Puține sunt firmele din Neamț care se pot lăuda cu un profit de peste 2 milioane de lei într-un an. Printre ele și Robmet SRL, care a raportat în 2021 un profit pentru anul precedent de peste 10.000.000 lei! O cifră care poate părea uriașă, dacă te raportezi la faptul că presta servicii de furnizare de tehnologie și servicii în industrie ușoară, energie termică, minerit, construcții, aducțiuni și irigații, tratarea apei, petrol și gaze, comercializând robineți și echipamente. În momentul în care DIICOT a declanșat percheziții la firmă și persoane angajate, oamenii din domeniu nu au fost foarte surprinși. Astăzi, tot mai mulți se declară surprinși că s-a acționat împotriva firmei, deoarece pe toate palierele se știa cum se desfășoară lucrurile acolo. Comunicatul DIICOT vorbea despre constituirea unui grup infracțional organizat, despre falsificarea de instrumente de autentificare străine și concurență neloială, dar apăreau și alte posibile infracțiuni, cum ar fi cea de proxenetism.
În rezumat, opinia publică a aflat că activitatea infracțională se baza pe măsluirea actelor și falsificarea plăcuțelor de înmatriculare ale unor produse din China, în special robineți. Care apoi erau vânduți ca provenind din Uniunea Europeană la prețuri mult mai mari. Numai că activitatea a luat o asemenea amploare că nu mai putea fi controlată și nici ținută sub preș ca atâtea altele care funcționează încă nestânjenite. Perchezițiile efectuate de procurorii DIICOT, pe 19 octombrie 2022, la una din cele mai de succes firme din Neamț, s-a finalizat cu acuze grave și 14 persoane reținute. Cel puțin 10 din cei 14 inculpați care au ajuns în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Neamț, fac parte din echipa Robmet. Este vorba de directorul comercial al firmei, managerul de inventar, 4 manageri de vânzări, precum și un inginer de vânzări din cadrul biroului zonal Râmnicu Sărat, dar și doi agenți de aprovizionare și un asistent de vânzări. Trei dintre aceștia au fost arestați preventiv, iar alți 11 au fost plasați în arest la domiciliu, pentru acuze de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, falsificare de instrumente de autentificare străine, înșelăciune, precum și concurență neloială. Ancheta s-a desfășurat în 23 de județe și București, iar prin faptele ilicite au fost prejudiciate 106 societăți din țară. Faptele au avut loc din 2014 încoace, când reprezentanții Robmet au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți, de diverse dimensiuni și tipuri, dar și alte mărfuri
Rețeaua la vârf
Grupul organizat de la Robmet a fost „sub ascultare” de mai bine de un an, din octombrie 2021. Convorbirile telefonice interceptate, plus munca specifică a procurorilor au arătat cum funcționa rețeaua și cum era structurată.
Grupul ar fi fost constituit de administratorul firmei, Cucu Radu, împreună cu managerul de vânzări Mereuță Carmen și Cucu Iosif Richard, fiul primului. Primul era la vârful ierarhiei, în calitate de administrator al firmei era cel care coordona totul, se ocupa de aprovizionarea cu produse care apoi erau contrafăcute prin aplicarea marcajului UE, se ocupa de identificare clienților, de beneficiile pe care urmau să le primească. El negocia contractele cu partenerii chinezi, el negocia contractele pe baza cărora erau importate cantități considerabile de robineți de diferite dimensiuni și tipuri, produse care nu erau certificate în vederea comercializării în Uniunea Europeană. Activitatea continua cu aducerea lor la Piatra Neamț,unde erau șterse datele de marcare ale producătorului chinez. În lanțul de măsluire a datelor a intrat și o societate din Brașov, unde erau fabricate plăcuțe care le înlocuiau pe cele din China. Apoi ele erau oferite beneficiarilor ca fiind din spațiul comunitar.
Carmen Mereuță era piesa de bază din eșalonul doi al grupării, cea care asigura coordonarea în mod direct a activităților de falsificare a actelor de către celelalte angajate din cadrul compartimentelor economic și administrativ.
