Procurorii DIICOT sunt o prezență activă în județ, iar anul acesta au fost zeci de anchete. Cam jumătate au subiecte cu care ne-am obișnuit deja: trafic de droguri sau substanțe cu efecte psihoactive. Sunt cazurile cele mai comune instrumentate de DIICOT, însă sunt și excepții. Este vorba de anchete mai laborioase, care necesită mai mult timp și alocare suplimentară de resurse umane. Se remarcă cazul unei fabrici ilegale de țigări, contrabandă cu aur, furturi de mașini de lux și utilaje din mai multe țări din Europa, ori recenta mega-anchetă de la firma Robmet, unde peste 100 de societăţi comerciale au cumpărat robineți industriali din China, măsluiți în așa fel încât să pară că e marfă europeană, la prețuri cu mult mai mari. Chiar dacă, în sine, aceste cazuri par disparate și fără o legătură vizibilă între ele, ceea ce le leagă este acuza de grup infracțional organizat, în toate formele ei, constituire sau aderare. Detaliem, în continuare, cele mai importante anchete efectuate anul acesta de procurorii DIICOT, în Neamț.
Prejudiciu de 1,5 milioane de euro din furt de utilaje agricole și autoturisme
Pe 9 februarie 2022, DIICOT anunța 22 de percheziții domiciliare în Iași, Neamț si Bacău, într-o cauză de furt calificat de utilaje agricole şi autoturisme de pe teritoriul statelor UE, în speță Italia și Franța.
”Începând cu anul 2017 până în prezent, membrii grupului infracţional organizat au sustras, pe timp de noapte, utilaje agricole şi autoturisme de la diferite persoane fizice sau juridice de pe teritoriul statelor Uniunii Europene. Ulterior, aceștia, în mod direct sau prin intermediul unor interpuși, au introdus utilajele și autoturismele pe teritoriul României, după falsificarea documentelor de proveniență și de proprietate ale acestora. Documentele falsificate au fost prezentate autorităților din România, atât în vederea trecerii frontierei de stat, cât și în vederea omologării și înmatriculării utilajelor și autoturismelor sustrase, după ce în prealabil acestora le-au fost modificate (șterse și reinscripționate) seriile de șasiu pentru a corespunde celor din actele contrafăcute. După introducerea pe teritoriul României, utilajele și autoturismele erau comercializate către diverse persoane fizice sau juridice”, conform DIICOT.
Prejudiciul a fost estimat la circa 1.500.000 euro. La descinderi au fost ridicate, printre altele, 22 de autoturisme (MERCEDES, MASERATI, BMW, JEEP, FIAT, Range Rover, etc.), 17 tractoare și utilaje agricole (Massey Ferguson și alte mărci italiene), două motociclete Harley Davidson, bunuri evaluate la 1.000.000 euro. Patru persoane au fost arestate, iar alte 9 au fost plasate sub control judiciar. Au fost puși sub acuzare patru bărbați, între care doi frați din Roman. Deocamdată ancheta nu este finalizată, iar frații romașcani fac demersuri să scape de cea mai blândă dintre măsurile preventive, controlul judiciar.
Fabrica de țigări de la Humulești, marfă ilicită de 2 milioane de euro
La început de aprilie, DIICOT anunța 3 percheziții domiciliare în Neamț și Botoșani, fiind vizate 10 persoane pentru țigări contrafăcute. Suspecții cumpăraseră, de anul trecut, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic din Humulești.
”Aceștia au achiziționat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunțit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 1.000.000 pachete de țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete pot fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren”, anunța DIICOT.
Şase persoane au fost trimise în judecată în august 2022 pentru grup infracțional organizat, concurență neloială, producerea de produse accizabile și deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile. Din cei 6, 3 sunt cetățeni români, 2 sunt cetățeni ucraineni, iar unul are dublă cetățenie, româno-moldoveană. Urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul este pe rolul Tribunalului Neamț.
Fatidica zi de 19 octombrie
Ziua de 19 octombrie a fost cea mai aglomerată din întreg anul, iar procurorii DIICOT din toată țară au avut 33 de acțiuni. Județul Neamț a fost vizat în 3 anchete și importante forțe au descins la firme, dar și la persoane fizice.
