– interviu cu George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ
George Lazăr este președinte ales al PNL Neamț și Secretar de Stat în Guvernul României. De profesie avocat, membru în Baroul Neamț, George Lazăr a îndeplinit funcția de prefect al județului Neamț, între 2013-2014 și 2020-2021. În cel de-al doilea mandat de prefect, s-a confruntat cu pandemia de coronavirus, când a condus Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. În paralel, s-a ocupat îndeaproape de problema Cheile Bicazului, disputate între județele Neamț și Harghita. Ca urmare a demersurilor sale, procesul între cele două județe a fost câștigat de județul Neamț.
– Domnule George Lazăr, vă mulțumesc pentru că ați acceptat acest interviu. Unul din subiectele fierbinți, chiar dureroase aș spune pentru circa 20.000 de locuitori din partea de est a județului Neamț, în zona Luțca, este podul dărâmat de mai bine de cinci luni și incapacitatea autorităților județene care par că nu au nicio soluție. În tot acest timp, oamenii suferă. Cum comentați toată această stare?
Dumneavoastră spuneți incapacitate, eu spun dezinteres și indolență. În acești termeni poate fi descrisă cel mai bine atitudinea Consiliului Județean, a PSD Neamț pentru care această problemă pare să nu existe. Pentru ei podul încă mai rezistă 50 de ani, așa cum ne dădea asigurări domnul Ionel Arsene, pentru ei circulația se desfășoară normal, pentru ei totul este în regulă. Ați văzut în ultimele patru, cinci luni vreun oficial de la Consiliul Județean Neamț la locul dezastrului? L-ați văzut pe domnul Ionel Arsene în zona Luțca să stea de vorbă cu oamenii. Ați văzut vreun membru de marcă al PSD care să vină cu o soluție? Pe domnul Vasilică Harpa, omul din acte care conduce PSD Neamț l-ați văzut acolo? Nu pentru că nu aveați cum, la fel cum nu i-au văzut pe acești oameni nici cei 20.000 de locuitori din zonă. Dacă a fost nevoie de aproape patru luni pentru ca prefectul numit tot de PSD să monteze un semafor la intersecția morții din Gâdinți, timp în care au avut loc mai multe accidente, la ce să te aștepți de la acești oameni. Au dărâmat și au abandonat. Își văd în continuare nestingheriți de petreceri publice, de chermeze, domnul Arsene de procesele lui și de viața din București unde s-a mutat. Din păcate aceasta este realitatea.
– Dar o realitate care nu-i încălzește cu nimic pe locuitorii afectați, care suferă în continuare, și care așteaptă soluții.
Iar acest soluții au venit din partea PNL Neamț, mai exact a consilierilor județeni liberali. În luna septembrie, după ce, anterior, am strâns mii de semnături în favoarea construirii unui pod temporar, am întocmit două proiecte de hotărâre de Consiliu Județean. Unul pentru finanțarea lucrărilor de amenajare, de către Ministerul Apărării Naționale, a unui pod temporar, de pontoane și al doilea, pentru aprobarea sumelor necesare realizării unui studiu de fezabilitate în vederea stabiliri costurilor pentru construcția unui nou pod. Știți că, împreună cu colegii mei parlamentari PNL, senatorul Eugen Țapu-Nazare și deputatul Laurențiu Leoreanu, am fost la premierul Nicolae Ciucă și am solicitat finanțare pentru un nou pod. Nici nu a fost nevoie de foarte mult timp și argumente pentru a-l convinge pe premier de importanța solicitării noastre și a fost de acord, ne-a garantat că aceste sume se vor regăsi în bugetul anului viitor. Noi, de la Neamț, trebuie doar să știm exact cât solicităm. Unii spun că un pod nou ar costa 6 milioane de euro, alții 7 milioane, de asta este nevoie de un Studiu de Fezabilitate, să stabilim valoarea exactă. Iar un asemenea studiu nici nu costă mult. Doar că domnul Arsene și PSD Neamț refuză să pună pe ordinea de zi cele două proiecte ale PNL Neamț și mi-e teamă că proiectul de buget pe anul 2023 se va întocmi fără ca suma necesară construirii podului să fie prinsă în buget. Iar atunci, Arsene și PSD Neamț ar trebui să meargă în zona Luțca și să le spună oamenilor de ce nu au discutat propunerile PNL Neamț în ședințele de Consiliu Județean, altfel, tare mi-e teamă că vor veni oamenii să-i întrebe pe ei.
