De la 1 ianuarie 2023 locuitorii din cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamț și cei din zona străzii Alexandru cel Bun din municipiul Roman nu vor mai avea centru de permanență. Activitatea va fi închisă prin decizia Direcției de Sănătate Publică Neamț, care motivează cu faptul că sunt tot mai puțini pacienți și ca atare cheltuieli care nu se mai justifică. „S-a făcut o analiză pe perioada ianuarie 2021 – septembrie 2022 și s-a constatat că adresabilitatea a scăzut. Conform normativelor, trebuie să existe minim 300 de pacienți lunar și, în plus, arondarea este de 25.000 locuitori la un centru de permanență, potrivit OUG 17 din 3 august 2022. Centrul de permanență de la Speranța, din municipiul Piatra-Neamț se reorganizează în sensul că activitatea se mută la Vaduri, în comuna Alexandru cel Bun, iar locuitorii din cartierul Speranța sunt arondați centrului de permanență 1 Mai”, declară Elena Sterpu, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
În județul Neamț rămân 24 centre de permanență, inclusiv după ce unitatea de la Gară Roman va fi mutată la Săbăoani, tot din ianuarie. Aplicarea normativului rezolvă și problema de personal, știut fiind că sunt tot mai puțini medici de familie, dar și cheltuielile cu utilitățile, tot mai mari. Cum funcționau centrele de permanență înainte și după pandemie puteți reciti aici.
Detalii despre fiecare centru de permanență găsiți în comunicatul de presă transmis de DSP Neamț.
„Centrele de permanență din județul Neamț se reorganizează, ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 17 din 3 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, astfel:
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, în județul Neamț vor funcționa 24 de centre de permanență:
- 11 în mediul urban: mun. Piatra Neamț-5, mun. Roman-3, or. Tg. Neamț-1, or. Bicaz-1 și or. Roznov-1,
- 13 în mediul rural în comunele: Horia, Tămășeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari, Sagna, Gădinți, Dămuc, Grințieș, Poiana Teiului, Urecheni, Alexandru cel Bun și Săbăoani.
Începând cu 1 ianuarie 2023 își vor înceta activitatea: Centrul de permanență „Văleni” din Piatra Neamț și Centrul de permanență „Episcop Melchisedec” din Roman.
Centrul de permanență „Speranța” din Piatra Neamț se reorganizează și, începând cu 1 ianuarie 2023, își va desfășura activitatea în localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun.
Centrul de permanență „Gară” din Roman se reorganizează și, începând cu 1 ianuarie 2023, își va desfășura activitatea în localitatea Săbăoani, comuna Săbăoani.
Lista actualizată a centrelor de permanență se regăsește pe pagina web a Direcției de Sănătate Publică Neamț, secțiunea Informații utile → Unități sanitare → Centre de permanență → Centre de permanență județul Neamț, la 01.01.2023.
Bdul. Dacia, nr. 4A, Piatra–Neamţ, 610019
Telefon: +0233 234 441, Fax: +0233 213 874, email: presa@sant.ro www.sant.ro, www.dspjneamt.ro
Prin Ordonanța Guvernului României nr.17/2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență au fost reglementate, printre altele, următoarele:
- numărul minim de medici și asistenți: echipele medicale au minim 7 medici si 5 asistenți medicali, dar este permisă funcționarea centrelor de permanență cu cel puțin 5 medici/asistenți, acolo unde constituirea unei echipe complete este imposibilă (de exemplu, în zone rurale),
- criteriile de înființare și desființare a centrelor de permanență,
- controalele în centrele de permanență,
- sancțiunile în cazul constatării abaterilor de la normele de funcționare.
Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale primare în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie.
Centrele de permanență au rolul de a asigura accesul pacienților la servicii de asistență medicala indiferent de ora și de zona, reducerea numărului de solicitări ale serviciului de ambulanță, creșterea capacității de intervenție a acestuia prin deplasările ambulanțelor la cazurile care sunt urgențe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgențe ale spitalelor.
Serviciile medicale sunt acordate tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanență, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat al acestora și de medicul de familie la care sunt înscriși și sunt GRATUITE.
Serviciile medicale pot fi:
- acordarea asistenţei medicale în afecţiunile acute şi urgenţe medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice din centrul de permanență;
- trimiterea către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie;
- administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical.
Pacienții se pot adresa centrelor de permanență pentru probleme de sănătate frecvente, care nu pun viața în pericol și nu necesită intervenția rapidă a cadrelor medicale de la unitățile de primiri urgențe din spitale.
Centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă asigurată în mod obligatoriu de o echipă medicală formată din medic de familie şi asistent medical, în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, astfel:
- în zilele lucrătoare, între orele 15,00 – 8,00 a doua zi, numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate,
în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore”.
Cristina Iordache