În documentul prezentat judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Neamț se spune că „din analiza convorbirilor rezultă că activitățile infracționale sunt coordonate de Mereuță Carmen, care le solicită angajaților să modifice documentele care însoțesc robineții, datele tehnice care sunt ștanțate pe aceștia. De asemenea, aceasta este persoana de legătură dintre societate și beneficiarii finali ai produselor…”
Richard Cucu, fiul administratorului, este plasat de procurori cam la același nivel cu Carmen Mereuță, doar că el se ocupa de coordonarea activităților de intervenție fizică asupra produselor prin ”ștergerea datelor tehnice ale producătorului și poansonarea altor date nereale, modificarea flanșelor de la robineți pentru ca aceștia să poată fi folosiți și pentru alte dimensiuni față de cele reale.” Avea o echipă specială care se ocupa cu toate aceste lucruri.
Rețeaua la firul ierbii
Dacă încerci să reconstitui din declarațiile citate parțial la Tribunalul Neamț ceea ce se derula la Robmet senzația este că aproape toți angajații știau ce se întâmplă și cum funcționa rețeaua. Practic, firma întreagă funcționa ca un grup organizat. În acest moment, sunt 11 angajați care sunt cercetați pentru aderarea la grup organizat, plus restul acuzațiilor. Este vorba despre Apostoaie Elena Tudorița, Văduva Ionuț Marius, Amariei Vasile, Iacob Carmen Vasilica, Năstasă Florin, Nistor Liviuța Roxana, Tudosă Valentin, Anton Roxana Gabriela, Gabur Gabriela, Nicodim Cristina și Sorlescu Roxana.
Pentru dovedirea infracțiunilor, anchetatorii au folosit martori cu identitate protejată, apoi au fost autorizați mai mulți investigatori care au achiziționat diverse tipuri de robineți de la Robmet. Așa au putut fi dovedite diferențe majore între marfa autentică și cea măsluită.
”Denunțătorul a relatat că, în perioada 2015-2020, a fost în anturajul autorilor, ocazie cu care a perceput în mod direct activitățile infracționale ale acestora. De asemenea, martorul a declarat faptul că autorii importă cantități mari de robineți industriali și alte subansamble din China, pe care ulterior le falsifică prin aplicarea unor plăcuțe de identificare ce conțin date tehnice pentru certificarea UE”, se mai arată în încheierea de ședință.
Unii dintre beneficiari știau problema, dar închideau ochii pentru bani, telefoane mobile sau alte bunuri de valoare: ”A mai arătat denunțătorul că reprezentanții beneficiari ai mai multor societăți, prin diverse mijloace, respectiv dare de mită și primirea de foloase necuvenite, ar fi încasat sau primit de la reprezentanții societății sume de bani, telefoane mobile noi și alte bunuri de valoare pentru a achiziționa produsele comercializate de aceștia, cunoscând că nu sunt conforme cu standardele europene”. Deocamdată ancheta este la început, dar mai mult ca sigur că vom avea multe surprize când vine vorba despre cei care s-au dedulcit la avantajele oferite de oamenii Robmet.
Un alt martor a susținut că majoritatea angajaților ar fi sprijinit activitatea infracțională în schimbul unor beneficii materiale, declarație validată ulterior de mai multe persoane. Subordonații știau neregulile, însă de teamă că își vor pierde locurile de muncă, sau pentru stimulente financiare generoase, executau dispozițiile șefilor din primul eșalon.
O martoră, agent comercial în firmă a arătat și cum erau plătiți cei care acceptau jocul, declarație citată și în încheierea de ședință: ”angajații societății aveau un salariu fix, iar începând cu anul 2021, inculpatul C.R. a stabilit ca echipele care ating obiectivele de vânzări să primească bonusuri, judecătorul observând nivelul ridicat al acestor stimulente, prin raportare la salariul de bază (potrivit susținerilor martorei, salariul net al acesteia era de 3.500 lei, iar pentru anul 2022 targhetul de vânzări pentru echipa din care aceasta face parte împreună cu inculpata G.G. era în valoare de 15.000.000, la atingerea căruia bonusul total primit ar fi de 600.000 lei, din care se scad anumite cheltuieli cu logistica.” Dacă lucrurile sunt reale, ar fi vorba despre un bonus de 4%.
Un aspect interesant se referă la referă la faptul că ”în diverse discuții, inculpați fac referiri la sume foarte mari de bani, care le-ar permite să achiziționeze imobile, precum și un mall, la călătorii în destinații exotice, la presiuni care ar putea fi exercitate pentru urgentarea unor operațiuni vamale, la refacerea unor certificate care ar cuprinde date incorecte și care sunt predate clienților ulterior, după remediere și după cosmetizarea robineților, la diverse modificări punctuale constând în sudare, vopsire, ștergere, aplicare de plăcuțe, efectuate în vederea onorării comenzilor”.