În primul dosar au avut loc 41 de percheziţii în București și județele Bistrița-Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu la persoane fizice și la sediile mai multor firme, pentru acuze de constituire a unui grup infracțional organizat, spălarea banilor și contrabandă.
”Din anul 2021 și până în prezent, pe teritoriul României și al Marii Britanii s-a constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii infracțiunilor de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți din contrabandă cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale. Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme preluau sumele de bani disimulate în bagaje și cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care au comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare. Sumele de bani obținute au fost parțial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme. Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii erau ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule. Cu aceleași mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană”, conform DIICOT.
Într-un autocar, au fost disimulate, într-o componentă auto, mai multe pungi ce conțineau 475 bijuterii din aur, în greutate de 1.591,79 grame, în valoare de circa 400.000 de lei. În acest caz ancheta este la început.
În aceeași zi, alte 7 percheziții au avut loc în București și județele Iași, Bacău și Neamț.
”La începutul anului 2021, șase persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, au aderat alte patru persoane, în scopul comiterii de infracțiuni informatice constând în montarea la ATM-uri sau alte terminale de plată, din țară și din străinătate, de dispozitive electronice de skimming, cu ajutorul cărora au citit datele cardurilor bancare ale persoanelor care utilizau ATM-urile sau terminalele de plată, date care au fost transmise prin unde radio către telefoanele mobile deținute de membrii grupului infracțional organizat. Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar (atâta timp cât cardul bancar autentic se afla în proximitatea dispozitivelor electronice de skiming) datele cardului bancar folosit de către persoanele vătămate, era retras numerar de la ATM-uri cu tehnologie de comunicare prin unde radio integrată sau erau efectuate plăți cu ajutorul unui POS obținut în prealabil de membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor societăți comerciale administrate în fapt de către aceștia”, conform DIICOT.
Anchetatorii au ridicat sume impresionante și au anunțat că au indisponibilizat 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284 USD, 300 lire turceşti, 109.167 lire sterline, 1.865 lire scoțiene, 10.000 forinți, 820 franci elvețieni, 1.850 dolari australieni, 300 dolari canadieni, 87.900 coroane norvegiene, 480 coroane suedeze, 4.650 coroane daneze, 5.000 coroane cehia, 200 grivna și 50.000 ruble Belarus, 46 de lingouri de aur și argint, 2 saci și o geantă cu bijuterii de aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 monede, 2 stații de emisie-recepție, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare.
Transmitere fictivă de părți sociale sau acțiuni, pagubă de două milioane euro
33 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare în zorii zilei de 2 noiembrie 2022 în Neamț, Brașov, Ilfov și București, pentru acuze de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălarea banilor. Procurorii DIICOT au stabilit că, din ianuarie 2022, în București, s-a constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și alți membri, iar până în prezent a fost cauzat un prejudiciu de circa două milioane de euro, în dauna a peste 70 de firme din țară, producători sau distribuitori de diferite mărfuri. Acţiunile de inducere în eroare a persoanelor vătămate au avut loc la negocierea, încheierea și derularea unor contracte de vânzare-cumpărare mărfuri, pentru care nu a existat niciodată intenția de a le achita, prin transmiterea unor instrumente de plată despre care se cunoștea încă de la completare că nu vor putea fi decontate pentru lipsa disponibilului în cont, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste. Activitatea grupului a presupus mai multe etape. În prima, membrii grupului au preluat în mod succesiv, prin persoane interpuse, de condiție socială precară, 3 firme, toate cu istoric financiar-bancar și comercial pozitiv, cărora le-au încheiat și asigurări de credit comercial, cu intenția de a crea o aparență de bonitate și stabilitate financiară, astfel încât furnizorii comerciali să accepte livrarea de mărfuri cu plata la termen. După preluarea societăților, într-o a doua etapă, au fost create conturi de e-mail, prin intermediul cărora au fost lansate cereri de ofertă către diferite persoane juridice, producători sau distribuitori de a unei varietăți de mărfuri. Pentru a evita întâlnirea cu reprezentanții furnizorilor și, implicit, identificarea ulterioară, membrii grupului au transmis contractele, facturile sau instrumentele de plată prin intermediul altor persoane, prin poștă sau prin e-mail. Fiecăruia dintre membrii grupului i-au fost atribuite o calitate și o identitate falsă în cadrul firmelor folosite în circuitul infracțional, fiindu-le interzis în mod expres să acționeze în afara “zonei de responsabilitate”. Aceștia au dobândit cunoștințe de specialitate în domeniu și au folosit termeni specifici în discuțiile purtate cu reprezentanții persoanelor vătămate. Pentru fiecare societate comercială utilizată în activitatea infracțională, au fost închiriate mai multe depozite intermediare, de obicei în mai multe județe din țară, unde mărfurile erau descărcate și ulterior încărcate și transportate către alte puncte de depozitare sau diverși clienți, regula fiind ca marfa să fie livrată direct beneficiarului final, cu excepția situației în care transportatorul era un apropiat al grupului infracțional organizat. În a treia etapă, produsele obținute ilicit au fost valorificate în două moduri: fie au fost vândute, fără documente legale, unor persoane fizice sau juridice la un preț care reprezenta între 40% și 50% față de valoarea de achiziție, fie au fost reintroduse, în mod fictiv, în circuitul comercial, prin întocmirea în fals a unor documente financiar-contabile, în numele altor societăți controlate de grup, ascunzându-se proveniența reală a mărfurilor.
