Cazul de la LPS Piatra Neamț, unde conducerea liceului – directori și consiliu de administrație – au așteptat să fie tăiată alimentarea cu gaze la cantină, sala de sport și pentru alte utilități, a făcut deja destulă vâlvă în Neamț. Doi directori, Magda Melinte, plin și Maria Blaga, adjunct, unul mai prietenos ca celălalt, au gestionat situația dezastruos, după care au încercat să arunce vina pentru neplata datoriilor pe… sistem, adică pe Minister, care nu ar fi dat suficienți bani. În momentul în care „Mesagerul de Neamț” a făcut publică situația au început minciunile și omisiunile.
Unde este Consiliul de Administrație?
Am încercat, fără rezultat să aflăm componența Consiliului de Administrație al liceului, pentru a înțelege exact cum a fost posibil ca o factură din vară să nu fie achitată până în noiembrie și dacă acest lucru s-a întâmplat cu aprobarea acestui for de conducere. Din care trebuie să facă parte oameni din școală, directorii, reprezentant al părinților, al elevilor și ai comunității locale. Doamna Melinte ne-a comunicat că nu poate face public numele membrilor pe motiv de GDPR, în condițiile în care unii dintre ei sunt desemnați pe bază de Hotărâre a Consiliului Local. Nu le-a cerut nimeni adresele, nici numerele de la mașină sau de telefon și nici n-am mai insistat, deoarece directoarea a spus că este o informație irelevantă din partea ei.
Am înțeles de ce, în momentul în care, sub protecția anonimatului, un om din școală ne-a povestit cum stă treaba cu CA-ul: „Conform regulamentului de organizare și funcționare, odată cu începutul anului școlar trebuia constituit noul consiliu de administrație prin alegerea a 3 noi cadre didactice. Acest lucru s-a făcut în consiliul profesoral undeva spre finele lunii septembrie, când au fost aleși Carmen Asmarandei, Răzvan Caba, fost director și Ovidiu Țoc, care a fost și în consiliul anterior și a fost și directorul liceului. De la acel consiliu profesoral trebuia ca fostul consiliu de administrație să fie dizolvat, astfel ca noul consiliu să funcționeze. În schimb, s-a făcut o ședință sau două tot cu membrii fostului consiliu de administrație, a fost una la finele lunii octombrie – ținută online – și care a avut pe ordinea de zi un singur punct, legat de o pensionare! Acum s-a convocat noul consiliu de administrație pentru ședința din 9 noiembrie, dar convocarea a fost făcută de doamna adjunct Maria Blaga, cu tot cu ordinea de zi, dar fără documente justificative atașate, deși este în atribuția președintelui consiliului de administrație să convoace ședința – doamna director doar a fost de acord! Eu am ales să vorbesc pentru că se întâmplă mult mai multe lucruri aici, dar colegilor mei le este frică să spună ceva. Dacă nu apărea în presă situația elevilor de la obor… păi, factura acea este din vară, au fost cel puțin două luni în care se puteau găsi soluții. Elevii au rămas în cămin, se încălzesc cu reșouri, cred că vă dați seama, dacă doamne ferește se întâmplă ceva? Clădirea aia este pe scheleți de lemn, căminul este la mansardă, dacă avem un nou Colectiv?”
Așa se explică de ce lucrurile nu au fost cunoscute la nivel de autoritate locală, dar nu scuză cu nimic inactivitatea CA-ului, redus atât de mult ca relevanță.
O declarație acoperitoare și aiuritoare
Luni, 7 noiembrie, directoarea Magda Melinte, a declarat: „Factura neplătită este de vreo 18.000 lei, cu rebranșarea ajunge la 20.000 lei. Gazul a fost tăiat în 26 septembrie. Permanent am ținut legătura cu Inspectoratul Școlar, am anunțat situația pe toate căile. Acum am auditul, situația se știe, absolut sunt acoperită. Atâta timp cât nu suntem noi capabili să dăm din buzunar, sunt bani ce trebuie să fie asigurați de minister. Noi avem două bugete, local și republican și nu putem permite să facem o ilegalitate luând dintr-un cont în altul. Am cerut o hârtie scrisă s-o pot prezenta consiliului de administrație, care a decis să așteptăm banii de la minister, singura variantă legală și oficială. Nimeni altcineva nu poate da acești bani. Bugetul nu a fost suficient. Din venituri proprii nu sunt fonduri suficiente”, afirmă directoarea LPS Piatra-Neamț.
În replică, șefa Inspectoratului Școlar, Florentina Luca-Moise are o cu totul altă opinie: „Liceul cu Program Sportiv din Piatra-Neamț a avut buget și bani alocați lunar. Conducerea liceului a venit cu facturi restante de anul trecut. Nu sunt încasări corespunzătoare la venituri proprii, unde există buget și ar fi trebuit ca din banii de cazare, chirii și alte venituri să se achite consumul! Ca fiecare unitate de învățământ, acest liceu a primit banii lunar. Ca fiecare director, trebuia să prioritizeze plățile, în acest caz școala este responsabilă. La începutul lunii octombrie, școala a primit bani, la începutul lunii noiembrie a venit cu informația că s-a tăiat gazul. Banii de la minister vin la începutul fiecărei luni! De ieri este echipă de control la LPS, cu auditor, contabil șef, inspector de la managementul resurselor umane, ca să aflăm ce se întâmplă acolo. Noi am plătit ieri dimineață (n.n. – luni, 7 noiembrie) suma necesară astfel încât elevii cazați să nu mai aibă de suferit. Așteptăm raportul de control și vom lua măsurile legale și necesare”.
Model de rele practici în management școlar
Modul în care o conducere a unui liceu a reușit să se facă de râs și să pună, în ultimă instanță, în pericol sănătatea copiilor, arată cum nu trebuie reacționat în asemenea cazuri.
Ce se poate imputa conducerii școlii?
– Că nu a reușit să facă măcar niște plăți parțiale ale unor facturi, lăsând timpul să treacă;
– Că nu a consultat consiliul de administrație al școlii;
– Că a anunțat foarte târziu Inspectoratul Școlar despre situație și a acceptat să se desfășoare activitate în locuri fără căldură;
– Că nu a prezentat imediat situația din punct de vedere financiar și în cazul în care ministerul sau inspectoratul se făceau vinovate, să spună acest lucru;
Despre celelalte probleme care există la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, de la sala de sport neterminată și până la modul în care se țin orele la anumite obiecte, vom reveni.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Să plătească ministerul… situația era cunoscută și responsabilii cu banii din Ministerul educației erau la pescuit cred .. mârlănia conduce România. Ce poate face un director de școală???