Ionel Arsene este cinic și diabolic
– Este posibil ca această atitudine să fie generată de posibila lipsă de fonduri în bugetul Consiliului Județean Neamț?
Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Fonduri au existat și există la Consiliul Județean, important este ca ele să fie cheltuite cu chibzuință. Numai că PSD, domnii Vasilică Harpa și Ionel Arsene au cu totul alte obiective, nicidecum rezolvarea situației de la Luțca. Și am să vă dau câteva exemple: două milioane de euro, porți de intrare în județ. Peste două milioane de euro alocați pentru construcția și amenajarea biroului lui Ionel Arsene, asta dacă va mai apuca să-l folosească, având în vedere condamnarea la 8,6 ani de închisoare, într-o primă instanță, pentru fapte de corupție. Vă rog să nu uitați nici cele 3 milioane de euro care au plecat din județul Neamț pentru construcția spitalului de la Lețcani, în perioada pandemiei, spital care nu a funcționat niciodată iar astăzi stă într-un depozit al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Cum nu sunt bani? Sunt, trebuie ca domnul Arsene, domnul Harpa, președintele PSD Neamț, domnul Niță, prefectul județului, să înțeleagă cu acestea nu sunt priorități. Porți de intrare ne trebuie? Birou faraonic pentru Ionel Arsene? Haideți să fim serioși. Pe lângă rezolvarea urgentă a podului din zona Luțca, sunt atât de multe alte probleme în județul Neamț. Și chiar dacă nu ar exista fonduri, deși, repet, ele există, PSD Neamț și Ionel Arsene tot ar trebui să pună pe ordinea de zi proiectele PNL, să le discute, să le îmbunătățească dacă doresc, dar să le pună pe ordinea de zi. Așa este normal. Din păcate, ei nu doresc să primească bani de la guvernul condus de Nicolae Ciucă, pentru că este liberal, probabil așteaptă rotirea premierilor, când guvernul va fi condus de un premier al PSD.
– Îmi este greu să cred acest lucru, că se așteaptă rotirea premierilor.
Mie nu, poate că dumneavoastră nu-l cunoașteți pe domnul Arsene la fel de bine cum îl cunosc eu. Ionel Arsene este diabolic și-mi asum ceea ce spun. Este dispus oricând să prelungească calvarul și suferința celor 20.000 de locuitori din zona Luțca, doar pentru a se putea lăuda ulterior că guvernul condus de un premier PSD a rezolvat întreaga situație. Acesta este Ionel Arsene. Un om care în campania electorală urca munții Neamțului să fie mai aproape de Dumnezeu, îmbrățișa cruci și troițe, dar în tot timpul acesta organiza licitații cu dedicații pentru firme ale prietenilor și cumetrilor. Sunt lucruri dovedite de procurori, de instanțe, nu o spun doar eu, ci și prima sentință de 8 ani și jumătate de închisoare. Chiar credeți că Ionel Arsene are scrupule? Vă asigur că nu, iar orice scenariu este posibil, inclusiv acesta.
PSD Neamț rămâne principalul nostru adversar
– Prin tot ceea ce spuneți, demonstrați foarte clar că în județul Neamț nu funcționați în nicio alianță cu PSD. Cum se vede acest lucru la București?