”O parte dintre produse au fost valorificate prin procedura de ofertare publică, fiind achiziționate de către instituții cunoscute din România. Acționând în această modalitate, prin crearea circuitului de ascundere a provenienței mărfurilor obținute prin înșelăciune, sumele de bani obținute au dobândit o aparență de legitimitate, având în vedere faptul că au fost obținute în urma unor contracte derulate cu instituții publice”, anunța DIICOT.
Tineri întreprinzători, recoltă de 8 kilograme de cannabis
Un caz mai deosebit instrumentat de procurorii DIICOT pe linia traficului de droguri a avut loc pe final de octombrie. Atunci anchetatorii au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în Piatra Neamț, iar când au terminat descinderile, au plecat cu trei tineri cu vârste între 18 și 20 de ani, dar și cu 8 kilograme de cannabis. Cercetările au arătat că în cursul anului 2022, cei trei tineri au înființat și întreținut, pe un teren viran din Piatra Neamț, o cultură de canabis „outdoor”. În cursul lunii octombrie, cei trei au recoltat cultura și au depozitat-o într-un imobil din localitatea Dobreni, în vederea comercializării drogurilor de risc consumatorilor din județele Neamț și Cluj. ”În urma perchezițiilor efectuate în cauză au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, cantitatea de aproximativ 8 kilograme de canabis și dispozitivele și obiectele folosite la înființarea și întreținerea culturii de canabis”, conform DIICOT. În acest caz urmărirea penală a mers foarte repede, iar cei trei au fost trimiși în judecată, procesul fiind pe rolul Tribunalului Neamț.
***** ***** ***** ***** *****
Cea mai mare anchetă instrumentată de procurorii DIICOT Neamț este cea care a început pe 19 octombrie 2022, la societatea comercială Robmet Piatra Neamț. În acest dosar, au fost arestate trei persoane din conducerea societății menționate după ce ani de zile au vândut robineți industriali din China ca fiind fabricați în UE, evident la un preț cu mult mai mare decât cel de achiziție. Este una din cele mai mari fraude descoperite în ultima perioadă, iar la acest moment sunt arestați preventiv administratorul firmei, Cucu Radu, fiul acestuia, Cucu Iosiv Richard și managerul de vânzări, Mereuță Carmen.
În sarcina acestora sunt acuze de constiture a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, falsificare de instrumente de autentificare străine, concurență neloială sau înșelăciune. În același dosar, alte 11 persoane sunt cercetate sub control judiciar. Este vorba de Apostoaie Elena Tudorița, Văduva Ionuț Marius, Amariei Vasile, Iacob Carmen Vasilica, Năstasă Florin, Nistor Liviuța Roxana, Tudosă Valentin, Anton Roxana Gabriela, Gabur Gabriela, Nicodim Cristina și Sorlescu Roxana. Procurorii DIICOT au efectuat zeci de percheziții în mai multe județe din țară și au anunțat că faptele ar fi avut loc din 2014, perioadă în care ar fi fost prejudiciate peste 100 de firme.
Gabi SOFRONIA