Interviu cu primarul Dan Relu GRIGORE
– Domnule primar, în ultimii ani, ați avut un parcurs politic aparte.
În ordine cronologică, în administrația publică locală a comunei Văleni sunt la al patrulea mandat. Am avut, din 2008, două mandate de viceprimar, cu edilul, Dumnezeu să-l ierte, Ionel Sloleru. În 2016, am devenit primar interimar, datorită decesului său. Apoi, în 2016, am pierdut alegerile ca primar, dar am rămas viceprimar, pe mandatul primarului Murariu Gheorghe. La alegerile trecute, am câștigat funcția de primar, pe care o dețin și astăzi.
– Ce au reprezentat ultimii doi ani pentru comuna dvs.?
Datorită experienței căpătate în mandatele de viceprimar, noua funcție nu a fost o provocare atât de mare, pentru că știam ce înseamnă administrație publică. Știam cum trebuie intervenit și cum trebuie lucrat în comunitate. Am avut, în acești ani, mai multe realizări. Mă refer la proiectul de apă și canalizare, lucrare demarată pe timpul primarului Murariu Gheorghe. Un segment important din comună a avut parte de un vast șantier, dar am avut noroc și de o firmă foarte serioasă, care s-a ocupat de lucrare. Acum suntem cu investiția realizată în proporție de 90%, iar zilele trecute am avut probele finale.
– Aveți stație de epurare?
Da. Avem stație de epurare, stație de tratare a apei, dar și tot ceea ce prevede proiectul. Avem și stație de pompare, pentru că apa menajeră este repompată. Avem, totuși, o problemă, privind alimentarea cu energie electrică, dar suntem în fază de lucru. Avem un transformator, dar ne mai trebuie unul. Lucrăm la el și avem finanțarea ca și asigurată. De aceea, așteptăm respectiva sumă, ca să putem da drumul la cele două rețele. Este drept, nu avem încă în toate cele patru sate componente canalizare și rețea de apă, dar o să facem o solicitare la guvern, pentru a ne oferi bani și pentru celelalte două sate, repectiv, Munteni și Moreni. Cu siguranță, vom asigura, în timp, și aceste servicii publice celor două sate. Important este că sunt deja racordate instituțiile publice locale, respectiv, şcoala, corpul Consiliului Local, primăria, biserica și postul de poliție. Avem o sursă de apă foarte bună în privința calității, dar și a debitului de apa, care este de 10 litru pe secundă. A fost o surpriză pentru noi la forare, atunci când a fost măsurat debitul. Practic, avem apă să dăm și la alții. Este un potențial foarte puternic apă. Mai mult, laboratorul a constatat și calitatea foarte bună a apei. Rețeaua are 14,8 km, pentru că satele fiind răsfirate s-a intervenit peste tot cu SPA (stație de pompare apă), hidranți, cu tot ceea ce trebuia. După opinia mea, este o lucrare de foarte bună calitate. În privința extinderii în satele Moreni și Munteni, rețeaua s-ar duce cel puțin 10 km, dacă luăm în calcul toate ulițele. Până la Munteni sunt mai bine de 4 km, plus un segment în satul David.
Modernizarea drumurilor
– Se vor racorda cetățenii la rețele?
Sincer, aici este o anumită problemă, pentru că unii fiind plecți din localitate, deși le trec rețelele de apă și canal pe lângă poartă, nu are cine să se racordeze. Cu toate acestea, ei și-au exprimat intenția, iar în acest sens am făcut anterior și un studiu de impact. Foarte mulți erau încântați de rețeaua de apă, dar la canalizare situația este puțin mai delicată. Cred că în proporție de 50-60% s-ar racorda la cele două rețele. La fose, trebuie să ai certificat de fosă septică, proiect, plus un contract de vidanjare.
– La ce nivel de modernizare ați ajuns cu drumurile din comună?
Nu suntem la un nivel extraodinar, dar axele principale sunt deja realizate. Avem drumuri comunale modrenizate, care se leagă de județean. Însă, mai avem de executat încă 9,7 km. Proiectul are licitația făcută, plus documentele celelalte, care au fost trimise la București, pe Programul “Anghel Saligny”. Am purtat discuții cu firma care a câștigat licitația, astfel ca anul acesta să facem o parte din lucrări.
– În aceste condiții, ați termina lucrările de modernizare a drumurilor?
