșului. Vreau să precizez că Moșul într-un cuvânt al său pentru vizitatori, specifică faptul că ziua de 25 Decembrie este, de fapt, dedicată sărbătorii Nașterii Domnului. Oamenii încep să uite de sărbătoarea reală, a intervenit acest aspect comercial al sărbătorilor, oamenii sunt înnebuniți după cumpărături, după mall-uri și uită de multe ori esențialul: că în această perioadă, de fapt, se naște Isus. Moșul le amintește acest lucru, mai ales că legendele îl leagă direct de noaptea magică a nașterii pruncului Isus.
A consemnat Angela CROITORU