Acuzații surpriză: mită, proxenetism și șantaj
În cauză sunt și acuzații surpriză, dare și luare de mită, proxenetism și șantaj. Deocamdată, pentru acestea ancheta se desfășoară in rem.
”Mai observă judecătorul că ambele martore cu identitate protejată au făcut referire la faptul că s-ar fi predat sume de bani cu titlu de mită reprezentanților unor societăți, în vederea obținerii acordului pentru încheierea unor contracte, iar unele angajate în posturile de agenți vânzări ar fi oferit clienților și servicii de natură sexuală, în același scop, astfel că nu este validă alegația apărării în sensul că nu ar fi fost administrate probe în legătură cu presupusele infracțiuni de dare de mită ori proxenetism, chiar dacă indiciile disponibile în prezent nu pot fundamenta acuzații clare față de anumite persoane cu privire la aceste fapte, impunându-se completarea probatoriului pe acest palier”, se arată în documentul citat.
Ce înseamnă Robmet în Neamț
Firma a fost înființată în 2007, potrivit datelor oferite de portalul Lista Firme, de Cucu Radu și Mircea Mânzățeanu Laurențiu Cătălin, care s-au mai asociat și în alte două firme. Cu mici schimbări în timp în privința procentelor deținute de cei doi, ambii au fost acționari și administratori până la începutul anului 2022, când Cucu Radu a rămas unic asociat și administrator. Fostul asociat nu apare în dosar și se pare că nu ar fi știut nimic despre activitatea presupus infracțională a colegului de firmă. Din 2014 și până în 2021, situația financiară (foto) a fost una mai mult decât înfloritoare.
Este de remarcat din 2014 numărul relativ constant de angajați, și modul în care au crescut constat afacerile. Procurorii au făcut o radiografie referitoare la mărfurile importate din China, dar nu numai, plus o analiză a modului în care s-a obținut profitul. În privința prejudiciului, așa cum este și normal, se așteaptă evaluări ale experților. Martorii au susținut că, în mod constant, în depozitul Robmet exista un procent de circa 70% marfă de proveniență China și 30% produse din Comunitatea Europeană.
Declarațiile și înscrisurile de la dosar au conturat ”suspiciunea că, în perioada 2014-2022, R. SRL ar fi efectuat operațiuni vamale de import în cuantum de 77.078.794,90 lei (valoarea totală a facturilor externe, fără taxe, inclusiv asigurările și cheltuielile de transport până la frontiera română), la care s-ar adăuga suma totală de 17.461.085 lei, reprezentând totalitatea tva, a taxelor vamale și a comisionului vamal”, conform încheierii de ședință a Tribunalului Neamț. Centralizarea tranzacțiilor după țările de origine arată că intrările din China au însumat 72.293.079,21 lei (16.515.589,01 dolari și 5.889 euro), în vreme ce din Regatul Unit au fost importuri de 1.875 lire sterline, din Moldova de 880 de euro, iar din Franța de 4.833 euro, acestea fiind singurele state din UE care au furnizat produse societății Robmet în perioada de referință.
Cum funcționa sistemul
Din cercetări a reieșit că Radu Cucu, administratorul Robmet, era cel care negocia contractele cu partenerii din China și importa cantități importante de mărfuri, în special diverși robineți industriali. Produsele ajungeau la Piatra Neamț unde erau șterse datele de marcaj ale producătorului chinez și celelalte date de identificare. Erau falsificate plăcuțele de identificare a produselor fabricate în China, fiind realizate altele cu aceleași date și serii de produse. Acestea erau aplicate produselor din China, ulterior fiind vândute ca fiind ale producătorilor europeni. Din palierul al doilea al grupului infracțional făceau parte salariații Robmet care identificau clienții, iar în eșalonul trei erau cei care falsificau documentația tehnică (certificatul de conformitate), dar și angajați care interveneau fizic asupra produselor modificând datele și parametrii tehnici. Se intervenea inclusiv pentru modificarea flanșelor de la robineți pentru a putea fi folosiți și pentru alte dimensiuni decât cele reale, în afară de datele de presiune.
”Procurorul a concluzionat că din probele administrate în cauză a rezultat că era o practică obișnuită ca inculpații să intervină fizic asupra produselor achiziționate din China pentru a putea să le comercializeze către beneficiari care accesau fonduri europene sau programe operaționale POSDRU, cât și altele finanțate cu bani de la bugetul de stat”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Neamț, prin care s-a dispus arestarea acuzaților.
