Domnul Răzvan Fodor, de profesie arhitect, a redeschis restaurantul din clădirea de la stația de plecare a telegondolei într-un format rebranduit și îmbunătățit. Fostul “Crêpes d‘art” închis în urmă cu doi ani din cauza pandemiei, a fost transformat în restaurantul “La Flamma” – un restaurant inovator, în care diferite preparate din meniurile local şi internațional sunt gătite chiar în fața clienților de către chefi cu experiență în domeniu, din ingrediente proaspete și de calitate.
Îmbinând experiența de 30 de ani în domeniul HORECA a familiei sale (care a făcut un adevărat brand turistic din Pensiunea Troian) cu sfaturile prietenului său chef Giovanni, antreprenorul a avut ideea de a extinde activitatea speculând o nișă a pieței: un restaurant modern, cu produse din toate colțurile lumii, gătite chiar în fața clienților. În urma cu cca. 8 ani, a preluat de la zero un spațiu pur și simplu carbonizat, după un incendiu care a distrus totul în interior, cu pereți degradați, fără instalații și l-a făcut să arate modern și confortabil, cu dotări de ultimă generație. Ideea unei extinderi a afacerii de familie s-a materializat mai întâi în două restaurante “Crêpes d‘art”, unul în parcul din centrul orașului și cel de la stația de plecare a telegondolei.
Plierea pe cererile clienților, cea mai bună strategie de marketing!
“Crêpes d‘art” a fost cumva un precursor al restaurantului “La Flamma”. Clienții au fost cei care au cerut transformarea din specificul primului în cel de-al doilea.
“La un moment dat clienții au început să solicite tot mai multe produse gătite pe grătar și uneori se vindeau mai bine acestea decât clătitele și acesta a fost semnalul că trebuie să ne axăm pe așa ceva și să rămânem cu clătitele doar pe restaurantul din parc. În prezent, toate produsele sunt gătite într-un cuptor cu jar din mangal obținut din lemn exotic, care în același timp le coace, dar le și prăjește, oferindu-le un gust aparte. Oriunde în zonă, dacă vrei să mănânci un banal burger sau mic, vei fi servit cu un produs preparat la un grătar fie electric, fie cu rocă vulcanică încălzită cu flacără cu gaz metan. Aici îl facem chiar pe jăratec! Produsele sunt toate proaspete și sunt ușor diferite de cele din alte restaurante similare. De exemplu, micii noștri sunt preparați din carne maturată de vită în amestec cu mangaliță (carne de porc de Mangalița-n.r.). Produsele cele mai solicitate sunt cele din carne din vită maturată, dar la fel de căutate sunt si fructele de mare, peștele, supa de ardei copți ș.a.m.d. Meniul este conceput chiar pe cererile clienților noștri, practic ei ne-au ghidat în tot ceea ce am făcut”, ne mărturisește antreprenorul pentru care clientul chiar are un cuvânt greu de spus.
Fructele de mare la cuptor, salatele calde din legume cu brânzeturi, tăieturile speciale de vită maturată, salata de pere cu nuci, salata de portocale cu piept de pui, humusul cu tarhon, recunoscuta supă de ceapă sunt la mare cerere în restaurantul “La Flamma”.
Numele restaurantului (de la latinescul flamma), specializat pe griller-uri, vine chiar de la acest cuptor aflat în centrul bucătăriei deschise, zona de gătit aflându-se chiar în vecinătatea meselor clienților, iar procesul de transformare a ingredientelor în ceva delicios se petrece chiar sub ochii celui care a făcut comanda – ceva original pentru orașul nostru. Marea majoritate a clienților sunt încântați să poată asista la acest spectacol culinar, mai ales când vine vorba despre produse flambate, chiar dacă, inevitabil, sunt și nemulțumiți – miroase a mâncare în restaurant.
Nu au fost uitați nici clienții vegani, aceștia având o secțiune în meniu. Şi aceste produse sunt gătite în cea mai mare parte în cuptorul cu jăratec.
Meniul este modificat periodic în funcție de produsele cele mai proaspete găsite în piață și, bineînțeles, pliat pe solicitările clienților. Nu este un meniu rigid și se intervine ori de câte ori este nevoie, adaptabilitatea fiind cheia succesului acestei afaceri.
La fel ca și produsele, prețurile sunt pentru toate categoriile de clienți. Găsești și produse mai simple și mai ieftine, dar și produse mai sofisticate cu prețuri pe măsură.
Un alt mod de a consuma vinurile
O altă noutate care scoate restaurantul din linia banalului îl constituie schimbarea modului în care sunt consumate vinurile. Vinul îmbuteliat, este păstrat într-un enomat (un dispenser cu două trepte de temperatură, ce funcţionează pe bază de gaz de azot) pentru menținerea calității și proprietăților vinului, chiar și după ce o sticlă este desfăcută. Păstrată în enomat licoarea își va păstra savoarea și calitatea. Și din acest punct de vedere, restaurantul „La Flamma” este unic în oraș. Un client poate consuma trei-patru vinuri diferite în aceeași seară, fără să fie nevoit să cumpere câte o sticlă din fiecare. Furnizorii sunt preponderent din țară, dar se regăsesc și din podgorii din Republica Moldova, antreprenorul dorindu-și să aducă mai multe podgorii mai puțin cunoscute, pe care să le promoveze.
După sărbători vor reîncepe concertele de muzică folk și rock, cu degustări de vinuri.
Chef Cristi de „La Flama” despre proprietățile cărnii maturate
Cu o experiență de peste 20 de ani, dobândită și în străinătate, dar și în diferite localități din România, chefii Virgil Bursuc şi Cristi Lungu sunt în prezent bucătarii de bază ai restaurantului, pe care am avut ocazia să-i vedem în plin spectacol culinar. Pentru că în România beneficiile cărnii maturate nu sunt destul de bine cunoscute l-am rugat pe chef Cristi Lungu să ne explice mai multe.
“Maturarea cărnii, în special la carnea de vită, presupune «învechirea» controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. În speţă, după sacrificare, carnea este lăsată să se relaxeze pentru a depăși starea de rigor mortis în urma transformării glicogenului din mușchi. Acest proces durează la carnea de vită între 12-24 de ore și depășirea acestei condiţii se rezolvă prin maturarea cărnii timp de mai multe zile în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În acest timp, mușchii își recapătă gradual extensibilitatea și carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare. Astfel, carnea maturată de vită este mai fragedă, mai suculentă și cu un profil de gust superior și este unul din motivele pentru care la noi nu se consumă carne de vită și lumea reclamă că e tare și că nu o pot găti. Cel mai probabil, carnea cumpărată nu a fost maturată suficient. Din carne maturată se gătesc pe grill delicioase steak-uri precum T-Bone, Tomahawk steak, Striploin, Rib Eye sau Marinate Grill Farbenmix, dar și frigărui, mici sau chiar cârnați”.
În loc de epilog
Antreprenorul își dorește independență fața de actualul proprietar și administrator al clădirii – ar vrea să poată cumpăra spațiul în care a investit foarte mulți bani, de când l-a preluat până acum, spațiu cu multe probleme ce trebuiesc rezolvate de către proprietar. Deocamdată, însă, administratorul judiciar al Perla Invest nu a luat în calcul și faptul că ar trebui să respecte dreptul de preemțiune al chiriașilor când a scos la licitație clădirea.
Angela CROITORU
Foto: Marius BARNA