Trec zilele și tăcerea se așterne nedrept peste conferința medicală organizată sâmbăta trecută, pe 29 octombrie, la Hotelul Central Plaza din Piatra-Neamț. Tema principală, cancerul de sân, stârnește singură un mare interes și fără a fi completată cu discuții despre bolile post-COVID. Din anunțurile inițiale rezulta că organizatori erau o jurnalistă de București, în numele unei asociații cu nume ciudat – NOI: NE SALVĂM PE NOI ! – de la Adunații-Copăceni, județul Giurgiu și Carmen Suciu de la Asociația „Născută Înger”, o asociație respectabilă și binecunoscută pe meleagurile noastre. Pe partea locală se anunțau două participări sonore. Dr. Daniela Marcoci era prezentată în calitatea ei oficială, de șefă a unui compartiment de la DSP (Promovarea sănătății), structură aberantă câtă vreme partea de promovare a sănătății se subînțelege în fișa de post a oricărui cadru medical. A doua persoană era dr. Simona Iorgu, șefa secției Oncologie din Spitalul județean. Nici vorbă de PSD în spațiul public. Numai că în universul Facebook evenimentul era deja promovat de Florentina Moise, președinte peste organizația municipală.
Desigur, erau prezentate și vedetele conferinței, doi doctori din Turcia, Fatih Aydogan și Yusuf Emre Uzun, de la Spitalul Memorial din Istanbul. Cine are cât de cât idee de oncologie, eventual cu accent pe cancerul de sân, a făcut ochii cât cepele. Memorial-memorial, dar care, că-s mai multe? Grupul Memorial cuprinde mai bine de 10 spitale, clinici și centre răspândite în Istanbul, Ankara, Antalya, Kayseri și Diyarbakir. În realitate, cei doi provin de la Spitalul Memorial Bahçelievler. Data viitoare poate cunoaștem pe cineva de la Memorial Şişli Hospital, tot din Istanbul. Supraviețuitoarele cancerului de sân operat/ tratat în Turcia știu de ce.
Prezidiul conferinței a fost cel din poza de mai sus. Înainte de ora anunțată și puțin după, Florentina Moise și Oana Bulai (care și-a rupt din timpul prețios de deputat aflat în circumscripția electorală) se plimbau ostentiv dintr-o parte în alta. Din start, din amplul cuvânt de deschidere susținut de șefa PSD de sub Telegondolă, ne-am lămurit că participăm la un eveniment de partid. Puțin a lipsit să uite s-o invite să vorbească taman pe Carmen Suciu. În schimb, au curs valuri de mulțumiri și îmbrățisări pentru jurnalista ong-istă. De comedie avea să fie intervenția dr. Marcoci, care tot insista să spună că nu reprezintă direcția și vorbit numai minuni pe seama decontării de către statul român a tratamentelor în străinătate.
Lesne de bănuit, n-avea cum lipsi un mesaj din partea Oanei Bulai. Noroc că a venit la finalul acțiunii. Totuși, am remarcat o intervenție clară, cu cap, conținut și coadă, din partea unei fruntașe de partid. E vorba de Carmen Nastasă, șefa Organizației Femeilor Social Democrate Neamț.
Despre turci nu-s multe de povestit. Și-au făcut treaba în mod exemplar. Treaba înseamnă promovarea serviciilor oferite de spitalul lor! Lucrurile erau limpezi – am fost martorii unei acțiuni fățișe de marketing. De-asta nici n-a mai contat calitatea slabă a traducerii din turcă în română. Medicii turci n-aveau cum spune în limba lor prostiile auzite în limba română.
Urmează faza peste care n-ar trebui să se treacă. Florentina Moise a repetat explicit și insistent că femeile care au venit cu dosare medicale să rămână în sala de conferințe după ce pleacă ceilalți participanți și presa. Pentru a obține o a doua opinie! În toate limbile Pământului asta înseamnă consultație medicală, ba chiar una clandestină, nu și pentru dr. Marcoci, care-și pierde firea cam ușor. Sigur, Carmen Suciu a spus răspicat că nu se acordă consultații medicale, dar la comandă era altcineva. Vă dați seama ce balamuc ieșea dacă venea la conferință și dr. Simona Iorgu? Au trecut-o pe afiș ca pe Irina Loghin odinioară, distinsa doamnă a Oncologiei fiind în concediu de odihnă. Și de-ar fi fost în oraș, afirmă unii cunoscători, nu participa la operațiunea de marketing medical girată de PSD, personal de Florentina Moise. Nici nu mai contează dacă s-au acordat consultații. Oricum, n-ar recunoaște nimeni. Și nu avea rost să rămâi pe capul lor, să spună bolnavele că din cauza presei n-au stat de vorbă cu turcii.
Data viitoare, cei nemaipomenit de dăruiți persoanelor care suferă de cancer de sân pot încerca să promoveze ceva mai simplu, mult mai accesibil. E la București, Institutul Sânului se numește.
Viorel COSMA