Primăria orașului Târgu Neamț invită marți, 22 noiembrie, ora 14, în sala de ședințe, cetățenii și agenții economici să participe la dezbaterea publică privind aprobarea ”Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru anul 2023”.
Potrivit lui Vasile Dron, consilierul personal al primarului orașului, se intenționează ca taxa de salubrizare să fie achitată de anul viitor la Direcția venituri, taxe și impozite din cadrul primăriei, și nu la sediul Rossal, ca până acum: ”Pentru anul 2023 declarația fiscală se depune până la data de 1 martie, dată după care taxa de salubrizare se va impune din oficiu de către Direcția de taxe și impozite. Asociațiile de proprietari vor comunica la primărie, la începutul fiecărui an numărul de persoane avute în evidență în fondul locativ. Prin acest proiect taxa de salubrizare nu va mai fi plătită la sediul Rossal, ci direct la noi, la primărie. Vom suspenda plata taxei la Rossal pe această perioadă a implementării proiectului. Primăria plătea până acum la Rossal anual cam 7 miliarde de lei vechi. Poate prin acest proiect vom face și o economie la bugetul local.”
Nivelul taxei de salubrizare pentru anul 2023 este de 16,50 lei de persoană pe lună, iar pentru agenții economici de 250 lei pe lună. Taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici se plătește anual, în două rate egale, până la 31 martie pentru lunile ianuarie-iunie ale anului respectiv și până la data de 30 septembrie ale anului, respectiv pentru lunile iulie-decembrie. Pentru plata cu anticipație până la data de 31 martie a taxei de salubrizare se acordă o bonificație de 10%.
Sunt scutiți de la taxa de salubrizare următoarele categorii de persoane fizice: veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele care au dobândit titlul de cetățean de onoare al orașului și persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 și a celor deportate în străinătate ori prizonieri.
C.T.S