În 2020 am plecat la drum în funcția de primar al comunei Bahna cu dorința de a realiza multe. Față de ceea ce îmi propusesem inițial, o parte s-a realizat, alta urmează în ceilalți ani de mandat. Important este că toate eforturile pe care le-am depus în acest interval de timp au avut ca scop dezvoltarea comunei noastre, de a rezolva o mare parte din paleta de servicii publice oferite cetățenilor.
Amintesc faptul că am parcurs un drum greu, sinuos pe alocuri, dar cu o muncă intensă am reușit să realizăm un număr semnificativ de obiective. Am prins un an de pandemie, apoi aproape un an de război în Ucraina, care a dat peste cap tot ceea ce înseamnă prețuri la toate produsele.
În această perioadă, am avut o colaborare excelentă cu instituțiile din comună – școală, biserică, poliție, cu agenții economici locali, dar și cu instituțiile statului la nivel județean, la care am apelat ori de câte ori a fost cazul. Și mă refer la Prefectura Neamț, Consiliul Județean Neamț, Direcția Silvică, Apele Române, Direcția Agricolă, APIA și toate celelalte. Am intervenit la CJ Neamț pentru întreținerea drumurilor județene, care au produs multe necazuri în anii din urmă localnicilor.
Pentru obținerea de finanțări pentru proiectele pe care ni le dorim, este drum lung, cu obstacole care de care mai grele. Nu mă voi apleca asupra birocrației la instituțiile statului. Dar, avem nevoie de foarte multe aprobări. Uneori, se stă mult pentru a se obține o banală aprobare.
Totodată, remarc foarte buna colaborare din Consiliul Local Bahna, fiecare consilier local înțelegând misiunea pe care o are.
Apoi, am avut o colaborare foarte bună și cu viceprimarul Emil Prisecaru, cu toți salariații Primăriei Bahna, cărora le mulțumesc pentru înțelegere.
Ca atare, pot afirma cu sinceritate că au fost doi ani total diferiți față de ceea ce se întâmplă în privat. Dar, în doar câteva săptămâni, am intrat în ritmul normal al administrației publice locale.
Infrastructura școlară
Cele mai multe investiții s-au adresat unităților școlare din comună, și mă refer la cele din satele Bahna și Izvoare. Misiunea noastră principală, a celor din conducerea UAT, dar și a școlilor, este să oferim copiilor din comună condiții excelente pentru dezvoltare. Misiunea este să oferim un sistem educațional modern, cu tot ceea ce implică un învățământ modern, cu o bază materială adecvată, dar și cu dascăli bine pregătiți și dedicați muncii lor. Dorința mea este să dispară diferența dintre sat și oraș. Acum, cele două școli, de la Bahna și Izvoare, oferă condiții la fel de bune ca la cele din Roman și Piatra Neamț.
Cu toate acestea, bucuria mea este cu atât mai mare cu cât, în fiecare an, către sfârșitul anului calendaristic, copiii primesc daruri. Tradițional, Moș Crăciun aduce cadouri la copiii noștri, bucuria lor și emoțiile noastre fiind la cote imense. Pe lângă asigurarea condițiilor normale, căldură și grup social, am mai realizat și două locuri de joacă pentru cei mici.
Cultură
În cei doi ani, am reușit să construim Căminul Cultural din satul Băhnișoara, unde a fost amenajat și un grup sanitar. La Căminul Cultural din Bahna se lucrează în continuare și sper ca în 2023 să fie dat în folosință. Va avea circa 150 de locuri, dar și instalație de sonorizare și multe altele. Acolo se vor putea organiza spectacole, serbări ale copiilor, dar și alte manifestări culturale.
Infrastructura locală
Una dintre marile realizări ale celor doi ani este asfaltarea drumului comunal Broșteni-Arămești, pe care astăzi se circulă foarte ușor. Este o realizare de suflet, dar și foarte bine lucrată, pentru că transportul de mărfuri, de persoane se poate realiza cu mare ușurință. Și cu toate că vom avea foarte multe de făcut în domeniul modernizării drumurilor, în cursul anului viitor vom demara un mare proiect de modernizare drumuri comunale, în valoare de 13.300.000 lei. Prin acest proiect vom asfalta peste 10 kilometri de drum comunal. Tot pentru cetățenii care fac naveta la oraș sau care se deplasează în diferite locuri au fost achiziționate stații de așteptare. În anii trecuți, în timpul iernii, a ploilor, pentru oameni era foarte dificil de așteptat autobuzul.
Proiecte de dezvoltare a infrastructurii
Comuna Bahna are multe de realizat, pentru a ajunge la un nivel important de dezvoltare. Este vorba de modernizarea sistemului local de drumuri, apoi, de reabilitare a Grădiniței din satul Broșteni. Vor urma și altele, dar toate la timpul lor. Pentru cei care nu mă cunosc, fac parte din grupul de oameni care nu anunță cu trâmbițe demararea pregătirilor pentru finanțarea unui nou proiect. Eu anunț doar atunci când lucrurile sunt clare, iar demersurile noastre sunt la final, după semnarea contractului de finanțare. Anunțul se va face doar atunci când suntem siguri de realizare.
Proiecte de investiții realizate
– Amenajare spațiu de joacă în satul Bahna (Urzici);
– Amenajare spațiu de joacă în satul Tuțcanii din Vale;
– Construire Cămin Cultural în satul Băhnișoara;
– Modernizare prin cofinanțare a drumului Broșteni-Arămești;
– Construire spațiu garare pentru utilajele Primăriei Bahna;
– Amenajare teren de sport la Școala Gimnazială Izvoare;
– Dotare cu centrală termică la Școala Gimnazială Izvoare;
– Modernizare grup sanitar la Școala Gimnazială Bahna;
– Construire grup sanitar în incinta Căminului Cultural Băhnișoara;
– Construire stații de așteptare transport persoane.
Investiții în lucru
– Reabilitarea Căminului Cultural Bahna.
În curs de finanțare
– Reabilitarea sediului Primăriei Bahna;
– Reabilitare drumuri de interes local, prin cofinanțare, în valoare de 13.300.000, prin Programul Național Anghel Saligny.
– Reabilitare Grădinița cu program normal Broșteni.