Martorii au declarat că se intervenea fizic pe marfă în depozitul firmei unde se modificau inscripțiile, se sudau flanșe, după care se șlefuia și se vopsea robinetul pentru a nu se vedea modificarea. Unul dintre inculpați a declarat că Radu Cucu i-a cerut explicit să modifice inscripțiile privind presiunea, fapt care a reieșit și din alte declarații.
Acest fapt i-a făcut pe procurori să considere ca fiind extrem de periculos ”efectul pe care l-a produs activitatea infracțională a acestui grup infracțional organizat, periclitând siguranța energetică, prin punerea în pericol a rețelelor de transport gaz, țiței sau apă”.
Fapte grave cu trimitere la „activitatea” Robmet
Explozie la Petromidia
O puternică explozie, urmată de incendiu, a avut loc la Rafinăria Petromidia, din Năvodari, la începutului lunii iulie 2021. În urma deflagrației, un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit decedat, după mai bine de două ore de căutări, iar alte 4 persoane au fost rănite. Doi bărbați, de 53 și 50 de ani, care au suferit arsuri pe 45% din suprafața corpului, respectiv 25%, au fost aduși cu elicopterele SMURD la București. Celelalte două victime ale exploziei aveau răni mai ușoare. Suflul deflagrației a fost atât de puternic, încât a făcut ravagii în jurul său, iar autoritățile au declanșat Planul Roșu de intervenție. Oamenii din localitățile învecinate au fost avertizați prin mesaj RoAlert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. Încă de la început, directorul firmei a exclus ipoteza conform căreia totul ar fi fost delanșat de o eroare umană, iar cercetările au continuat pentru a stabili ce a produs nenorocirea. Acum, procurorii DIICOT au indicii că explozia de la Petromidia ar avea drept cauză marfa cumpărată de la Robmet.
Incendiu la sonda Moftinu-Satu Mare
Pe 18 decembrie 2017, la ora 1:49, în timpul unei operații de rutina în care se pregătea sonda Moftinu, din Satu Mare, pentru viitoarea producție, a avut loc o neașteptată scăpare de gaze, urmată imediat de un incendiu. Personalul a fost evacuat și spațiul din jurul sondei a fost asigurat, cel mai important fiind faptul că nu s-au înregistrat victime. Cauza incidentului nu a fost cunoscută, însă cert a fost faptul că arderea avea loc violent și cu flacără deschisă. Focul a fost devastator, singura veste bună fiind că nu a existat pericol de extindere la gospodării. Incendiul a fost stins abia după 20 de zile, stabilindu-se că totul a fost generat de scăpările de gaze de la o valvă de protecție, montată de o firmă din Câmpina, județul Prahova, dar nu era produsă de aceasta. Conform unor indicii, valva a fost achiziționată de la Rombet. Societatea care operează sonda spune că nu a achiziționat nici o valvă de proveniență Robmet.
Pagube la RAJA Constanța
În perioada octombrie-noiembrie 2021, firma Robmet a livrat 5 vane către o societate care efectua lucrări de înlocuire a unor conducte de apă potabilă, beneficiar fiind RAJA Constanța. Lucrările au demarat, totul a fost dus la bun sfârșit, însă au avut loc mai multe scurgeri de apă. Ulterior a avut loc o avarie majoră la sistemul de alimentare cu apă, iar cercetările au stabilit că totul s-ar fi datorat uneia dintre vanele livrate de firma nemțeană, vană care avea un defect de fabricație.
Dosar penal în completare
Cu ocazia perchezițiilor efectuate la sediul R. SRL, au fost identificate și ridicate mai multe bunuri care au fost folosite sau erau pregătite a fi folosite la activitățile infracționale, autocolante, plăcuțe metalice care conțineau numele unor firme de renume. La data de 20.10.2022, reprezentanta legală a SC MESON S.R.L. (membra a Grupului SANDER-MESON SUEDIA) a formulat plângere penală față de Robmet cu privire la săvârșirea infracțiunii de concurență neloială, fiind înregistrat un dosar penal. În declarația dată în acest dosar, reprezentanta legală a MESON a declarat că nu a permis niciodată să fie aplicată plăcuța purtând inscripția MESON pe robineți de o calitate îndoielnică ce proveneau din China.
Gabi SOFRONIA
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Cunoscatorii spin ca mai exida o firma, oarecum geamana, care are obiect de actibitate si cifre financiare aproape identice.