În ziua de 27 noiembrie, de advent, prima duminică din anul liturgic la romano-catolici, a avut loc sfințirea noului monument al eroilor din satul Slobozia, comuna Boghicea. Inițiativa și finanțarea aparțin primarilor Gheorghe Fron (Cornu Luncii – Suceava) și Mihai Cazamir (Boghicea), născuţi în acest sat. La acest eveniment, de o mare încărcătură patriotică, au fost prezenți PS Iosif Sescu, episcop auxiliar în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, preotul Sebastian Bilboc, decan de Roman, parohul Iulian Ceobanu, primarii Gheorghe Fron, Dănuț Petraru (Bâra), Mihai Cazamir, col. rez. Cătălin Machedon, președinte al Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria” Neamț, Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria” Suceava, alți invitați, dar și circa 200 de localnici. Sfințirea a fost efectuată după slujba din Biserica romano-catolică Slobozia, iar elevi ai Școlii Gimnaziale din localitate au prezentat un scurt, dar superb, program artistic. La final, au fost citite numele tuturor eroilor satului Slobozia căzuți la datorie în Războiul de Independență, Primul și Al Doilea Război Mondial.
* PS Petru SESCU, episcop auxiliar la Episcopia Romano-Catolică Iași: ”Felicit primarii care s-au ocupat de acest monument, pe preotul paroh și Asociația Cultul Eroilor. Iubiți credincioși, vă felicit din toată inima pentru că ne amintim de cei care înaintea noastră au luptat sub semnul credinței, după exemplul lui Cristos, care și-au dăruit viața ca noi să avem viață, pentru ca noi să trăim în libertate. Este o floare tot mai rară, floarea recunoștinței. Iată, dvs. ați adus acest buchet, prin bunăvoința domnilor primari, a dvs., coordonați de părintele paroh. Dumnezeu se bucură atunci când noi, oamenii, știm să fim recunoscători. Vă mulțumesc în numele părintelui episcop Iosif Păuleț. Și, ori de câte ori veți privi acest monument atât de frumos, acesta este oglinda recunoștinței pentru cei care au luptat. Să vă amintiți că așa cum ei și-au dăruit viața, așa și noi să dăruim viața noastră lui Dumnezeu zi de zi, pentru ca să fie pace, armonie și spirit de într-ajutorare între noi toți, pentru ca într-o bună zi să ne vedem cu eroii noștri în paradisul așteptat. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă răsplătească pentru toată colaborarea și tot spiritul de într-ajutorare”.
* Mihai CAZAMIR, primarul comunei Boghicea: ”Un mare istoric a spus că un popor care nu-și cunoaște istoria este un copil care nu-și cunoaște părinții. Persoanele ale căror nume le-am gravat pe acest monument reprezintă pentru satul nostru istoria. Moartea lor a făcut posibilă Independența, Unirea și Libertatea țării noastre. Noi trebuie să le cinstim memoria și să le rostim numele pentru a nu fi uitați. De aceea suntem astăzi aici, ca să-i pomenim pe eroii din satul nostru și să ne rugăm pentru ei. Așadar, ne aflăm astăzi în una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, satul Slobozia, atestat documentar în ziua de 14 septembrie 1486, o localitate cu rădăcini adânci în istoria meleagurilor noastre. Biserica noastră a fost construită în 1820, fiind una dintre cele mai vechi biserici din zonă. De aceea, este momentul să mulțumim celor care s-au implicat în culegerea datelor despre eroii satelor Slobozia și anume: Arhiva Catolică a Episcopiei Iași, părintelui Alois Moraru, pentru întreaga listă cu eroi catolici care s-au jertfit pentru independența țării noastre. Apoi, Arhivele Naționale, Filiala Neamț, Cercul de Recrutare Roman, Pomenirea eroilor și cinstirea lor, Arhiva Militară din Pitești, Veterani în slujba patriei, vol. IV, autor col. Constantin Chiper, plus registrele de stare civilă ale Primăriei Boghicea, parohiile catolice Oșeleni și Slobozia. Listele au fost analizate cu enoriașii satelor noastre, realizate după slujbele religioase. De aceea, mulțumesc părintelui paroh pentru implicare, domnului primar Gheorghe Fron, dar și altor oameni minunați, care astăzi ne-au onorat această manifestare, în frunte cu preoții romano-catolici și oaspeții de seamă prezenți astăzi la Slobozia”.
„Astăzi istoria și-a reintrat în drepturi”
* col. rez. Cătălin MACHEDON, președinte al Asociației ”Cultul eroilor Regina Maria” din județul Neamț: ”Mă simt mândru aici lângă dvs., lângă cei care s-au jertfit pe altarul patriei, pentru ca noi, astăzi, să o ducem puțin mai bine decât ei. De aceea, mă adresez preoților ca la final să dăm citire tuturor numelor care sunt gravate pe acest însemnat monument la care ați contribuit. De la cei doi primari și până la oamenii simpli, care și-au manifestat dorința de a depune un bănuț sau prin muncă, pentru ridicarea acestui monument, care vă face cinste și prin care comemorați memoria celor care s-au jertfit în cele trei războaie. Totul, ca să ne mândrim astăzi că suntem români. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i aibă în pază”.
* Dumitru DAVIDEL, prim-vicepreședinte al Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria” Suceava: ”Reprezint Cultul Eroilor Regina Maria Suceava și sunt onorat să răspund invitației domnului primar Gheorghe Fron, ca să particip astăzi la dezvelirea acestei opere. Domnule primar Fron, sunteți pe meleagurile satului în care v-ați născut, dar vreau să vă mulțumesc public pentru ceea ce faceți la noi, în comuna Cornu Luncii. Am văzut că și aici, la Slobozia, puneți o piatră de temelie la acest frumos monument, care reprezintă eroii din Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial. Văd aici foarte mult tineret. Dragi tineri, să nu uitați că bunicii, străbunii dvs. au lăsat plugul în brazdă, au lăsat pruncii în brațele mamelor și au plecat la luptă ca să apere glia străbună. Iar pentru dvs. să fie astăzi o lecție de istorie”.
* preot Iulian CEOBANU, de la Parohia Romano-Catolică Slobozia-Boghicea: ”Mulțumim preasfințitului, care ne-a bucurat cu ploaia de dar, de momentul de har pe care l-am trăit astăzi prin celebrarea liturghiei și pentru binecuvântarea monumentului eroilor. Mulțumesc oaspeților de la Asociația Cultul Eroilor Regina Maria din Piatra Neamț și Suceava. De fapt, astăzi istoria și-a reintrat în drepturi. Noi, cei mai tineri, ne putem reaminti de numele eroilor noștri, în numele străbunilor care și-au dat viața și pentru libertatea noastră de astăzi. Mulțumesc autorităților și mulțumim din suflet domnului primar Gheorghe Fron și domnului primar Mihai Cazamir, care sunt inițiatorii, realizatorii și finanțatorii acestui monument. În spatele lui sunt ani mulți de muncă, de cercetare, sudoare și timp. Vă mulțumim din suflet și vă rugăm ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze eforturile dvs., dar și pentru binele comunei noastre”. (Rep.)