Mai puțin drumurile sătești. În schimb, pe drumuri comunale se va termina totul cu acest proiect. Mă refer la drumul care va face legătura cu satul Tupilați, dar și cu satul Munteni, unde mai sunt 1,2 km. Pe traseul spre Piatra Neamț, prin Talpa și Bârgăuani, ar mai fi mai puțin de un kilometru, dar este pe sectorul comunei vecine.
– În privința școlilor?
La acest capitol, stăm foarte bine, probabil, mult mai bine decât anumite comune. Avem o școală modulară la Munteni, unde funcționează grădinița, una la Moreni, dotată cu toate utilitățile, dar care nu este folosită. Are centrală, apă curentă, dar datorită numărului redus de elevi, aducem copiii la Văleni. Clădirea este folosită la anumite activități la nivel local, inclusiv de medicul de familie, care merge la Moreni, unde oferă consultații. Remarc faptul că în satul Munteni avem rromi în proporție de 60%. Tot la Școală Moreni mai sunt activități organizate de ONG-uri, dar și de alte organizații. La Văleni avem o bijuterie de școală, în care își desfășoară activitatea peste 190 de preșcolari și elevi. Clădirea școlii este nouă, dispune de mobilier nou, cu încălzire centrală, inclusiv instalație electrică de 380 W. Banii au venit de la Guvernul României.
– Ce se întămplă cu căminele culturale din comună?
La Văleni, obiectivul ar trebui să intre în reabilitare cât de curând. Așteptăm să depunem la AFIR proiectul, dar avem două variante. Anterior, prin AFIR am mai obținut două proiecte. Este vorba de unul de 25.000 euro, pentru achiziţionarea de camere de luat vederi instalate în comună. Mai mult, în 2016 am achiziționat pentru comună un buldoexcavator, care a costat 120.000 euro. Deși a fost greu, era pe timpul primarului Ionel Stoleru, am dus la capăt proiectul. Cu acest utilaj facem multe lucrări la nivel local. După perioada de 5 ani de grație, timp în care trebuia să fie folosit numai pentru comună, acum îl închiriem și la populația locală, care, recunosc, este foarte îmbătrânită. Oamenii au nevoie de anumite lucrări, iar cu buldoexcavatorul se fac imediat. A mai fost un proiect de iluminat public, documentația fiind realizată în timpul primarului Murariu Gheorghe. Acum aveam două variante, ori începem lucrările la Căminul cultural Văleni, ori achiziționăm o șenilată ISU. De preferat ar fi Căminul cultural de la Văleni. La căminul de la Moreni au fost schimbate învelitoarea și ușile. La dușumea mai trebuie făcute anumite renovări.
Renovarea stadionului comunal
– Sunt comune care nu au nici măcar un spațiu pentru o mică întrunire.
La noi, sunt două cămine culturale, fiecare cu cel puțin 150 de locuri. Nu ne putem plânge din acest punct de vedere. Important este să intre în modernizare Căminul cultural de la Văleni, prin care să rezolvăm o mare parte din problemele instituțiilor locale din centrul comunei.
– Ce lucrări mai importante veți avea în viitor?
Vreau să terminăm alimentarea cu apă în toată comuna, inclusiv la Moreni și Munteni în anii care vor urma. Apoi, modernizarea celor 9,7 km de drumuri comunale, iar în final visez o comună asfaltată total. Mai vreau ceva, dar este foarte greu pentru noi: rețea de gaz metan. Asta doar în cazul în care conducta de la Dulcești va ajunge în satul Brițcani. Este un vis prea îndepărtat pentru noi. De asemenea, voi renova stadionul comunal, care, datorită lucrărilor de apă și canalizare, obiective care au trecut pe lângă teren, trebuie refăcut în totalitate. Sunt un mare iubitor de sport, de fotbal în special. Am un băiat care este profesor de sport la Școala Văleni, dar care a jucat la Cetatea Târgu Neamț, Laminorul Roman, iar acum la Voința Ion Creangă. Merg cu el în multe locuri, dar vreau fotbal la Văleni. Cu ani în urmă, am fost ajutat de șeful de post și o doamnă, care a avut funcția de președinte. Între timp s-a mutat la Pașcani. Aveam cinci polițiști în echipă. Oamenii locului vor fotbal, iar fără el parcă această comună nu există. Am fost în multe comune, iar în zona noastră există și un soi de întrecere. La sfârșitul meciului ne îmbrățișăm și ne dăm mâna. În caz de înfrângere, supărarea nu ține mult. (Rep.)