În primul rând, vreau să fiu foarte clar și să vă spun că nici nu se pune problema ca între PNL Neamț și PSD Neamț să existe o alianță. Ne despart foarte multe lucruri, idei, principii, iar abordarea în cazul Luțca este un exemplu în acest sens. Da, la București lucrurile stau altfel, a fost nevoie de un compromis în această perioadă de criză. Dar asta nu înseamnă că la Neamț, de dragul alianței de la centru, trebuie să stăm impasibili și să privim nepăsători la tot răul pe care-l face PSD. Și vreau să vă mai dau un exemplu. Vă amintiți de lucrările de reparații care s-au efectuat la podul de la Horia. Ei bine, deși au avut la dispoziție lunile mai, iunie, iulie, PSD Neamț, prin omul pe care l-a numit la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, a programat aceste lucrări exact în luna august, când cei plecați în străinătate s-au întors acasă, în vacanță. Exact când se înregistrau cele mai mari valori de trafic din timpul anului. Iar dacă vă întrebați de ce, răspunsul este simplu: au vrut să arunce toată vina asupra administrației liberale a Romanului. Doar că oamenii nu mai pot fi așa ușor păcăliți și au înțeles cine, ce a vrut. Dacă mai vreți un exemplu vă spun despre Apa Serv, furnizor și pentru Roman și pentru Piatra Neamț, o societate condusă exclusiv de PSD Neamț care doar a încasat și nu a investit aproape nimic în reabilitarea și modernizarea rețelelor, iar astăzi mii de oameni suferă din cauza mult prea deselor avarii. Unde s-au dus toți acești bani, ce s-a făcut cu ei, numai cei de la PSD Neamț știu. Iar astăzi, ca administrația locală de la Roman să rezilieze contractul cu Apa Serv ar trebui să plătească despăgubiri, așa spune PSD Neamț, de 150 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro. Cum ar veni, fiecare romașcan să plătească 500 de euro și plecăm. Din păcate, aceasta este realitatea și nu putem fi nici măcar îngăduitori cu un asemenea comportament, Despre o așa-zisă alianță nici nu poate fi vorba, între noi și PSD existând numeroase diferențe de opinie și abordări diferite.
În localitățile nemțene conduse de primari ai PNL taxele și impozitele nu se vor majora în 2023; tichete de vacanță pentru 4,2 milioane de salariați din sectorul privat
– Dacă ați pomenit despre abordări și viziuni diferite, aș vrea să-mi dați câteva exemple.
Cu multă plăcere. În primul rând, noi, liberalii vorbim despre dezvoltare și soluții pe termen lung, pe când PSD promovează doar măsuri populiste, fără acoperire reală care, mai devreme sau mai târziu se vor întoarce împotriva noastră. Viziuni complet diferite avem și în ceea ce privește politica de impozitare. PSD dorește să crească impozitele, pe când PNL vorbește de înghețarea acestora, dacă o scădere nu este posibilă. PSD dorește să introducă taxe noi, pe când PNL dorește un regim fiscal cât mai prietenos pentru mediul de afaceri, pentru că doar acesta asigură dezvoltarea pe termen lung. Și aici vreau să vă dau două exemple concrete. Recent, am propus în Biroul județean al PNL Neamț ca toți primarii liberali să păstreze același nivel al taxelor și impozitelor în anul 2023. Cu alte cuvinte, să nu majoreze nimic, deși Codul Fiscal le permite acest lucru. A existat un vot unanim la această propunere, iar în 2023, în cele 36 de localități din județul Neamț conduse de primari ai PNL taxele și impozitele nu se vor majora. Sigur, va exista o reașezare cu inflația de anul trecut, de circa 6%, pentru că așa obligă același Cod Fiscal, dar primarii liberali nu vor opera majorări. Din punct de vedere economic este o decizie cât se poate de corectă, pentru că traversăm o perioadă de criză și este o greșeală enormă să majorezi taxe sau să introduci altele noi, pentru că efectul este de bumerang. Populația are de traversat o iarnă grea, iar firmele, sufocate de impozite majorate cum ar vrea PSD, ar fi în pericol să se închidă, cu consecințe negative asupra economiei, a creșterii ratei șomajului, a presiunii pe buget, etc. La acest capitol, PNL este foarte ferm: fără introducerea de noi taxe.
Plecând de la realitatea indiscutabilă că mediul de afaceri este motorul economiei, tot de din județul Neamț a plecat o propunere legislativă a domnului senator Eugen Țapu-Nazare la care am lucrat și eu și domnul deputat Laurențiu Leoreanu, prin care celor 4,2 milioane de salariați din sectorul privat să le fie acordate tichete de vacanță, deductibile din contribuțiile sociale. Pe lângă faptul că ar dispărea această discriminare între sectorul bugetar și cel privat, banii s-ar întoarce în economie, în serviciile de turism, cu beneficii și asupra industriilor orizontale. Pentru județul nostru ar fi o adevărată gură de oxigen, activitatea de turism fiind una de bază. Iată doar două exemple de abordări diferite dintre PNL și PSD. Dacă analizăm și aceste exemple alături de modul în care PSD Neamț, prin domniii Arsene, Harpa, Niță, înțelege să facă politică în județul Neamț, atunci în mod cert între noi și ei nu poate exista o alianță funcțională. PSD Neamț, domnii Arsene, Harpa, Niță și alții fără principii și coloană vertebrală rămân principalii noștri adversari.