Câțiva localnici din comuna Tazlău ne-au sesizat o problemă care, în opinia lor, nu pare să aibă rezolvare prea curând. Este vorba de locuitorii de pe strada Peștiosu care se plâng că mai toate drumurile din comună au fost asfaltate, mai puțin această stradă. Câțiva din sătenii care locuiesc în zona cu circa 40 de gospodării ne-au declarat marți, 6 decembrie, că s-au săturat de noroi, dar că autoritățile își pasează problema reciproc. „Primăria zice că e drum forestier și nu poate asfalta, Silvicul zice că e al primăriei și că nu poate asfalta. Uitați-vă cum au acoperit găurile! Numai cât au venit, au lăsat balastrul și au plecat, am ieșit noi cu lopata și am nivelat. De ani de zile e așa și nu se face nimic. Noi știm că drumul forestier începe de la barieră în sus, spre pădure. Este aici, mai sus, pe stânga, dacă urcați, încă o porțiune de drum, vreo 200 de metri, să zic și lângă ultima casă pe dreapta este bariera”, susține un bărbat care a ieșit la poartă când a văzut că facem fotografii. „Am tot spus la Primărie să ne asfalteze și nouă strada, numai aici nu s-a asfaltat, dă vina pe Silvic. Suntem mai mulți de aici care am reclamat. Să ne pună și nouă apă, că suntem în vârstă. Să vedeți ce mizerie este și în cimitir, cum aruncă gunoaiele în pârâu”, adaugă o femeie care locuiește mai la vale.
Strada Peștiosu începe chiar de lângă Mănăstirea Tazlău, trece pe lângă cimitir și urcă până la o frumoasă casă de cărămidă, cu etaj. Un drum de țară compactat, argilos, presărat pe alocuri cu șanțuri și gropi, unele acoperite destul de recent cu pietriș. Casele răsfirate de-o parte și de alta, cele din stânga mai rare acolo unde malul pârâului Peștiosu este îngust, sunt majoritatea case vechi. Au fost renumerotate și au la porți plăcuțe albastre cu numerele înscrise cu alb, iar unele au și câte două numere. La penultima clădire de pe breteaua ce urcă spre bariera forestieră încă s-a păstrat numărul vechi 72 și plăcuța ruginită sub care a fost montat noul număr 35.
Alături este ultima casă înaintea barierei și pe fânăria de la drum sunt două pancarte vechi ale Ocolului Silvic cu două avertismente – unul care interzice pășunatul, amendă 800.000-1.200.000 lei și celălalt care îndeamnă la vigilență la foc.
La Primăria Tazlău, Ion Nechita a abordat subiectul deschis, mai ales că nu-i este străin și a oferit punctul său de vedere, arătând cu degetul spre opoziție, una care îi este ostilă din poziția de primar ales pe lista USR. „Să știți că nu e singura strada neasfaltată, mai sunt circa 11 km în comună. Ce vreau să spun este că eu sunt primul și singurul care a făcut pași foarte importanți pentru a vedea strada Peștiosu asfaltată. Știu despre strada Peștiosu, este o persoană, probabil s-a mai raliat cineva, e clar că sunt oarecum partizani ai adversarilor mei politici implicați în aceste acțiuni. Dar, pentru strada Peștiosu eu n-am găsit absolut nici un proiect în primărie. Toți de până acum, ca să se scuze de ineficiența și incompetența lor și-mi pare rău că trebuie să spun asta, au declarat că strada Peștiosu este drum forestier. Eu am reușit s-o intabulez și să fac un DALI, sunt prevăzute și întăriri de maluri. Am primit aprobare pe proiectul de extindere a sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare în care am prins și strada Peștiosu. Deci, ordinea este asta: apă-canal, întăriri de maluri și asfaltare”, precizează primarul de Tazlău.
Cu siguranță problemele și soluțiile existente sunt cunoscute și de viceprimarul Adrian Odor și ceilalți 3 consilieri colegi ai PSD, ca și de cei 3 consilieri PNL, nemaivorbind de cei 4 colegi de partid ai primarului USR-ist. De aceea pare inexplicabil cum de localnicii au ales să ne sesizeze, când puteau primi răspuns de la aleșii locali.
Cristina Iordache